Compania de constructii Conest SA - Iasi incheie anul 2018 cu o cifra de afaceri de 175 milioane de lei, dupa o crestere de circa 30% fata de nivelul de 125 milioane de lei din 2017. Potrivit datelor companiei, tintele de profit, stabilite intern, au fost destul de greu de atins din cauza mediului investitional neechilibrat. "Barierele puse de legislatia actuala in cadrul contractelor publice ne-au adus prejudicii semnificative la nivelul profitabilitatii. Spun asta deoarece reticenta actualizarii preturilor la manopera (o masura perfect legala avand in vedere impactul legislativ) si ajustarea preturilor la anumite materiale (otel-beton, bitum, motorina, energie electrica, gaz metan) care se coteaza la bursele internationale, au afectat profitabilitea intregului sector de constructii", a declarat Irinel George Tofan, directorul general al Conest SA.
Pentru 2019, conducerea companiei si-a propus sa inregistreze un nivel al business-ului similar celui din 2018.
Pentru prima jumatate a anului 2019, managerul Conest estimeaza o stagnare a pietei locale de constructii, ca urmare a regresului semnificativ din 2018, care va afecta sectorul si in lunile urmatoare. "Totusi, trebuie sa privim cu incredere spre partea a doua din 2019, deoarece investitiile publice, finantate prin fonduri europene, vor trece in executie. Perioada 2020-2024 va fi una cu trend crescator, deoarece suntem obligati sa executam marile proiecte de infrastructura din programele POR si POIM. Alaturi de dezvoltarile imobiliare (rezidentiale si logistice), acestea vor fi motoarele cele mai turate ale pietei constructiilor", a precizat Irinel Tofan.
Pentru o mai buna functionare a sectorului, managerul indica necesitatea imbunatatirii legislatiei achizitiilor publice si obligativitatea certificarii tehnico-profesionale a firmelor de constructii. Printre dificultatile cu care se confrunta companiile din domeniu se mentin instabilitatea legislativa in planul fiscalitatii, migrarea fortei de munca in strainatate, lipsa predictibilitatii sectorului (atat de necesara pentru a sti volumul si perioada de amortizare a investitiilor pe care orice constructor trebuie sa le faca in fiecare an), cresterea salariului minim (care are impact de crestere si asupra salariilor muncitorilor calificati) fara a acorda masuri reparatorii in consecinta, legislatia achizitiilor publice care nu permite actualizarea preturilor cu impactul actelor normative noi si neprevazute la momentul contractarii.
"Pentru perioada urmatoare, consider ca acutizarea lipsei fortei de munca va genera intarzieri majore in executie si in calitatea lucrarilor. Totodata, bugetarea investitiilor viitoare trebuie sa aiba la baza costuri corecte in procesele de evaluare (studii de fezabilitate sau proiecte tehnice) si sa poata fi actualizate in viitor cu indicatori economici reali. Legislativul trebuie sa faca eforturi imediate pentru a pastra forta de munca in tara, sa ia masuri de aducere inapoi a celor plecati in strainatate si sa puna in aplicare planuri pe termen mediu si lung pentru a avea de pe bancile scolilor de meserii/ licee tehnologice/ facultati noi generatii de constructori", a concluzionat Irinel Tofan.
Conest SA are o experienta de peste 50 de ani pe piata locala de constructii. Compania a dezvoltat si construit in regie proprie si un ansamblu rezidential, denumit Conest Grand Residence, cu 460 de apartamente si o investitie de 25 milioane de euro.