RO EN
Coșul este gol

IMMOFINANZ: Proprietati de 950 milioane de euro, detinute in Romania

Immofinanz Group, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori de cladiri de birouri si centre logistice din Romania, a inregistrat un rezultat operational de 16,7 milioane de euro la nivel local, in anul fiscal 2014/2015, incheiat la 30 aprilie 2015. Veniturile detin o pondere de 5,3% din totalul raportat la nivel de grup. Proprietatile detinute de Immofinanz in Romania, evaluate la 949,2 milioane de euro, reprezinta 14,2% din portofoliul total al companiei, fiind constituit din 87 de active imobiliare (20 de investitii finalizate, cu o valoare totala de 665,8 milioane de euro, sapte in curs de dezvoltare - 18,3 milioane de euro si 60 de proiecte in analiza - 265,1 milioane de euro). Portofoliul de investitii finalizate este constituit din opt cladiri de birouri (14,8% din portofoliul total de centre de afaceri al grupului), patru proprietati in sectorul retail (11,3%) si trei active logistice (4,3%). Valoarea reala estimata dupa finalizarea proiectelor in curs de dezvoltare ale grupului in Romania se ridica la 97,7 milioane de euro.
Interviu cu Sorin Visoianu, Country Manager Office & Logistics pentru Romania si Bulgaria, in cadrul Immofinanz Group.
 
- Care sunt cele mai importante proiecte aflate in executie, la nivel local?
- Conform strategiei anuntate recent si asumata de grup, intentionam sa ne concentram portofoliul pe cele doua sectoare principale de retail si birouri, pentru a consolida, in continuare, pozitia competitiva a Immofinanz in aceste domenii. Proiectele noastre de dezvoltare existente in Romania evolueaza conform planului, cel mai mare obiectiv pe care il avem in executie fiind ansamblul de birouri Metroffice, din Bucuresti, care va constitui prima parte a unui plan general pe termen lung. Acesta implica reproiectarea intregii zone din cadrul complexului Iride Business Park, detinut de Immofinanz, pentru a pune bazele viitorului Iride City. Metroffice cuprinde trei cladiri, cu o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 40.000 mp. Prima sectiune, unde au inceput deja lucrarile de constructie (P+M+4E), va avea o suprafata totala de aproape 20.000 mp, fiecare etaj urmand a avea 3.500 mp inchiriabili si un design flexibil, care permite amenajarea atat de birouri individuale, cat si deschise. Constructia a inceput in ultima parte a anului trecut, lucrarile urmand a fi definitivate in al doilea trimestru al anului 2016. Valoarea investitiei pentru dezvoltarea acestei prime cladiri este de 34 milioane de euro. Derularea intregului proiect de reconfigurare a Iride City, care include si renovarea Iride Business Park, va cuprinde mai multe etape si se va implementa intr-un orizont de timp de 10 - 20 de ani. Planurile prevad, de asemenea, certificarea LEED - incluzand, printre altele, un acoperis verde. La finalizare, Metroffice va oferi spatii de lucru pentru aproximativ 5.000 de angajati, in timp ce Iride City, pentru mai mult de 20.000 de persoane.
In sectorul logistic, urmatoarele perioade de livrare pentru LOG.IQ Bucuresti sunt reprezentate de ultimul trimestru al acestui an si primul din 2016, datele fiind referitoare la etapa intai a proiectului, ce va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 40.000 mp. De asemenea, lucrarile continua la LOG.IQ Ploiesti, un proiect amplu de dezvoltare industriala, cu spatii incadrate in clasa energetica A, localizat in partea de vest a orasului, cu acces direct la ruta DN 72 - Targoviste. Lotul se intinde pe 38 de hectare, dintre care 15.000 mp sunt dezvoltati in prima faza a proiectului.
 
- Cum a evoluat activitatea firmei in primele sase luni din 2015 si ce estimari aveti pentru 2015 si 2016?
- In Romania, prima jumatate a anului calendaristic a reprezentat o perioada incarcata pentru noi: continuam lucrarile la Metroffice si Iride City, precum si la LOG.IQ Bucuresti si la a doua etapa a LOG.IQ Ploiesti. De asemenea, lucrarile pentru reconversia Armonia Mall din Arad in centru logistic se apropie de final. Putem spune ca avem asteptari foarte ridicate pentru toate aceste proiecte. Din perspectiva actuala, ne asteptam ca in urmatoarea perioada sa continue evolutia de pana acum, tinand, totusi, cont de faptul ca, in prezent, ne definitivam profilul de companie imobiliara pur comerciala, focalizata pe piata europeana. La nivel central, activitatile grupului se vor concentra pe simplificarea si optimizarea suplimentara a structurii portofoliului. Acest proces va presupune, de asemenea, vanzarea proprietatilor logistice detinute de Immofinanz. In Romania, ne asteptam ca urmatoarea perioada sa fie «business as usual». Vom continua sa ne concentram eforturile pentru a livra proprietati si servicii de cea mai inalta calitate chiriasilor nostri si vom analiza orice posibile oportunitati de pe piata.
- Care credeti ca vor fi motoarele pietei de constructii in 2015?
- Conform strategiei noastre pe termen lung, monitorizam atent dinamica pietei pentru a identifica orice oportunitati noi. Astfel, vedem semnale clare ale cresterii economice, cu precadere in sectorul cladirilor de birouri. In general, cererea de spatii de birouri de inalta calitate este direct influentata de economia tarii si de abilitatea acesteia de a atrage investitori. Treptat, Romania isi confirma potentialul semnificativ de dezvoltare si beneficiaza de piete de export importante, cum ar fi Germania, Austria si alte tari vestice. Faptul ca exista multe proiecte in lucru ne confirma punctul de vedere: economia Romaniei a intrat pe o traiectorie ascendenta si se dezvolta mai rapid decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. Suntem complet increzatori ca Iride City ne va confirma asteptarile, avand in vedere ca a fost creat respectand principiile noastre elementare, de a considera intotdeauna nevoile clientilor ca prioritare, pentru a le oferi solutii personalizate.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta piata constructiilor, pe termen mediu?
- La fel ca in cazul sectoarelor imobiliare specifice, piata constructiilor este influentata intr-o masura semnificativa de economiile locala si globala. Luand ca reper sectorul de birouri, putem spune ca suntem multumiti sa vedem semne clare de revenire si suntem optimisti pe termen mediu. Cu siguranta, dezvoltarea infrastructurii nationale ar reprezenta un factor foarte important pentru atragerea investitorilor, ceea ce ar oferi un impuls major pietei constructiilor, printre altele. Referitor la riscuri, in timp ce multe tendinte de pe piata pot fi trecatoare, consideram ca, in prezent, cel mai important obstacol pentru Romania este infrastructura nationala inca subdezvoltata. Aceasta reprezinta un factor crucial in atragerea marilor investitori catre tara noastra, ceea ce ar impulsiona toate ramurile economiei, inclusiv pietele de constructii si imobiliara.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter