Fiind marcat de implinirea unui deceniu de activitate pe piata autohtohna de constructii si instalatii, anul 2012 a fost, pentru societatea Das Engineering Grup (din Cluj-Napoca), perioada in care s-au efectuat bilanturi si s-au conturat concluzii, precum si un interval de reasezare pe baze solide si puternice. Astfel, fiind constienti de propriile atuuri si carente, conducerea firmei si-a redefinit prioritatile si obiectivele in activitatea curenta, cu scopul declarat de a optimiza competitivitatea si eficienta. „Consideram ca, pentru formularea strategiilor-cheie ale unei societati, trebuie luate in calcul modalitatile de creare a valorii adaugate, ce poate fi atinsa fie prin volum de lucrari (ce poate crea un trend ascendent daca investitiile sunt numeroase si cererea devanseaza oferta), fie prin inovatie si eficienta. Spre deosebite de factorul cantitativ, operatiunile de cercetare - dezvoltare adauga valoare indiferent de contextul economic, modalitatea de abordare a pietei in aceasta directie fiind cea pe care mizam in situatia actuala din domeniu. Consider ca tacticile cele mai potrivite pentru o companie sunt cele bazate pe componenta de cercetare - dezvoltare, ce confera atat recunoastere si notorietate, cat si profit”, a declarat Alexandra Stoica, director executiv al companiei.
Pe langa lucrarile de proiectare / executie si activitatea de dezvoltare pe care le deruleaza in prezent, societatea Das Engineering Grup este implicata intr-o serie de proiecte ce vizeaza conceptele de inovatie, profit, sustenabilitate si responsabilitate sociala si fata de mediul inconjurator. „Actualmente, avem in derulare doua astfel de proiecte - pe care le-as numi demonstrative -, in parteneriat cu Romanian Green Building Council (RoGBC). Unul dintre acestea presupune participarea activa la campania EcoBiblioteca - primul obiectiv de tip «living building challenge» din Europa de Est - asigurand coordonarea activitatii de proiectare de instalatii si implementarea in situ a solutiilor proiectate. Cel de-al doilea, denumit «Greening our Workspace», vizeaza identificarea si aplicarea unei solutii prin care cladirea de birouri RoGBC sa obtina certificarea energetica tip LEED Platinum sau chiar cea de-a doua titulatura, de tip «living building challenge»”, a incheiat Alexandra Stoica.
***
In pofida faptului ca s-a confruntat cu o serie de probleme specifice situatiei pietei autohtone si internationale (printre care finantarea deficitara a investitiilor imobiliare de catre sectorul bancar, gradul redus de absorbtie a fondurilor europene, intarzieri in cazul emiterii de catre autoritati a avizelor pentru demararea proiectelor, lipsa unor strategii centrale de dezvoltare economica si urbanistica etc.), anul trecut societatea a consemnat incasari de circa 3,5 milioane de euro, iar pentru 2013 vizeaza o sporire cu 15%-20% a acestora. Informatii suplimentare, la www.grupdas.ro