RO EN
Coșul este gol

ERBASU: Adevarata relansare a pietei va incepe in 2017

Dupa 25 de ani de activitate neintrerupta pe piata locala a constructiilor, grupul Erbasu a reusit sa-si consolideze pozitia in topul celor mai importanti 20 de antreprenori din Romania, estimand pentru acest an incasari situate intre 80 de milioane de euro si 90 de milioane de euro. Aceasta reprezinta, practic, o dublare a performantei financiare fata de anul fiscal precedent, cand, pe fondul recesiunii, cererea scazuta din domeniu a adus dupa sine o depreciere masiva a cifrei de afaceri, de la cota de 110 milioane de euro, atinsa in 2012. In contextul actual, este previzibila o atenuare sensibila a ritmului de crestere a pietei de profil pe in perioada urmatoare, ca urmare a epuizarii programelor finantate din fonduri europene aferente perioadei de programare 2007 - 2013, insa, pe termen mediu si lung perspectivele de progres sunt reale, avand in vedere nivelul ridicat al cererii atat in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, cat si cele de constructii civile.  In continuare,  Cristian Romeo Erbasu se refera la cateva elemente esentiale ale activitatii companiei.
 
- Realizati o caracterizare succinta a conjuncturii actuale a sectorului de constructii din Romania.
- In prezent, asistam la o situatie nedorita, in care furtul se combina, in mod nefericit, cu incompetenta. Practic, sub o masca a corectitudinii, are loc un proces anormal de dezvoltare a unei birocratii excesive prin care unii incearca - evident cu sanse minime de reusita - sa-si acopere erorile si, uneori, eventualele fraude. La toate acestea, se adauga multitudinea de directive europene care previn asemenea comportamente incorecte, astfel incat se ajunge ca regulile sa se schimbe chiar in timpul jocului, cu efecte negative asupra eficientei companiilor din domeniu. In vreme ce unii gresesc si incearca sa ascunda acest lucru pentru a fi exonerati de orice vina, altii suporta consecintele, cele mai grave fiind constituite de franarea unor proiecte sau, la limita, chiar de blocarea acestora. Pentru competitorii corecti de pe piata, efectele imediate sunt constituite de aparitia unor cheltuieli suplimentare (care sa sustina aceasta birocratie inutila), precum si de probleme inerente de cash flow. Daca la toate cele mentionate anterior se adauga si reticenta bancilor de a finanta activitatea firmelor locale de constructii, se poate intui destul de usor de ce situatia actuala din acest domeniu este nefavorabila.
 
- Exista solutii pentru a limita tentativele de frauda?
- Nu consideram ca propunerile de amnistiere a faptelor penale ar putea avea un efect pozitiv. O rezolvare corecta ar putea fi reprezentata de constituirea unor "liste negre" care sa includa companiile cu un comportament incorect, astfel incat sa se asigure multiplicarea pedepselor aplicate acestora in caz de recidiva. Lipsirea de libertate nu reprezinta o solutie pentru societate, mult mai utila fiind aplicarea unor sanctiuni de natura pecuniara, care sa aiba un impact masurabil direct si sa compenseze macar o parte din sumele insusite incorect de-a lungul timpului.
 
- Care este situatia generala pe piata de profil din punct de vedere financiar?
- Conform datelor de care dispunem in prezent, cifra de afaceri realizata in Romania in domeniul constructiilor s-a majorat cu 11% in primele opt luni din 2015, iar pana la finele anului in curs sunt sanse destul de mari ca acest avans sa ajunga chiar la 15%. In mare parte, progresul respectiv s-a datorat finalizarii ultimelor proiecte finantate din fonduri structurale si, de aceea, este de asteptat ca in 2016 piata sa stagneze, cu exceptia cazului in care segmentul de lucrari finantate din fonduri private nu va inregistra un reviriment spectaculos - ceea ce este destul de putin probabil. Practic, trebuie asteptate resursele din perioada de programare 2014 - 2020, ce vor fi adresate, in cea mai mare parte, proiectelor de infrastructura, precum si anumitor lucrari avand un caracter social. Din pacate, daca analizam clasamentul antreprenorilor activi pe piata locala, constatam ca din cele 50 de firme cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro, pe primele locuri se situeaza reprezentantele unor corporatii internationale, iar suma veniturilor raportate de firmele autohtone nu depaseste 400 de milioane de euro, de aproape opt ori mai mica decat cifra de afaceri realizata de un singur contractor international de mare anvergura in Romania. Acest calcul ilustreaza in mod obiectiv puterea reala a capitalului romanesc. Cu toate acestea, suntem optimisti si consideram ca, incepand cu finele lui 2016 domeniul constructiilor se va relansa, iar procesul respectiv nu va mai fi intrerupt, cel putin pana in 2021.
 
- Cum evaluati cei 25 de ani de experienta pe care grupul Erbasu ii are pe acest segment de activitate?
- Am reusit sa depasim cu succes toate provocarile asa-numitei perioade a "capitalismului salbatic". Cu personalul actual, avem capacitatea de a sustine oricand lucrari in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. Cu cat o companie are experienta unei abordari corecte a pietei (mai ales din punct de vedere legislativ), cu atat exista sanse mai mari sa se dezvolte in continuare, in conditii optime. Practic, asistam la trecerea intr-o noua etapa economica, dar si sociala ce se caracterizeaza prin corectitudine fiscala, abordare responsabila a strategiilor de personal, de mediu etc. Intampinam totusi anumite probleme ce afecteaza in mare masura competitivitatea in raport cu firmele straine. In prezent, intreprinderile locale sunt slab capitalizate, aflandu-se in incapacitatea de a-si asigura un parc tehnologic care sa garanteze continuitatea operatiunilor in conditii optime. Mai mult, institutii specializate in evaluare claseaza antreprenorii locali sub limitele de bonitate sau solvabilitate, ceea ce pericliteaza posibilitatea contractarii unor credite-furnizor. Anumite probleme s-ar putea insa solutiona in perioada urmatoare, recesiunea ducand la disparitia unor companii mici din Romania folosite, de regula, ca subcontractori de marii antreprenori internationali, ceea ce ii va determina pe acestia sa lucreze direct prin reprezentantele proprii si, astfel, sa rezulte o anumita echilibrare a balantei competitiei.
 
- Ce evolutie estimati pe termen mediu si lung pentru piata constructiilor din Romania?
- Grupul Erbasu are sansa de a se plasa pe o pozitie destul de favorabila. Beneficiind de notorietatea castigata gratie proiectelor realizate numai in ultima perioada, daca ar fi mentionate doar bazinul olimpic Dinamo, campusul liceal din Fetesti, parcul municipal si hipodromul din Ploiesti, 120 km de retele de canalizare, 6 statii de epurare etc., consideram ca vom reusi sa fructificam la maximum oportunitatile de afaceri ce vor aparea incepand cu 2017. Ne bazam pe o forta de munca inalt calificata si stabila, fapt ce constituie un avantaj semnificativ, mai ales in conditiile in care prognozam ca in anii ce vor urma se va manifesta o reala penurie de specialisti in domeniu (atat pe plan operational, cat si in management). De asemenea, suntem complet pregatiti pentru noua paradigma care se va concretiza prin translatarea modului de lucru actual, aplicat in cazul proiectelor finantate din fonduri europene, catre toate celelalte obiective sustinute din surse financiare bugetare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter