RO EN
Coșul este gol

P3: Depozitul viitorului este automatizat, robotizat si independent energetic

In viitor, avand in vedere digitalizarea si tendintele de orientare catre sustenabilitate, depozitul ideal ar fi unul cu integrare si dezvoltare pe partea de automatizare si robotizare a operatiunilor, spune Cristina Pop, Head of Asset Management, P3 Logistic Parks Romania, dezvoltatorul si administratorul P3 Bucharest A1, unul dintre cele mai complexe parcuri logistice din Romania. Compania detine know-how si capacitatea de a implementa noile solutii in depozitele pe care le dezvolta si administreaza, activitatea acesteia axandu-se in permanenta pe eficientizarea costurilor aferente intretinerii parcului P3 Bucharest A1, precum si pe diversitatea facilitatilor pe care le ofera clientilor. "Ne concentram pe investitii care sa fie aliniate cu nevoile chiriasilor nostri, deoarece ne raportam holistic la tot ceea ce inseamna reducerea amprentei de carbon, atat prin instalarea de panouri fotovoltaice, cat si prin alte masuri de eficienta energetica pe care deja le-am implementat sau urmeaza sa le implementam in parc", a precizat reprezentanta P3 Romania.
P3 este un investitor pe termen lung, manager si dezvoltator de proprietati imobiliare logistice europene, cu peste 7,9 milioane mp de active in administrare si o banca de terenuri de 1,9 milioane mp pentru dezvoltare ulterioara. Activ de doua decenii, grupul, cu sediul in Praga (Cehia) este prezent in 12 tari si are peste 250 de angajati in 11 birouri din marile orase europene.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata dezvoltarilor industriale si logistice, in 2023?
- Prima parte a anului 2023 a fost marcata de concretizarea mai multor tranzactii pentru spatiile logistice, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, in cadrul P3 Bucharest A1. In pofida contextului caracterizat de inflatie, cresteri de preturi in domeniul constructiilor si dobanzi ridicate, cererea pentru spatii industriale si logistice a pastrat o stabilitate notabila chiar de la inceputul acestui an si se mentine, in continuare. Totodata, vedem si alte industrii interesate de zonele din apropierea Bucurestiului, respectiv, productie usoara, noi avand incepand cu primavara acestui an primul chirias pe acest segment. In acelasi timp, imbunatatirea eficientei energetice ramane un criteriu pe care chiriasii il cauta in vederea economiei de costuri pe termen lung, iar implementarea acestor masuri in depozite reprezinta un avantaj competitiv pentru dezvoltatori. Romania ramane o piata atragatoare si relevanta ca dezvoltari logistice, atat din punctul de vedere al costurilor, cat si al calitatii.
 
 
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor industriale si logistice, pe termen scurt, mediu si lung?
- Sectorul logistic nu este nici pe departe un domeniu static, ci mai degraba unul care se dezvolta constant. De aceea, in ciuda cererii ridicate, impredictibilitatea la nivel economic si presiunea costurilor au facut companiile sa mentina un comportament precaut in ceea ce priveste investitiile si cheltuielile. Asadar, optimizarea costurilor va ramane, o provocare si in viitorul apropiat. In acelasi timp, adoptarea tehnologiei a devenit o necesitate. Insa folosirea acesteia in mod inteligent si sustenabil va face diferenta dintre oportunitate si provocare atunci cand ne referim la modalitati de implementare a solutiilor pe care le punem la dispozitie, cat si adaptarea spatiilor existente la tehnologia moderna. Schimbarea de comportament a consumatorului si cresterea numarului de livrari vor face ca solutiile de tip "last mile delivery" sa fie tot mai mult adoptate de piata, provocarea fiind gasirea de solutii de eficientizare privind livrarea catre consumatorul final, atat din perspectiva timpului, cat si a costurilor, depozitele de tip in-city fiind favorizate.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Strategia in momentul de fata este de a maximiza portofoliul actual al P3 Bucharest A1, fiind totodata deschisi si unor oportunitati. P3 Bucharest A1 este cel mai complex parc industrial din Romania, avand ca facilitati: cale ferata privata si terminal feroviar, statie CFR pentru calatori cu opriri constante pe tot parcursul anului, statie de inalta tensiune cu o capacitate de 50 MW, sistem de smart metering pentru toate contoarele electrice, PV Panels, hostel, cantina, spatii cu destinatie complexa, de la depozitare ambientala, la temperatura controlata, iar mai nou, productie usoara.
 
 
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si care sunt principalele caracteristici de sustenabilitate ale proiectelor pe care le administrati?
- Prioritizarea masurilor de eficienta energetica si sustenabilitate pentru toate cladirile din cadrul parcului P3 Bucharest A1 ramane parte activa a strategiei noastre. Noi suntem investitori de lunga durata, prin urmare asta se reflecta in modul in care avem grija de depozitele noastre si suntem atenti mereu sa oferim cele mai bune servicii la costuri cat mai fezabile. Cautam in permanenta solutii care sa vina in beneficiul chiriasilor nostri. Am instalat solutii de iluminat de tip LED in toate depozitele, detinem certificate BREEAM Very Good pentru toate cladirile, am instalat panouri solare pentru apa menajera in toate depozitele, astfel incat pe timpul verii sa nu avem consum deloc cu gazul, dar si panouri fotovoltaice pe unul dintre depozitele noastre. Totodata, anul trecut am facut o investitie majora in a separa zona de birouri de cea de depozitare in ceea ce priveste incalzirea, punand centrale murale diferite fata de centralele care deserveau intreaga hala.
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania? Ce v-ati propus, ca prioritati?
- Ne uitam, in continuare, la diversificarea portofoliului de clienti din cadrul parcului si inspre atragerea de noi industrii pe care sa le acomodam, continuand astfel strategia de a avea un mix foarte bun de chiriasi. De asemenea, scopul nostru ca proprietari de spatii de depozitare este sa crestem eficienta operatiunilor de mentenanta si sa reducem costurile pe cat posibil. Am incheiat prima jumatate a acestui an cu tranzactii pentru peste 107.000 mp si ne propunem sa mentinem aceeasi crestere sanatoasa, constanta, cu o rata de retentie ridicata si sa ramanem un partener de incredere, pe termen lung, pentru chiriasii nostri. Provocarile sunt ceea ce ne tine in priza pentru a predomina gandirea de "out of the box" si le tratam cu maxima seriozitate, etica, implicare si transparenta, avand ca baza latura umana, comunicarea si increderea construita de-a lungul anilor. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter