RO EN
Coșul este gol

FPSC propune o serie de amendamente la proiectul de modificare a Codului Fiscal

Avand in vedere Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale inregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. B500/20.07.2022, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a depus amendamente/ observatii pentru modificarea unor puncte ce impacteaza sectorul de constructii.
Conform reprezentantilor constructorilor, Articolul 60 pct. 5 lit. b) din proiectul de OG vizeaza modul de calcul al cifrei de afaceri din activitati in sectorul constructii.
"Apreciem ca nu este nicio urgenta de a se devansa termenul legal de intrare in vigoare, de «6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I conform Art 4(1)» din Codul Fiscal. Se incalca astfel prevederile de la Art 4 din Codul Fiscal, neputand fiind invocata in sustinerea «urgentei» alin (4), deoarece nu exista un angajament international al Romaniei in modificarea urgenta a prevederilor referitoare la facilitatile din constructii. Reamintim ca prin PNRR - Reforma 4 se stabileste jalonul de «Reducere treptata a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat in sectorul constructiilor va incepe in 2025 si se va finaliza pana la sfarsitul anului 2028", arata FPSC.
Reprezentantii constructorilor sunt de parere ca, prin aceasta modificare propusa, se incalca flagrant Principiile fiscalitatii, asa cum sunt acestea stipulate la Art 3 din Codul fiscal, in speta principiul predictibilitatii si certitudinii impunerii. "Nicio modificare a Codului Fiscal nu ar trebui sa fie legiferata cu incalcarea acestor principii, deoarece – asa cum se stipuleaza la Art 3 lit b) din Codul Fiscal «fiecare platitor trebuie sa poata urmari si intelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale». Cand la doua zile dupa ce ultima forma a proiectului de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal este lansata in consultare publica, Ordonanta 16/2022 este publicata in MO, continand prevederi aplicabile in termen de 3 zile, cum se respecta aceste princii ale fiscalitatii? Practic, in acest moment termenul stabilit la Art IX b) de 3 zile este deja depasit. (...) Este de neconceput ca orice masura/ prevedere din Codul Fiscal sa produca efecte in 3 zile (din care doua zile de weekend) de la publicare in MO", subliniaza FPSC.
Mai multi antreprenori din constructii au semnalat ca - prin noua modalitate de calcul al cifrei de afaceri - firme de constructii din Romania, vor fi inchise in cateva luni.
Un alt amendament FPSC se refera la coborarea plafonului de aplicare a facilitatilor fiscale de la 30.000 lei la 10.000 lei inclusiv, care afecteaza in primul rand angajatii specialisti (cu pregatire tehnica medie si superioara), cu functii de responsabilitate in companii dar si muncitorii inalt calificati, care vor fi din nou tentati sa-si gaseasca locuri de munca in afara Romaniei. "Consideram ca o scadere a plafonului de aplicare a facilitatilor fiscale sub 15.000 lei/luna va determina un impact social semnificativ, prin exodul competentelor. Practic, daca o firma nu poate asigura imediat cresterea salariului brut pentru mentinerea valorii nete pentru personalul cu experienta, responsabilitate si esential in activitatea firmelor si derularea contractelor, va ramane in scurt timp fara salariatii cheie. In conditiile unei inflatii de peste 15%, salariile ar trebui majorate, nu diminuate prin modificare Codului fiscal in aceste conditii", explica reprezentantii FPSC.
Organizatia considera ca prevederile semnalate sunt de natura sa destabilizeze mediul privat, deja extrem de afectat de conjunctura economica si geopolitica actuala, si ca modificarea Codului Fiscal este "total inoportuna, incalcand principiile fiscalitatii".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter