RO EN
Coșul este gol

FPSC: Circa 70% din constructori lucreaza la capacitate aproape normala

Criza generata de pandemie a afectat intr-o masura moderata sectorul constructiilor. Specificul activitatii pe santiere, in aer liber, la care s-au adaugat norme de protectie sanitara suplimentare, au facut posibila continuarea lucrarilor, circa 70% din operatorii din constructii lucrand la capacitatea aproape normala. Trebuie remarcat, insa, ca si acesti antreprenori au inregistrat si inregistreaza cheltuieli suplimentare, avand in vedere investitiile pentru conformare si implementare a masurilor de prevenire a infectarii angajatilor, spune Irina Forgo, directorul executiv al FPSC. Au crescut, in anumite cazuri, preturile la materialele pentru constructii, dar s-a remarcat si o scadere a pretului de achizitie la bitum, o situatie imbucuratoare in conditiile in care in ultimii doi ani pretul acestuia s-a majorat cu circa 70%-80%. S-a modificat, in multe cazuri, si pozitia furnizorilor de materiale, care in multe cazuri solicita plati in avans.
Interviu cu Irina Forgo, director executiv al FPSC. Experta in achizitii publice, manager de proiect si formator cu experienta in consultanta, Irina Forgo face parte de trei ani din echipa FPSC.
 
- Care sunt cele mai afectate segmente ale pietei de constructii?
- Conform informatiilor pe care le detinem, pe segmentul nostru de activitate, cei mai afectati au fost producatorii de materiale de constructii care produceau pentru export, dar si producatorii si distribuitorii pentru piata interna, care au inregistrat o scadere semnificativa a cererii. De exemplu, distribuitorii de metale consemneaza o reducere cu circa 40% a activitatii. Una din problemele cu care furnizorii/ distribuitorii de materiale de constructii se confrunta mereu, dar care pe fondul pandemiei s-a accentuat, este legata de disciplina partilor si efectuarea la timp a platilor corespunzatoare livrarilor.
 
- Ce evolutie estimati ca va avea sectorul de constructii in 2020, avand in vedere noul context?
- Raspunsul este dificil, pentru ca pentru constructori, pandemia a adus cateva modificari pozitive, pe care FPSC le-a solicitat in repetate randuri de-a lungul timpului. De exemplu, platile pentru lucrarile executate si receptionate au fost urgentate. In timp ce in urma cu o luna nu se facuse nicio plata pe PNDL, acum vorbim de deblocarea acestor plati. 
S-au efectuat unele modificari in legislatie, spre exemplu prin OUG nr. 52/2020 pentru proiectele finantate din FEDR si Fondul de coeziune ale beneficiarilor operatori regionali de apa, care acum pot primi prefinantare, si se pot introduce clauze contractuale de plata in avans a echipamentelor si/sau a materialelor, in vederea punerii acestora in opera, ceea ce reprezinta un sprijin important pentru antreprenori.
Faptul ca prim-ministrul Romaniei, in declaratiile sale, a subliniat importanta investitiilor si a segmentului constructii, faptul ca mentine un dialog activ cu mediul privat, in general, sunt premise care ne fac sa fim optimisti. 
Sub rezerva unui punct de vedere personal, dupa cresterea volumului lucrarilor de constructii in 2019 cu circa 27% fata de 2018, in acest an, in contextul general generat de pandemie, estimam o mentinere a volumului de lucrari cel mult la nivelul anului trecut sau o scadere suportabila. 
Estimam o scadere a sectorului rezidential, interesul pentru acest segment urmand a fi mai redus, odata cu scaderea puterii de cumparare a populatiei, dar o crestere in sectorul constructiilor ingineresti.
 
- Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta companiile de constructii in aceasta perioada?
- Exista o gama diferita de probleme, unele provenind din legislatie, cunoscute si nerezolvate de ani de zile, dar, ca schimbare datorata strict situatiei de stare de urgenta, observam o presiune suplimentara asupra bugetelor, datorita cheltuielilor pentru protejarea angajatilor, pe de o parte, si majorarile preturilor de achizitie a materiilor prime si materialelor, pe de alta parte. Pentru cei care se aprovizionau din alte tari intervin intarzieri mari la livrari. Multi din producatorii de materiale de constructii au fost afectati ca urmare a reducerii volumului de vanzari.
 
