Majorarea costurilor de constructie reprezinta cea mai mare provocare a anului 2022 pentru 90% dintre companiile imobiliare din Romania si din alte tari din aceasta regiune a Europei, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2022, derulat in al doilea trimestru din acest an in Romania, Polonia, Cehia si Ungaria. In acelasi timp, mai mult de 50% dintre respondenti se asteapta ca finantarea sa fie mai putin accesibila in lunile care urmeaza.
Participantii la studiu considera ca razboiul din Ucraina a generat sincope pe lanturile de aprovizionare, accelerand scumpirea materialelor de constructii si a energiei. Aceasta preocupare, impreuna cu cea legata de inflatia generalizata, dificultatea de a gasi terenuri si incertitudinea generala din piata, se reflecta in perceptia dezvoltatorilor cu privire la evolutia marjelor de profit, 90% din acestia asteptandu-se la o deteriorare.
Pentru al doilea an consecutiv, dezvoltatorii sustin ca sectoarele rezidential si industrial raman cele mai competitive (33% fiecare), cu accent pe proiectele rezidentiale destinate inchirierii, care devin tot mai atractive. Si investitorii prefera aceleasi sectoare (peste 40% rezidential si 36% industrial). Totodata, a crescut numarul dezvoltatorilor si investitorilor interesati de sectorul de retail, pentru prima data de la izbucnirea pandemiei, depasind chiar si asteptarile din perioada anterioara crizei sanitare, ceea ce indica faptul ca investitorii si lanturile comerciale si-au recastigat optimismul si ca piata este pregatita sa absoarba noi spatii de retail. In schimb, studiul mai arata ca nu exista apetit pentru investitii imobiliare in turism (hoteluri, alte unitati de cazare sau facilitati de relaxare) in perioada imediat urmatoare, iar interesul pentru zona de birouri este inca cu mult sub nivelul anterior pandemiei.
„Piata imobiliara din aceasta regiune a Europei a demonstrat ca are o capacitate ridicata de redresare in urma unor evenimente neprevazute, precum pandemia de COVID-19. Totusi, cresterea costului de constructie este ingrijoratoare si ramane de vazut cine o va absorbi si in ce masura. Pe de alta parte, este incurajator faptul ca, intr-o perioada dominata de numeroase incertitudini, dezvoltatorii si investitorii continua sa isi faca planuri de extindere (de exemplu in sectorul de retail) sau sa urmareasca patrunderea pe noi piete. Vedem ca Romania urmeaza trendul regional, cu dezvoltari in sectoarele rezidential si industrial, care pot reprezenta si o forma de protectie impotriva inflatiei - activele imobiliare isi pot pastra sau chiar creste valoarea in timp, spre deosebire de alte investitii care sunt mai afectate de inflatie”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul imobiliar.
Deloitte deruleaza Real Estate Confidence Survey for Central Europe incepand din 2019 pentru a afla perceptia profesionistilor din domeniu cu privire la evolutia pietei in regiune. In acest an, ca si in 2020, anul izbucnirii pandemiei de COVID-19, sondajul a fost derulat in doua runde, in primul si in al doilea trimestru din 2022, pentru a surprinde si impactul conflictului din Ucraina asupra pietei imobiliare. La studiu participa trei categorii de respondenti, respectiv dezvoltatori, investitori si consultanti specializati in domeniul imobiliar.