P3 Logistic Parks (“P3”) a incheiat, in Romania, in primele noua luni ale acestui an, tranzactii pentru 78.000 de metri patrati de spatii logistice si de birouri. Din totalul tranzactiilor, 34% sunt contracte noi pe termen lung (26.533 m2), iar doua treimi sunt contracte pe termen scurt sau prelungiri ale contractelor existente (51.505 m2).
Printre proiectele pe care dezvoltatorul le-a derulat in aceasta perioada pe plan local se numara finalizarea spatiilor de cazare din cadrul Bucharest A1 Park, ce completeaza seria de facilitati suplimentare din parc. De asemenea, ca parte din strategia de dezvoltare in Romania, P3 inaugureaza un nou segment de activitate, cel de logistica urbana. Astfel, P3 a achizitionat anul acesta un teren intravilan de aproximativ 4 hectare in zona de est a Bucurestiului, in interiorul centurii, unde intentioneaza sa dezvolte un depozit de 18.000 m2.
Sinziana Pardhan, Managing Director P3 in Romania, spune: „Putem afirma ca, pana acum, 2022 a fost un an foarte bun din perspectiva dinamicii pietei. In continuare, ponderea cea mai mare in discutiile pe care le avem cu clientii o au companiile de logistica, urmate de retaileri si distribuitori. Desi la nivelul volumului de tranzactii nu am resimtit un impact negativ, remarcam ingrijorari din partea clientilor nostri cu privire la anul urmator, dat fiind impactul scumpirilor generalizate asupra puterii de cumparare. Avand in vedere cresterea costurilor cu utilitatile, vom continua sa prioritizam investitiile in masurile de eficienta energetica si sustenabilitate a portofoliului nostru, dupa ce anul trecut am primit standardul Very Good BREEAM-In-Use pentru toate cladirile logistice existente in cadrul P3 Bucharest A1.”
Rezultate S1 2022 pentru P3 Group S.ar.l: Performanta operationala si financiara puternica, in ciuda volatilitatii macroeconomice
La nivelul grupului P3 Group S.ar.l, veniturile nete din chirii s-au majorat in primul semestru cu 11%, ajungand la 169 de milioane de euro. EBITDA recurent a crescut cu 10%, pana la 143 milioane de euro, ceea ce corespunde unei marje de profit de 83%. De la inceputul anului, portofoliul P3 a crescut cu peste 9%, ajungand la o valoare bruta a activelor (GAV) de 8,2 miliarde de euro. In timp ce randamentele au ramas stabile, cea mai mare parte a cresterii valorii a fost generata de cresterea nivelului chiriilor, determinata de cererea ridicata continua, dupa cum reiese din nivelul record de ocupare de 98%. Marja medie de cresterea a chriilor pentru contractele noi a fost, de asemenea, foarte mare, de +9%.
Frank Pörschke, CEO P3 Group, a comentat: „In ciuda incertitudinilor economice, sectorul logistic ramane in continuare bine pozitionat, prin existenta unor factori favorizatori, precum cresterea continua a comertului electronic si a numarului tot mai mare al companiilor care decid sa isi consolideze lanturile de aprovizionare. Observam majorarea cererilor din partea chiriasilor, iar in multe piete nivelul chiriilor a crescut considerabil. In momentul de fata, vedem viitorul ca fiind mai provocator, data fiind cresterea ratelor dobanzilor, a preturilor din domeniul constructiilor si asteptarile privind randamentele si profitul. Cu sprijinul actionarului nostru, ne gestionam cu atentie portofoliul existent si cautam in mod activ oportunitati atractive de crestere, fie ca este vorba de dezvoltari noi, de achizitii de active existente, de tranzactii tip forward funding sau achizitii de portofolii intregi sau chiar de platforme.”
P3 se afla in continua crestere, atat prin dezvoltari, cat si prin achizitii, si raspunde la cererea puternica din sectorul logistic. In prima jumatate a acestui an au fost incheiate doua achizitii de active existente, P3 Straubing in Germania si P3 Deventer in Olanda, precum si o tranzactie de forward funding, P3 Assen in Olanda. In plus, 300.000 m² de noi dezvoltari au fost finalizate in cursul anului pana in prezent, iar alti 300.000 m² sunt in curs de constructie, 47% din aceste spatii fiind preinchiriate.
Un moment important din 2022 a fost anuntarea si punerea in aplicare, in ianuarie, a unei noi strategii financiare. S&P Global Ratings a atribuit grupului P3 un rating de credit BBB cu perspectiva stabila, iar un program de obligatiuni EMTN a fost inaugurat la Bursa de Valori din Luxemburg. P3 si-a facut cu succes debutul pe piata de obligatiuni cu o emisiune de obligatiuni verzi, negarantate, de rang superior, in valoare de 1 miliard de euro, la niveluri atractive, cu cupoane de 0,875% pe termen de 4 ani si de 1,625% pe termen de 7 ani. Obligatiunile au fost emise in conformitate cu noul cadru de finantare ecologica al P3, sprijinind strategia generala a companiei in materie de initiative de mediu, sociale si de guvernare (ESG). Compania dispune de o lichiditate ampla in cadrul unei facilitati de credit de tip revolving de 750 de milioane de euro, care a fost complet neutilizata la sfarsitul lunii iunie. Raportul imprumut/valoare a fost de 44,5% la sfarsitul aceleiasi luni.
Thilo Kusch, CFO, comenteaza: „P3 si-a asumat un angajament puternic in ceea ce priveste ESG, in conformitate cu nevoile clientilor, ale comunitatilor si actionarilor nostri. In prima jumatate a anului 2022, am facut pasi importanti in a pune subiectul ESG in topul planurilor noastre, incluzand - printre altele - certificarea BREEAM, programe de instalare de LED-uri in intregul portofoliu si implementarea unei Green Lease Annex pentru noile contracte de inchiriere si reinnoiri. Asteptam cu nerabdare sa continuam colaborarea cu clientii si comunitatile locale pentru a-si atinge obiectivele ESG.”
P3 are ca obiectiv integrarea initiativelor ESG la toate nivelurile de activitate si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ale operatiunilor si portofoliului sau. In primele sase luni ale anului 2022, utilizarea LED in intregul portofoliu a crescut de la 56% la 77%. La inceputul anului, 45% din portofoliul companiei era certificat BREEAM, iar acest procent a crescut la 64% pana la sfarsitul lunii iunie. Pana la finalul anului 2022, 75% din portofoliul P3 va respecta standardele recunoscute pentru cladirile ecologice, cu obiectivul de a atinge cel putin standardul BREEAM "Excelent" sau echivalent pentru toate dezvoltarile noi si cel putin BREEAM "Foarte bun" sau echivalent pentru activele existente.