Compania Hidroconstructia SA, unul dintre liderii pietei locale de constructii, si-a propus o crestere de circa 46% a cifrei de afaceri din acest an, dupa ce in 2016 a inregistrat o contractie de peste 60%. Rulajul companiei ar urma sa ajunga, astfel, la finele lui 2017, la 591,3 milioane de lei, dupa ce anul trecut s-a plasat la 405,16 milioane de lei. Totodata, conducerea companiei si-a propus o majorare de 27% a veniturilor anuale, pana la 558,5 milioane de lei, dar si un avans de circa 20% al profitului brut, pana la 7,55 milioane de lei.
In 2016, constructorul a avut in executie 116 contracte atat in tara, cat si in strainatate, din care 61 au avut termene de finalizare in 2016 (din care au fost receptionate 47).
Conform datelor Hidroconstructia, rezultatele slabe inregistrate anul trecut au fost generate, in principal, "de neasigurarea finantarii lucrarilor de constructii-montaj la proiectele «fazate», la care beneficiarii trebuiau sa asigure fondurile necesare executiei din surse proprii, dar si de modul greoi in care a decurs incasarea la celelalte proiecte aflate in executia societatii", se arata in raportul anual al companiei. Alte probleme care au afectat activitatea firmei in 2016 au fost reprezentate de intarzierile la predarea amplasamentelor si obtinerea autorizatiilor pentru noile proiecte, lipsa fortei calificate de munca in contextul unui numar foarte mare de contracte ce trebuiau finalizate anul trecut, dar si mentinerea starii conflictuale din zona Siria - Irak, care a afectat si anul trecut finantarea proiectelor in derulare.
In ceea ce priveste veniturile din 2017, acestea vor fi generate, preponderent, de lucrarile de infrastructura utilitara (alimentare cu apa, canalizare, constructia de statii de epurare si de depozite pentru deseuri), estimate a avea o valoare totala de 340,5 milioane de lei. Din executia lucrarilor de constructii hidrotehnice, Hidroconstructia estimeaza ca va obtine venituri de circa 248 milioane de lei. Diferenta va fi acoperita de alte tipuri de lucrari (16,33 milioane de lei).
Principalele obiective stabilite de conducerea Hidroconstructia pentru anul 2017 vizeaza mentinerea in topul societatilor de constructii din Romania si diversificarea domeniului de activitate. Extinderea in alte tari reprezinta, de asemenea, o tinta tangibila a companiei, in acest sens aceasta urmand a participa la licitatii organizate atat in alte tari ale Uniunii Europene, cat si pe piete precum cele din Republica Moldova, Orientul Mijlociu si in alte zone geografice de interes economic.
Pentru anul in curs, societatea are la dispozitie un buget de investitii de circa 16 milioane de lei, fondurile urmand a fi cheltuite pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a cladirilor din patrimoniul propriu, dar si pentru achizitia de echipamente si utilaje.