Randamentul investitiilor in proprietati rezidentiale noi din Bucuresti variaza intre 5% si 7%, cele mai bune niveluri, de 6,5%, fiind inregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul orasului, in cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crangasi, potrivit JLL Bucharest Living Report. In aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei si pretul de achizitie este cel mai bun, ceea ce asigura un randament atractiv pentru o astfel de investitie.
Pe de alta parte, in zonele ultracentrale si de nord, precum Herastrau - Nordului, Kiseleff - Aviatorilor, Dorobanti - Floreasca, Victoriei - Romana - Universitate si Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai putin. Avand in vedere preturile de achizitie care sunt mult mai mari decat in cartierele aglomerate.
Proprietatile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar putin peste acest nivel sunt exceptii si sunt de obicei situate in zone in care raportul oferta - cerere este dezechilibrat, in favoarea proprietarilor.
"Cu toate acestea, chiar daca au o rata de rentabilitate mai mica, majoritatea tranzactiilor de investitii rezidentiale sunt inregistrate in zonele ultracentrale si de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. In primul rand, aceste proprietati au o valoare care se mentine in timp si chiar creste constant si de asemenea, pot atrage chiriasi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesati sa cumpere locuinte in vederea inchirierii. Dar, subliniez faptul ca experienta noastra pe aceasta piata ne-a aratat ca succesul investitiilor rezidentiale depinde de mai multi parametri si de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenta randamentului", a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.
Comparativ cu pietele din Europa Centrala si de Est (ECE), investitiile in rezidentialele din Bucuresti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varsovia prezinta randamente superioare de 6,5%. In rest, investitiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar in Viena de 3%. Comparatia a fost facuta luand in calcul unitati rezidentiale de 2 camere si 55 mp suprafata utila.
"Bucurestiului este bine plasat in regiune din punct de vedere al atractivitatii investitiilor rezidentiale. Cu toate acestea, atunci cand facem o evaluare a tendintelor viitoare, ne mentinem o perspectiva rezervat-optimista, avand in vedere caracterul contraciclic al acestui sector, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca investitorii sa-si vanda portfoliile in aceasta perioada si sa isi reduca expunerea. In opinia noastra, vedeta pietei rezidentiale va fi sectorul multifamiliar (locuinte din complexuri rezidentiale detinute de unul sau mai multi proprietari, destinate inchirierii), care este de asteptat sa inregistreze cele mai bune performante si modificari minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietatile rezidentiale vor ramane in continuare puternice", a explicat Andreea Hamza.