Piata de investitii imobiliare din Romania a totalizat, in primele noua luni ale anului, aproximativ 570 milioane de euro, cu 29% mai putin fata de perioada similara din 2020, cand volumul s-a ridicat la o valoare de circa 890 milioane de euro, arata o analiza JLL Romania.
In acelasi sens, doar in trimestrul al treilea din 2021 au fost incheiate tranzactii ce au insumat putin peste 260 milioane de euro.
Bucuresti a ramas in topul destinatiilor preferate de catre investitori, cumuland 70% din volumul total tranzactionat, respectiv circa 400 milioane de euro, la finele lunii septembrie a acestui an.
Ca si anul trecut, birourile au atras cea mai mare parte din investitile realizate, respectiv aproximativ 350 milioane de euro sau aproape 60% din volumul total. Cea mai mare tranzactie cu spatii de birouri inregistrata in primele 3 trimestre ale anului a fost vanzarea ansamblului de birouri Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu a Capitalei, cu o suprafata totala de circa 75.000 mp, achizitionat de Adventum Group din Ungaria de la Atenor. Totusi, tranzactia cea mai reprezentativa in acest segment de piata de pana acum in 2021, atat prin prisma procesului competitiv de vanzare, cat si prin pretul obtinut, ramane vanzarea cladirilor de birouri Campus 6.2 si 6.3 din zona Centru-Vest a Bucurestiului, in care JLL a reprezentat vanzatorul, Skanska. Cladirile, cu o suprafata inchiriabila de circa 38.000 mp, au fost achizitionate pentru 97 milioane de euro de S IMMO. Aceasta mutare a marcat reactivarea companiei austriece pe piata tranzactiilor de investitii din Romania.
Preferintele investitorilor continua cu spatiile industriale si logistice, care au atras, in primele noua luni, investitii de peste 170 milioane de euro, respectiv 30% din volumul total tranzactionat.
In schimb, pe piata de retail nu s-au inregistrat tranzactii semnificative in 2021, insa, potrivit analistilor, segmentul a absorbit in mare masura socul provocat de pandemie si de perioada de carantina din 2020.
La capitolul preturi, acestea sunt in usoara crestere, atat pentru spatiile logistice, unde yield-urile prime (randamentele, n.r.) s-au comprimat in trimestrul al treilea de la 8% la 7,75%, cat si pentru birouri, unde yield-urile prime au scazut in aceeasi perioada de la 7% la 6,9%. In viziunea specialistilor, aceasta tendinta este generata de evolutia din regiune si de capitalul considerabil disponibil pentru produse de calitate.