RO EN
Coșul este gol

Crosspoint: Piata centrelor de date isi va tripla valoarea in urmatorii 5 ani

Cel mai recent studiu al Crosspoint Real Estate, Romania Data Centers, analizeaza atat atuurile cat si punctele slabe ale Romaniei ca potentiala destinatie pentru operatorii de centre de date.
Asa cum secolul XX a marcat o noua era in evolutia umanitatii prin revolutia industriala, secolul XXI este, fara indoiala, unul in care tehnologia ne remodeleaza atat societatea, cat si experientele de zi cu zi. In urma cu 23 de ani, in momentul exploziei bulei dotcom, doar 7% din populatia globala avea acces la internet. In prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet si 100 zettabyti de informatii sunt generati anual.  
In consecinta, aceasta crestere exponentiala a dat nastere unei dezvoltari direct proportionale a industriei centrelor de date. O piata de 175 miliarde de dolari, estimata sa isi tripleze valoarea in urmatorii 5 ani, industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unitati operationale la nivel global in 2023. Acest tip de activ alternativ atrage din ce in ce mai multi investitori: fondul de investitii Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, si-a declarat anul acesta intentia de a vinde o parte substantiala a portofoliului sau pentru a isi asigura o rezerva de lichiditati in scopul construirii de centre de date, alocand 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech. 
In ultimii ani, criza energetica rezultata in urma conflictului dintre Rusia si Ucraina, nevoia operatorilor de a reduce costurile, dar, mai ales, amenintarea iminenta a schimbarilor climatice, au intensificat nevoia de a face o tranzitie catre dezvoltarea unor centre de date sustenabile. Proiectiile actuale indica faptul ca, pana in 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a pana la 20% din energia electrica produsa la nivel mondial. Presiunea reglementarii industriei, impunerea standardelor ESG, nevoia de eficientizare a operatiunilor si cresterea costurilor de dezvoltare determina operatorii de centre de date sa se extinda in zone de pe glob neexplorate pana acum.   
Pe langa o privire de ansamblu a situatiei curente a industriei in Romania, studiul Crosspoint analizeaza o serie de indicatori esentiali dezvoltarii centrelor de date: infrastructura de internet si tehnologie, resursele naturale si energia, evolutia demografica, nivelul de calificare si disponibilitatea resurselor umane, gradul de securitate si riscul prezentat de dezastrele naturale. 
“Am adaptat la piata romaneasca un sistem de scoring inclus in raportul European Data Centres al partenerilor nostri de la Savills si ne bucuram sa prezentam rezultatele primului studiu din Romania realizat de o companie de real estate pe piata de data centers. Am analizat in detaliu fiecare indicator inclus in acest scoring si am adaugat noi informatii pentru a oferi o imagine completa si cat mai obiectiva, detaliind atat atuurile cat si punctele slabe ale Romaniei ca destinatie pentru operatorii de centre de date.”, explica Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.
Piata romaneasca a centrelor de date este inca la inceput de drum. Conform studiului Crosspoint, in prezent exista pe piata romaneasca 30 de centre de date localizate in Bucuresti, Craiova, Brasov, Cluj-Napoca si Timisoara. Pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din Romania este de doar 3,2W, mult sub media tarilor nordice, care se afla in topul clasamentului cu 22,6 W, dar si sub media Europei Centrale si de Est, unde capacitatea este de 4,5W. Centrele de date din Romania au insa avantajul de a avea unul dintre cei mai scazuti coeficienti de eficienta a utilizarii energiei electrice (Power Usage Effectiveness sau PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeana si foarte aproape de cel inregistrat de tarile nordice. 
“Pe langa acest aspect fundamental, Romania detine o serie de resurse cruciale pentru dezvoltarea industriei centrelor de date, de la asigurarea unei operari sustenabile a unui astfel de business, la accesul la resurse umane calificate si diverse, si poate deveni o locatie-tinta pentru jucatorii de pe aceasta piata in perioada urmatoare.”, adauga Timofte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter