Recent, oficialii holdingului Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) - Spania, reprezentand unul dintre cei mai importanti antreprenori din Europa si din intreaga lume, au anuntat o scadere de -3,4% a cifrei de afaceri din primul semestru al anului 2017, coroborata, insa, cu un profit EBIT in crestere puternica (+54%). Aceste rezultate au fost puternic influentate de costul aferent lichidarii afacerilor diviziei de ciment din Statele Unite ale Americii, Giant, precum si de fluctuatiile cursului de schimb dintre euro si principalele valute, conducerea corporatiei subliniind ca, daca se elimina aportul negativ respectiv, rulajul s-ar fi majorat cu +2,1%. Astfel, cifra de afaceri raportata de grup s-a plasat la 2,789 miliarde euro, iar profitul EBIT a ajuns la 187 milioane de euro, dar au existat fluctuatii in functie de fiecare divizie in parte. Practic, potrivit raportului, pe fondul reducerilor structurale ale costului (-23%), dar si ca urmare a situatiei generale a portofoliului de contracte si comenzi, profitul EBITDA al perioadei a fost de 367 milioane de euro (+0,4%). In consecinta, sectia de servicii de mediu a avut un indicator EBITDA de 194,6 milioane de euro in ianuarie-iunie a.c., in scadere cu -7,3%, exclusiv din cauza deprecierii lirei sterline. Departamentul de infrastructura de apa/canalizare s-a remarcat printr-un EBITDA de 110,1 milioane de euro (+4,4%), iar divizia de constructii a obtinut 33,6 milioane de euro (+4,4%). Singurul declin mai puternic s-a evidentiat in cazul sectiei de ciment (-35,7%, la 29,6 milioane de euro), atat pe fondul deconsolidarii Giant, cat si al activitatii mai slabe din Tunisia, unde vanzarile au scazut si moneda locala s-a depreciat abrupt.
Romania a devenit o piata-tinta pentru grup
"In perioada de raportare, datoria neta a grupului FCC s-a plasat la 3,91 miliarde euro, dar pentru compania-mama aceasta a fost de 2,04 miliarde euro, cu -44% mai putin ca in primul semestru din 2016. Totodata, la 30 iunie 2017, portofoliul de comenzi a avut o valoare de circa 30,14 miliarde euro, depasind de cinci ori rulajul din ultimele 12 luni. La 8 iunie a.c., conditiile financiare s-au imbunatatit, prin intrarea in vigoare a acordului privind un imprumut sindicalizat, care va avea un aport pozitiv la generarea de numerar. Mai mult, prin faptul ca anterior, in aprilie a.c., societatea nationala de cai ferate din Romania a atribuit unui consortiu (din care face parte FCC) diverse contracte ce totalizeaza 1,63 miliarde euro, pentru reabilitarea a trei sectiuni feroviare din regiunea Transilvaniei, reprezinta o masura de natura sa impulsioneze afacerile grupului. In acest fel, Romania devine una dintre principalele piete pentru divizia de constructii a FCC: in aceasta tara, grupul s-a implicat in contracte cu o valoare totala de 2,1 miliarde euro si deruleaza, preponderent, proiecte vitale de infrastructura. In ceea ce priveste previziunile pentru anul in curs, acestea sunt legate de modul in care se deruleaza alte contracte atribuite recent FCC, cum ar fi cel de 3,9 miliarde euro pentru constructia unui terminal al aeroportului din Ciudad de Mexico (in cadrul caruia grupul face parte, de asemenea, dintr-un consortiu), respectiv cel de 32,5 milioane USD atribuit diviziei de servicii de mediu pentru managementul deseurilor din Rowlett, Texas (SUA), care constituie al optulea contract de acest gen obtinut de divizia de mediu in SUA", a declarat Carlos M. Jarque, CEO al grupului.
Cu toate ca majorarea gradului de expunere internationala este prioritara pentru FCC, peste 55,1% din cifra de afaceri de circa 2,79 miliarde euro a fost cota incasarilor din Spania. Activitati sustinute se deruleaza si in Marea Britanie (13,9% din total), Orientul Mijlociu si Africa de Nord (11,4%), Europa Centrala (9,8%) si America Latina (6,2%), iar ponderi mai putin importante revin subsidiarelor din SUA si Canada (1,1%), respectiv din alte zone ale globului (2,7%). Informatii suplimentare, la www.fcc.es