In pofida faptului ca in bugetul aprobat pentru anul 2012 se prevazusera initial venituri de 991,9 milioane de lei, societatile din grupul Hidroconstructia SA - Bucuresti au incasat doar 817,4 milioane de lei in acest interval, reprezentand 82,4% din valoarea totala vizata. Totodata, cifra de afaceri raportata de companie pentru acest exercitiu financiar s-a situat sub nivelul propus - la 623,5 milioane de lei -, aceasta inregistrand o scadere circa 27% comparativ cu precedentele 12 luni (cand afacerile firmei au depasit suma de un miliard de lei), precum si fata de anul 2010, cand s-au incasat 977,1 milioane de lei. „Din evolutia indicatorilor economico-financiari, rezulta o diminuare a cifrei de afaceri in anul 2012 comparativ cu ultimele doua exercitii financiare, aceasta fiind determinata de reducerea semnificativa a programului de investitii ale Hidroelectrica SA (principalul client al companiei), ca urmare a declansarii procedurii de insolventa. In luna septembrie 2012 ne-a fost comunicat, de catre Hidroelectrica SA, un plan investitional diminuat cu peste 180 milioane de lei fata de datele transmise anterior, fapt ce a impus regandirea si reasezarea principalelor directii in strategia de desfasurare a activitatii”, a declarat Emil Timofti, presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroconstructia SA.
Activitate afectata profund de insolventa Hidroelectrica SA
Intrarea in procedura de reorganizare judiciara a companiei Hidroelectrica SA - in calitate de beneficiar principal al lucrarilor - a reprezentat cauza principala a declinului veniturilor programate de firma de constructii. In aceste conditii, efectele negative s-au reflectat atat in veniturile si profitul societatii de constructii, cat si in portofoliul de lucrari derulate in 2012. Totodata, Hidroconstructia SA a inscris la masa credala creante in valoare de 72,3 milioane de lei si garantii de executie de peste 61 milioane de lei, aceste sume afectand lichiditatea si generand majorarea costurilor de finantare. „Cu toate acestea, in 2012 am inregistrat un echilibru financiar corespunzator, mai ales ca, prin transformarea in lichiditati a mijloacelor circulante, ne-am pastrat capacitatea de plati datoriile catre salariati, bugetul de stat si terti. Totodata, anul trecut patrimoniul companiei insuma 1,13 miliarde lei, in scadere cu peste 75 milioane de lei fata de 2011”, a incheiat Emil Timofti.
***
Desi compania Hidroconstructia este specializata in executia lucrarilor de constructii hidroenergetice, hidrotehnice si civile, industriale, edilitare, de infrastructura si pentru protectia mediului, pe langa domeniul de baza realizeaza venituri inclusiv din activitati comerciale, turistice, imobiliare si servicii. Totodata, din 2006 firma s-a implicat in productia si furnizarea energiei electrice generata de microhidrocentrale. Informatii suplimentare, la www.hidroconstructia.com