Compania elvetiana de constructii Implenia, ce a participat - prin intermediul subsidiarei din Romania - la constructia podului de la Agigea, precum si la diverse proiecte de infrastructura feroviara, a raportat venituri de 2,12 miliarde franci elvetieni (CHF) in primele sase luni din 2018, in crestere cu +25,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Conform datelor companiei, o contributie semnificativa la realizarea acestor rezultate a fost reprezentata de majorarea organica (+22% sau +18% prin ajustarea cursului de schimb), 70% din aceasta revenind activitatilor din afara granitelor Elvetiei. Totodata, profitul operational (EBITDA) inregistrat in intervalul analizat s-a situat la 56 milioane CHF, dupa o crestere de +62,5% fata de nivelul primele sase luni din 2017.
"Am continuat sa investim in viitor si in prima jumatate a acestui an, cu accent asupra sistemului intern de management IMS 2.0, implementat la nivelul tuturor unitatilor de business si suplimentat cu modelul operational. Astfel, se armonizeaza si standardizeaza toate procesele la nivel de grup. Aplicarea strategiei de digitalizare se deruleaza conform planului. De asemenea, se efectueaza investitii in proiectul Kairos, pentru a armoniza sistemele ERP (SAP R4 / HANA) si platforma software BIM RIB iTWO, ce reprezinta cele mai avansate solutii pentru procesele de constructie. Scopul final al acestor demersuri este de a sustine unitatile de business prin intermediul unei solutii digitale moderne in anii viitori. Revenind la perioada de referinta, toate diviziile au inregistrat rezultate bune sau foarte bune in primele sase luni ale anului in curs si suntem optimisti privind activitatea din perioada urmatoare", precizeaza conducerea grupului Implenia in raportul financiar semestrial.
In intervalul ianuarie-iunie a.c. divizia de dezvoltare imobiliara din cadrul companiei (Segment Development) a raportat un profit brut EBIT de 22,7 milioane CHF, mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe proiecte ale companiei sunt concentrate in regiunile Zürich si Arc Lémanique, in apropierea Lacului Geneva.
Rezultate foarte bune au fost inregistrate si in cadrul Segment Switzerland, cu venituri care s-au majorat cu +13%, la circa 1,2 miliarde CHF. Pe segmentul de infrastructura (Segment Infrastructure), rezultatele Implenia s-au majorat substantial, ca urmare a derularii unor proiecte majore (aflate intr-un stadiu incipient anul trecut), cu un nivel EBIT de 10,6 milioane CHF (+36%) si cu un rulaj de 361,5 milioane CHF (+41%). In special, proiectele de constructii de tuneluri din Elvetia si Austria si cele de inginerie a fundatiilor din Elvetia si Germania au contribuit la acest rezultat, dar a fost nominalizata si piata de infrastructura din Franta.
Segment International este divizia Implenia care include operatiunile din Germania, Austria, Romania, Norvegia si Suedia, veniturile acesteia inregistrand o crestere de +35% in primele sase luni din 2018, pana la 732,3 milioane CHF. De asemenea, indicatorul EBIT (ce reflecta in continuare o pierdere) s-a imbunatatit de la -12,5 milioane CHF la -5,5 milioane CHF. Managerii Implenia nu sunt multumiti de aceste rezultate si arata ca divizia respectiva nu indeplineste deocamdata asteptarile. Recuperarea din Norvegia dureaza mai mult decat era prevazut initial, iar echivalarea veniturilor cu cele programate nu va surveni in acest an. Rezultatele slabe din ianuarie-februarie ale Hochbau Germania au contribuit la pierdere, desi, in general, Implenia Hochbau Deutschland are o activitate satisfacatoare. Celelalte unitati de business din cadrul Segment International au avut performante similare celor din primele sase luni ale lui 2017.
***
Conform celor mai recente date disponibile, Implenia Baugesellschaft M.B.H. Wien - Sucursala Voluntari (specializata in constructia de poduri si tuneluri) a incheiat anul 2017 cu 81 de salariati si cu o cifra de afaceri totala de 72,07 milioane de lei, in crestere fata de nivelul de 65,65 milioane de lei raportat la finele lui 2016. Totodata, profitul net al societatii s-a majorat de aproape cinci ori in intervalul analizat, respectiv de la 1,91 milioane de lei in 2016, la putin peste 9 milioane de lei in 2017.