Ansamblul Cosmopolis se dezvolta continuu de peste 16 ani, timp in care dezvoltatorul, Opus Land Development, a finalizat si vandut peste 5.600 de unitati, urmand sa atinga borna de 6.000 de unitati pana la finalul acestui an. Tot in 2023, compania a continuat extinderea complexului si a adaugat unitatilor locative si noi variante de infrastructura rutiera, dar si facilitati de cumparaturi, prin deschiderea celui mai mare retail park din Nordul Capitalei - Cosmopolis Plaza.
Potrivit lui Ozan Tuncer, CEO Cosmopolis, planurile pentru anul 2024 includ extinderea Cosmopolis cu inca 450 de unitati (apartamente si vile), inaugurarea celui mai mare centru Sweat, care include si o piscina acoperita, precum si deschiderea magazinului Carrefour din noul Cosmopolis Plaza. In 2024, investitiile Opus Land Development in extinderea cartierului din nordul Capitalei vor depasi 25 de milioane de euro, estimeaza Ozan Tuncer.
De asemenea, Opus Land Development lucreaza la un masterplan pentru extinderea complexului, cu faza Cosmopolis 2, ce va fi dezvoltat pe 27 de hectare. Pana in acest moment, in cei 16 ani de dezvoltare, investitiile totale in Cosmopolis au depasit 430 de milioane de euro. La finalul anului 2023, complexul avea peste 15.000 de locuitori.
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- Anul 2023 a demarat cu o cerere mai timida, influentata de dobanzile bancare in crestere si o inflatie mare. Din semestrul al doilea, cererea s-a stabilizat, iar spre sfarsitul anului dinamica a fost una pozitiva, vazand solicitari in crestere.
Noi, in Cosmopolis, ne-am adaptat permanent produsele si volumul de ofera la cererea din piata. Ne-am optimizat foarte bine toate actiunile si chiar daca a fost un an cu multe provocari, pentru Cosmopolis a fost un an foarte bun.
In ceea ce priveste anul 2024, avand in vedere evolutiile foarte bune de la finalul lui 2023 si inceputul acestui an, estimam o crestere a numarului de tranzactii. Preturile se vor mentine intr-o zona constanta si vor pastra acelasi ritm de crestere ca anul trecut.
La modul in care a demarat anul 2024, vedem ca piata se pozitioneaza pe cateva premise care prefigureaza un an bun pentru piata imobiliara: dobanzile sunt pe un trend de scadere, inflatia este si ea din ce in ce mai mica, iar bancile si-au adaptat ofertele financiare pentru a putea raspunde nevoilor din piata - cum ar fi dobanzile de 5,75%, fixe pentru 5 ani.
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Pentru Cosmopolis, anul 2023 a fost unul bun, in care am reusit sa ne adaptam activitatea schimbarilor si cerintelor din piata, asa cum facem de peste 16 ani.
La cum arata perspectivele anului 2024 din punct de vedere economic, cu dobanzi tot mai bune pentru credite si o inflatie in scadere, previzionam ca acesta va fi pentru Cosmopolis chiar mai bun fata de precedentul.
Provocari au fost intotdeauna pentru mediul de business, dar am invatat sa le facem fata si sa facem performanta in tot ceea ce facem.
Oportunitati au fost si vor fi si pe viitor. Pentru Cosmopolis, cea mai mare oportunitate a anului 2024 este Cosmopolis Plaza. Cel mai mare retail park din Nordul Capitalei, cu peste 20.000 mp, a fost inchiriat deja in proportie de peste 90%. O noua oportunitate, dar si provocare in aceeasi timp pentru anul acesta o reprezinta proiectul de conectarea rutiera la Autostrada A3 ce va fi gata in lunile urmatoare.
Cosmopolis va continua sa se dezvolte pe toate planurile, cu un mix de unitati - apartamente si vile, cu infrastructura aferenta acestora si cu multe facilitati pentru intreaga comunitate.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Cosmopolis este acum cel mai amplu proiect rezidential din Romania construit dupa 1989. In momentul de fata, in Cosmopolis sunt aproximativ 15.000 de locuitori.
Ne-am concentrat foarte mult pana acum in dezvoltarea complexului Cosmopolis, iar in aceasta etapa lucram la un masterplan pentru extindere, cu faza Cosmopolis 2.
Proiectul Cosmopolis 2 se traduce printr-o dezvoltare pe 27 de hectare, care este gandit foarte atent, asa cum a fost si masterplanul Cosmopolis din urma cu 16 ani, si avem in vedere ca pana in anul 2033 sa avem in Cosmopolis peste 13.000 de unitati si peste 25.000 de locuitori. Astfel, comunitatea va ajunge sa fie comparabila cu cea a unor orase precum Campina, Campulung Muscel, Sighisoara sau Curtea de Arges.
Ne diferentiem fata de ansamblurile din piata prin multitudinea de facilitati pe care le oferim, de la cele peste 50 de piscine exterioare, 4 parcuri, cel mai mare retail park din zona - Cosmopolis Plaza, plaja pe marginea lacului, locuri de joaca, gradinite si scoli, dar si planurile deja anuntate pentru anii urmatori, care includ inclusiv constructia Mark Twain International School cu primul campus educational din cartierul Cosmopolis, dar si deschiderea celui mai mare wellness club Sweat din Romania.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- In ultimii ani, cea mai mare provocare pe care am avut-o si au avut-o toti dezvoltatorii imobiliari a fost gasirea fortei de munca. Aceasta este in continuare o provocare, alaturi de costurile in crestere pentru retentia acestora pentru lucrarile pe care le avem de derulat.