- Conform MMPS, industria de constructii a pierdut aproape 50.000 de locuri de munca de la decretarea starii de urgenta. De unde ar proveni aceste locuri de munca?
- Sunt cifre care ne surprind, cu atat mai mult cu cat este vorba de contracte incetate si nu suspendate, deci acesti angajati nu isi vor relua activitatea la acelasi angajator si, poate, nici in acelasi domeniu de activitate. Ar putea fi vorba, in principal, de producatori de materiale prime pentru constructii, sau firme de constructii care nu au contracte in derulare, dar cifrele ni se par foarte mari. 
Din informatiile noastre nu au fost inchise santiere, cu exceptia celor inchise de primarul Capitalei incepand cu 12 martie a.c. Din fericire, alte Consilii Locale nu au preluat aceasta masura, ci au permis continuarea lucrarilor, intelegand ca activitatea in aer liber este diferita de cea din birourile primariei.
 
- Cum vedeti, in ansamblu, dezvoltarea pietei fortei de munca in constructii in 2020 si 2021?
- Lipsa acuta de forta de munca in constructii o reclamam in 2017-2018, dar acum, ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 114/2018, dupa circa 15 luni, putem vorbi de o ameliorare a situatiei. In continuare nu este suficienta forta de munca, dar interesul pentru sectorul nostru a crescut. Ne dorim ca piata sa absoarba o parte din romanii intorsi in tara, salariile in constructii fiind decente si apropiate de cele oferite in statele vestice. Important este sa existe lucrari, sa existe investitii, iar cei intorsi in tara sa fie informati. Efectele majorarii salariului minim in constructii ar fi adus mai multe beneficii si ar fi avut efecte mai vizibile daca statul s-ar fi implicat in promovarea si incurajarea romanilor de a reveni in tara. Faptul ca luni de zile s-a vorbit permanent de anularea OUG nr. 114/2018 nu a facut decat sa induca o stare de nesiguranta, care a luat sfarsit doar in decembrie 2019, odata cu declaratiile domnului prim-ministru Orban.
In conditiile unei politici investitionale corecte, apreciem ca numarul angajatilor din constructii va creste atat in acest an, cat si in 2021.
 
- Cum considerati abordarea Guvernului in gestionarea acestei crize? Ce credeti ca ar mai trebui facut, urgent, pentru sectorul de constructii?
- Nu putem sa nu apreciem masurile si abordarea Guvernului Romaniei in gestionarea acestei crize, dar mai sunt multe de facut. Ne dorim, in primul rand, sa nu mai existe intarzieri la receptii si plati pentru lucrarile executate, iar constructorii sa poata beneficia de avansuri, pe care sa le poata rambursa prin deduceri procentuale din fiecare document de plata.
Pentru sustinerea sectorului rezidential solicitam extinderea TVA redus de 5% pentru locuinte in valoare de 150.000 de euro, fara limita la suprafata acesteia. In prezent Codul Fiscal stabileste TVA redus pentru achizitia de locuinte cu suprafata utila de maximum 120 mp si in valoare de cel mult 450.000 de lei.
Pentru contractele de achizitii publice sunt necesare modificari legislative, anumite prevederi din normele de aplicare, instructiuni sau chiar consilierea metodologica ANAP fiind emise intr-o abordare care nu respecta prevederile Directivei UE si creeaza mari probleme in piata. Nimeni nu poate astepta ca o oferta intocmita in 2016, sa fie mentinuta in 2020, cand ajunge sa fie semnat contractul. Nimeni nu poate astepta ca orice situatie imprevizibila, orice crestere a pretului de materiale sa fie suportata de executant, indiferent de valoarea acesteia. Exista un risc pe care constructorul si-l asuma, dar exista o limita a acestui risc. ANAP trebuie sa inteleaga aceste aspecte si sa gaseasca alte solutii, decat sa sfatuiasca executatii sa se adreseze instantelor. 
Pana la urma, exista o singura masura care solutioneaza si sustine activitate in constructii: dialogul deschis, constructiv al autoritatilor cu mediul privat, intelegerea pietei nu ca doua tabere distincte, „noi si voi”, ci ca o echipa care gandeste si actioneaza in interesul investitiilor, al dezvoltarii Romaniei.
 
- Cum vedeti, in general, sectorul de constructii din Romania, dupa incheierea crizei?
- Pe termen scurt, cu siguranta ca va exista o scadere a volumului de constructii, dar pana la sfarsitul anului piata isi va reveni, iar daca sustinerea Guvernului va fi una faptica, in 2021 vom putea semnala o revigorare a sectorului constructii in tara noastra.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter