RO EN
Coșul este gol

HIDROCONSTRUCTIA: Lucrari de 10 milioane USD blocate de conflictul din Irak

Activitatea sucursalei Hidroconstructia Erbil si portofoliul de proiecte in valoare de peste 205 milioane USD, derulat in regiunea Irak - Kurdistan, au fost afectate negativ in a doua jumatate a lui 2015 de declansarea cazului de forta majora in regiune. Astfel, ca urmare a tensiunilor interetnice si religioase aparute inca de la inceputul lui 2014 intre siiti, suniti si kurzi (care au blocat aprobarea bugetului de stat pentru 2014), precum si pe fondul instabilitatii politice si economice din zona (ce a favorizat aparitia unei organizatii jihad-teroriste), alocarile de fonduri bugetare din zona au avut alte prioritati atat la nivelul bugetului central al Irakului, cat si al Regiunii Autonome Kurdistan. Astfel, au fost sistate temporar lucrarile la doua proiecte in valoare totala de circa 10 milioane USD, respectiv la barajele Ceamirga (3,7 milioane USD) si Nazanin (6,3 milioane USD), cu consecinte negative in cresterea costurilor proiectelor si a profitului societatii. Conform datelor Hidroconstructia, in prezent sunt executate numai lucrari minime de punere in siguranta pentru sezonul ploios. La barajul Bawanur, cel mai mare proiect realizat de companie in regiune, in valoare de 195,3 milioane USD, au continuat lucrarile, insa in ritm redus. Recent, pe santier Hidroconstructia a pus in functiune statia de sortare si fabrica de betoane, valoarea avansului acordat de beneficiarul proiectului fiind integral acoperita de situatiile de lucrari acceptate.
 
Impact negativ generat de scaderea cu 30% a surselor de finantare
Efectele negative ale situatiei din tara noastra si alocarilor de resurse de finantare a investitiilor prin bugetul national si bugetele companiilor de stat si private din 2014 au determinat diminuarea cu 30% a alocarilor financiare de fonduri pentru investitii, potrivit datelor companiei Hidroconstructia, societate afectata la randul sau de contractia activitatii din constructii. Totodata, afacerile Hidroconstructia, evaluate la circa 134 milioane de euro, au fost destabilizate, in 2014, de schimbarea radicala a strategiei principalului partener al firmei, societatea de stat Hidroelectrica, prin blocarea pe termen mediu si lung a investitiilor hidroenergetice, in conditiile in care Hidroconstructia, in calitate de antreprenor, avea incheiate si in derulare 20 de contracte de executie de lucrari complexe, din care 17 obiective trebuiau finalizate si puse in functiune in perioada 2013-2016. "Pentru realizarea lucrarilor hidroenergetice contractate, Hidroconstructia a alocat cea mai mare parte din fondurile de dezvoltare proprii pentru achizitia de echipamente tehnice specifice (instalatii de foraj si incarcatoare pentru activitatea din subteran, fabrici de betoane automatizate, echipamente speciale pentru lucrari hidroenergetice etc.). In conditiile sistarii executiei lucrarilor, utilajele nu au mai fost folosite la capacitate maxima si au generat costuri suplimentare cu paza, conservarea si amortizarea de peste 15 milioane de lei", se arata intr-o analiza publicata de Hidroconstructia. In acest context, pentru 2014 compania de constructii a stabilit un program de dezvoltare de 85 milioane de lei, suma nesemnificativa in raport cu programele anterioare intrarii in insolventa a Hidroelectrica, care au depasit 500 milioane de lei pe an. Blocarea si esalonarea platilor de catre societatea de stat pana in 2016, impuse prin planul de organizare aprobat de judecatorul sindic, au generat costuri suplimentare de 16 milioane de lei pentru Hidroconstructia, suma reprezentand dobanzile si comisioanele bancare pentru credite angajate in vederea sustinerii lucrarilor executate, a garantiilor de buna executie retinute si mentinerea pentru 2014 a reducerii comerciale de 5% aplicate la valoarea productiei executate si certificate de beneficiar.
 
Concurenta incorecta a determinat marje de 1,5% la proiecte publice
O alta cauza cu impact negativ semnificativ asupra activitatii Hidroconstructia este reprezentata de scaderea portofoliului de obiective noi de investitii finantate atat din fonduri publice, cat si private, in conditiile cresterii competitiei din partea firmelor care utilizeaza practici anticoncurentiale de ofertare a lucrarilor la preturi care nu acopera integral costurile de executie, respectiv 45%-60% din valoarea estimata de autoritatile contractante. In aceste conditii, de concurenta incorecta, adjudecarea executiei lucrarilor la majoritatea obiectivelor de investitii s-a realizat efectiv cu o marja de profit de 1%-1,5%. Totodata, activitatea Hidrocnstructia din 2014 a mai fost afectata de impunerea de catre autoritatile contractante a unor conditii si clauze nefavorabile executantilor prin neactualizarea de preturi, nedecontarea variatiilor si lucrarilor suplimentare, de clauze care nu asigura decontarea in functie de succesiunea fluxurilor tehnologice de executie a lucrarilor, cu consecinte in cresterea perioadelor de admitere la decontare si efectuarea platii etc.
Potrivit Hidroconstructia, conditiile restricitive impuse prin contractele incheiate au avut efecte nagative asupra activitatii economice si financiare a societatii, care au dus la imobilizari pe termen lung inregistrate sub forma productiei necertificate, a garantiilor de buna executie si a retinerilor monetare constand in sume blocate din circuitul financiar imediat, in valoare de peste 285 milioane de lei.
 
Schimbare esentiala la conducerea companiei si noi masuri de organizare
In urma retragerii la cerere a administratorului societatii Hidroconstructia de la inceputul lunii septembrie 2014, postul ramas vacant a fost ocupat de ing. Mihaita Petrus Fundeanu, care detine, in prezent, inclusiv functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al societatii.
Sub conducerea noului manager, CA al Hidroconstructia a luat o serie de masuri de reorganizare si restructurare a societatii, respectiv: reconfigurarea structurii organizatorice, dimensionarea fortei de munca in concordanta cu volumul productiei contractate, urgentarea certificarii si decontarii productiei realizate la toate obiectivele de investitii, actualizarea regulamentului de organizare si functionare a sucursalelor si intregii societati, optimizarea parcului de mijloace de transport usor, mentinerea angajamentelor bancare in conditii avantajoase si actionarea in instanta a clientilor (inclusiv a Hidroelectrica) pentru recuperarea creantelor.
***
Afacerile Hidroconstructia au scazut cu aproape 4% in 2013 fata de nivelul lui 2012, pana la 134,3 milioane de euro (599,7 milioane de lei), compania realizand 75,76% din rulajul propus la inceputul anului 2013. Veniturile totale ale societatii s-au situat, in 2013, la 181,5 milioane de euro (810,5 milioane de lei), iar profitul brut a ajuns la 2,6 milioane de euro (11,67 milioane de lei), ambele situandu-se sub nivelul estimat initial. Pentru 2014 conducerea companiei estimeaza noi scaderi la nivelul incasarilor si profitului.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter