Dezvoltatorul de origine elena REDS SA, parte a grupului de constructii Ellaktor, a anuntat obtinerea Planului Urbanistic Zonal pentru constructia a doua cladiri pe Splaiul Unirii din Bucuresti, valoarea investitiei fiind estimata la 80 milioane de euro. Potrivit datelor companiei, imobilele vor avea functiuni mixte, de birouri, spatii hoteliere, de retail si apartamente de lux. Complexul va fi dezvoltat pe un teren cu o arie de 8.500 mp si va avea o suprafata inchiriabila totala de 32.000 mp. Ellaktor este actionarul majoritar al REDS SA, cu o participatie de 55,46%.
Compania elena de constructii se va implica, in perioada urmatoare, in executia lotului al doilea al autostrazii Sebes-Turda, contract in valoare de 124 milioane de euro. Lucrarea a fost castigata prin licitatie publica, in asociere cu societatea romaneasca Euroconstruct Trading '98, firma al carei administrator si asociat, Dan Besciu, este suspectat de implicare intr-un grup infractional organizat, specializat in spalare de bani, delapidare si evaziune fiscala, operatiuni ilicite ce au generat statului roman un prejudiciu total de circa 34 milioane de lei.
Aktor SA, subsidiara locala prin care antreprenorul elen participa la licitatiile de infrastructura, a mai fost desemnata, la inceputul anului trecut, sa realizeze alaturi de grupurile Vinci si Strabag (consortiul Vistrada Nord) lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov, proiect in valoare de 1,8 miliarde euro, a carui executie trebuia demarata in aprilie 2014. La momentul programat pentru inceperea lucrarilor, reprezentantii Vistrada Nord au trimis Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) o notificare prin care anuntau renuntarea la contractul de concesiune, folosindu-se de prevederea conform careia oricare din parti poate intrerupe contractul prin denuntare unilaterala in 90 de zile de la semnarea acestuia, fara a plati despagubiri. Contractul pentru Autostrada Zapezii a fost semnat pe 18 ianuarie 2010 si amanat in mai multe randuri, suma totala pe care statul roman ar fi trebuit sa o plateasca in cei 30 de ani de concesiune fiind de 4,8 miliarde euro.
Alte lucrari in care s-a implicat compania in tara noastra sunt soseaua de centura a Bucurestiului (intre km 8+100 si km 17+100), dar si tronsonul de nord al acesteia (intre DN 1A si DN 7), reabilitarea DN 6 (Drobeta-Turnu Severin - Lugoj) si a DN 18 (Baia Mare - Sighetu Marmatiei) si altele.
Pentru 2013, Aktor SA a raportat incasari totale de 62 milioane de euro (277,65 milioane de lei) cu 162 de angajati, cresterea fata de anul 2012 fiind uriasa, de la 8,5 milioane de euro (32 milioane de lei) cat a realizat cu un an in urma, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Holdingul elen Ellaktor mai este prezent in Romania prin companiile de constructii Inscut Bucuresti si Aktorom, ce au realizat in 2013 afaceri cumulate de 7 milioane de lei si mai detine participatii de cate 55,46% in cadrul companiilor de dezvoltare imobiliara Profit Construct si CLH Estate.