Compania de constructii cu capital spaniol FCC Construccion, cu afaceri anuale de circa 50 de milioane de euro, isi extinde operatiunile pe piata din Romania dupa ce si-a adjudecat lucrarile de reabilitare a trei sectoare de cai ferate, in zona Transilvaniei. Valoarea totala a proiectelor depaseste 1,6 miliarde euro (inclusiv TVA), lucrarile urmand a fi realizate de companie in asociere cu alte firme de constructii.
Finantate din fonduri europene, noile proiecte fac parte din programul de reabilitare si modernizare a coridorului pan-european IV de cai ferate, care traverseaza Romania. Cele trei proiecte vizeaza reabilitarea sectiunii 2, intre km 614 si Gurasada, incluzand subsectoarele 2a (km 614 - Cap Y Barzava) si 2b (Cap Y Barzava - Cap Y Ilteu), precum si sectiunea 3 (Gurasada - Simeria). Durata de executie a fost stabilita la 36 de luni.
Lucrarile includ constructia si modernizarea a 121,62 km de linie ferata, a 47 de poduri, a opt pasaje supraterane si a altor sapte subterane, a unui tunel cu o lungime de 659 metri, a 25 de gari si halte, precum si electrificarea liniilor si implementarea de sisteme de management al traficului ERTMS.
Cele trei sectoare contractate recent continua alte doua tronsoane aflate in executie, in prezent, tot sub antreprenoriatul FCC Construccion, respectiv sectiunile Sighisoara - Atel si Atel - Micasasa, lucrari cu o valoare cumulata de 472 milioane de euro.
In total, grupul spaniol lucreaza la proiecte de cai ferate in valoare de peste 2,1 miliarde euro, in tara noastra.
"Cu peste 12 ani de experienta in Romania, FCC Construccion a devenit unul dintre liderii sectorului de constructii de infrastructura din tara. Pana in acest moment, am finalizat deja un numar important de lucrari si adjudecarea acestor noi contracte ne consolideaza pozitia pe aceasta piata", a declarat Carlos M. Jarque, CEO al grupului spaniol.
***
Conform celor mai recente date disponibile, FCC Construccion a incheiat primul trimestru al acestui an cu venituri totale de 1,34 miliarde euro, in scadere cu 2,8% fata de aceeasi perioada din 2016. Declinul a avut drept principala cauza vanzarea diviziei de ciment din SUA (proces demarat in noiembrie 2016) si impactul nefavorabil al cursului de schimb valutar. Excluzand efectele acestora, afacerile din intervalul ianuarie-martie 2017 ar fi crescut cu 2,2%. In aceeasi perioada, profitul net al grupului s-a diminuat cu 16,7%, pana la 21,4 milioane de euro, in timp ce indicatorul de profitabilitate EBITDA s-a majorat cu 12,7%, pana la 173 milioane de euro. Din punct de vedere regional, veniturile din Spania au reprezentat 55,3% din total, urmate de cele din Marea Britanie (14,6%), Orientul Mijlociu si Africa de Nord (11,2%), Europa Centrala (9,4%), America Latina (5,9%), SUA & Canada (0,9%) si altele (2,7%).