RO EN
Coșul este gol

Constructorii europeni condamna razboiul si propun masuri de sprijin pentru companii

Federatia Europeana a Industriei de Constructii (FIEC), Asociatia Europeana a Antreprenorilor (EIC) si Confederatia Asociatiilor Internationale a Antreprenorilor de Constructii (CICA) condamna cu fermitate invazia Ucrainei de catre Rusia si solicita tuturor companiilor de constructii membre ale organizatiilor afiliate sa actioneze conform sanctiunilor care au fost sau vor fi decise la nivelul Uniunii Europene si in plan international.
"Acest razboi este in contrast puternic cu valorile in care federatiile noastre cred. In aceste circumstante dramatice au fost lansate o serie de initiative, in diferite planuri, pentru a sprijini in mod direct Ucraina, dar si toti refugiatii care sosesc in statele membre UE si in intreaga lume. Astfel de initiative sunt cel mai eficiente atunci cand sunt coordonate de organizatii mari, cu traditie si recunoscute oficial, precum Crucea Rosie sau UNICEF, si consideram ca este foarte importanta continuarea coordonarii initiativelor de sprijin prin aceste canale. Cu toate acestea, suntem incantati sa auzim de la membrii nostri stiri despre initiative individuale specifice care au fost deja lansate, precum donatii financiare, gazduirea refugiatilor sau oferirea de locuinte pentru acestia", noteaza reprezentantii celor trei organizatii intr-o declaratie comuna privind pozitia oficiala fata de conflictul din Ucraina.
Reprezentantii pietei europene de constructii si-au propus sa creasca gradul de constientizare cu privire la consecintele economice profunde ale acestei crize internationale majore. Perspectivele economice globale s-au inrautatit, asa cum declara directorul general al Fondului Monetar International (FMI): "Pe langa catastrofa umana devastatoare care se desfasoara in Ucraina, razboiul perturba mijloacele de trai din intreaga lume. Impactul va fi extins - de la reducerea cotei de aprovizionare cu energie si alimente, la cresterea preturilor si a nivelului de saracie si la o intreprindere masiva de reconstructie a Ucrainei, toate acestea vor impiedica redresarea post-pandemie in intreaga lume".
 
Scumpiri majore pe piata europeana de constructii
La nivelul UE, reprezentantii constructorilor europeni remarca cresterile semnificative ale preturilor materialelor si produselor pentru constructii, evolutiile luand amploare in ultimele saptamani. De asemenea, s-au inregistrat chiar intreruperi ale lanturilor de aprovizionare cu anumite produse (otel, bitum), deoarece unele dintre acestea erau furnizate in principal de la producatori rusi sau ucraineni, dar si pentru ca unii producatori provoaca in mod artificial un deficit.
"In cele din urma, cresterea preturilor la energie afecteaza in mod direct companiile de constructii, precum si pe partenerii acestora, cum sunt producatorii de materiale a caror fabricatie necesita un consum ridicat de energie, precum aluminiul sau produsele ceramice, pentru care costurile au devenit greu de suportat. Deoarece evolutia preturilor este imprevizibila in perioada urmatoare, estimarile de preturi pentru lucrari la nivelul companiilor de constructii s-au dovedit un risc insuportabil. Aceasta situatie pune serios in pericol implementarea investitiilor prevazute in planurile nationale de redresare si rezilienta, deoarece proiectele sunt amanate sau chiar suspendate, dar si initiativele prevazute in cadrul Pactului Verde al UE si in pachetul Fit for 55", precizeaza reprezentantii celor trei organizatii semnatare ale declaratiei comune, FIEC, EIC si CICA.
 
Companiile internationale nu mai pot lucra in Rusia si Ucraina
Contractorii internationali au fost nevoiti sa-si suspende operatiunile in Ucraina din cauza razboiului si, de asemenea, este dificil de continuat lucrul si in Rusia.
"In Rusia, contractorii se confrunta cu sanctiunile adoptate de guvernul rus ca contramasuri la sanctiunile adoptate de UE, SUA si alte tari, precum vanzarea obligatorie a veniturilor valutare, interzicerea dividendelor si a exporturilor de numerar din Rusia si amenintarile cu procedurile de insolventa impotriva filialelor ruse sau cvasi-exproprierea investitorilor straini. In general, razboiul din Ucraina perturba lantul global de aprovizionare din cauza penuriei anumitor materii prime si materiale de constructii, precum otelul de armare, aluminiu, cherestea sau bitum, cu cresteri nerezonabile de pret in acest context. Nu in ultimul rand, la toate nivelurile, cresterea economica mai lenta, perturbarea comertului si inflatia accentuata ii vor afecta, in special, pe cei mai saraci si vulnerabili", subliniaza reprezentantii constructorilor europeni.
 
Constructorii solicita masuri nationale in sprijinul companiilor de constructii
Avand in vedere provocarile in gestionarea impactului conflictului din Ucraina asupra companiilor de constructii, FIEC, EIC si CICA solicita guvernelor statelor membre sa ia masuri pentru a limita efectele inflatiei pe piata de energie si sa asigure securitatea aprovizionarii la preturi rezonabile a producatorilor, pentru a evita intreruperi ale lanturilor de aprovizionare. De asemenea, constructorii solicita Comisiei Europene suspendarea imediata a cotelor de salvgardare pentru armarea otelului.
Reprezentantii celor trei organizatii mai subliniaza ca este necesara repartizarea echitabila a riscurilor catre toate partile implicate, pentru implementarea optima a proiectelor si fac apel la beneficiarii de investitii sa se angajeze constructiv in fiecare contract individual si sa dea dovada de flexibilitate dincolo de litera stricta a relatiilor contractuale.
De asemenea, constructorii incurajeaza beneficiarii de proiecte si investitorii sa introduca mecanisme specifice pentru a absorbi costurile suplimentare aferente contractelor, iar firmelor de recomanda sa faciliteze si sa incurajeze integrarea refugiatilor ucraineni in industria constructiilor.
CICA, FIEC, EIC si toti membrii acestora se alatura Natiunilor Unite si Uniunii Europene in apelurile lor urgente adresate guvernului rus sa opreasca imediat agresiunea, sa-si retraga trupele si sa coopereze pentru a gasi o solutie pasnica conflictului.
"Ne exprimam solidaritatea cu poporul ucrainean si speram ca dialogul si diplomatia vor inlocui actiunea militara pentru a preveni alte varsari de sange si distrugeri", isi incheie declaratia cele trei organizatii. Documentul este semnat de Thomas Bauer, presedintele FIEC, de Benoit Chauvin, presedintele EIC si de Irwin Perret, presedintele CICA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter