RO EN
Coșul este gol

Cererea imobiliara in 2022: efervescenta in zona chiriilor si precautie in vanzari

Anul 2022 a inceput promitator la capitolul vanzarilor de apartamente si case, cu un record al numarului mediu de pagini vizualizate de potentialii cumparatori, semn al interesului crescut pentru achizitiile imobiliare. Cu toate acestea, cererea s-a temperat pe parcursul anului, iar interesul unui segment de romani s-a reindreptat catre piata chiriilor, care a inregistrat cresteri remarcabile. Conform datelor Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunturi, in luna noiembrie 2022 s-a inregistrat cel mai mic numar din ultimii 3 ani la anunturile active din categoria chiriilor.
 
Piata chiriilor a devenit tot mai efervescenta
Odata cu debutul pandemiei si al starii de urgenta din anul 2020, s-a remarcat un numar tot mai mare de anunturi active in categoria de chirii, cu un varf atins in luna octombrie, atunci cand climatul era unul instabil, iar studentii nu s-au mai intors la facultate la fel ca in anii anteriori.
Dupa acest moment a urmat o scadere consecventa a numarului mediu de anunturi active, desi numarul de insertii a ramas stabil, astfel ca in noiembrie 2022 a ajuns cu 25% mai mic decat in noiembrie 2021, potrivit datelor Storia.ro.
Incepand din vara anului 2022, s-a remarcat faptul ca numarul mediu de pagini vizualizate de potentialii chirasi e similar sau peste cel din 2021, insa numarul de anunturi active este mai scazut, semn ca anunturile cu proprietati de inchiriat sunt vizitate mai frecvent. In noiembrie 2022 numarul mediu de pagini vizualizate este cu 8% mai mare decat in 2021, iar in perioada ianuarie-noiembrie 2022 au fost vizualizate cu 1% mai multe pagini decat in aceeasi perioada a anului 2021.
Totodata, durata medie in care anunturile la apartamentele de inchiriat au ramas active pe platforma a fost cu 17% mai scazuta comparativ cu cea din 2021, iar pentru case cu 13% mai scazuta. Aceasta activitate arata ca locuintele au fost inchiriate mai rapid, de aici scaderea duratei de viata a anunturilor, respectiv scaderea duratei de tranzactionare.
Desi au existat mai putine anunturi, s-au inregistrat mai multe contactari, iar aceasta este inca o dovada a interesului pentru categoria de inchirieri. In perioada ianuarie-noiembrie a acestui an, numarul mediu al contactarilor a crescut cu 19%, iar in noiembrie 2022 s-a inregistrat o crestere de 47% comparativ cu noiembrie 2021.
 
Segmentul vanzarilor e privit cu multa precautie
In timp ce categoria chiriilor a devenit in 2022 foarte efervescenta, vanzarile au fost tratate cu mai multa precautie, ca urmare a instabilitatilor marcante ale acestui an – razboiul din Ucraina, cresterile costurilor de constructie, inflatia galopanta, criza energetica. Acesti factori au erodat veniturile disponibile ale romanilor si au facut costul de finantare mai greu accesibil pentru un segment din populatie, convingand o parte dintre cumparatori sa priveasca cu mai multe rezerve achizitia unei locuinte.
In primele 3 luni din 2020, interesul pentru apartamente si case de vanzare era crescut, iar rata dobanzii de referinta era scazuta, ceea ce s-a reflectat intr-un numar de anunturi active scazut (record in aprilie 2020). Incepand cu luna mai se observa impactul pandemiei, care a condus la o crestere a numarului de anunturi active, adica al anunturilor vizibile pe platforma, cu un varf in octombrie 2020, urmat iar de scaderi.
Anul 2022 a inceput cu un interes crescut pentru proprietatile de vanzare, manifestat printr-un record de vizite si pagini vizualizate in categorie. Incepand cu luna februarie insa, numarul de pagini vizualizate in categorie s-a mentinut constant sub cel din 2021. Comparativ cu 2020, numarul ramane mai mare cu 19%, dar fata de 2021, scaderea e de 21%.
In ce priveste durata medie de viata a anunturilor, debutul a fost tot unul optimist, insa incepand cu luna aprilie a inceput sa creasca, intrucat o parte dintre potentialii cumparatori au devenit reticenti dupa izbucnirea razboiului. Dupa o perioada de expectativa, vara a inregistrat o revenire usoara, urmata de o noua crestere a duratei necesare pentru tranzactionare incepand cu octombrie. Astfel ca in noiembrie 2022 durata medie de viata a anunturilor a crescut cu 14% fata de luna noiembrie 2021 in cazul apartamentelor de vanzare, si cu 19% in cazul caselor, potrivit datelor Storia.ro. La nivelul intregului an, apartamentele au stat cu 17% mai putin timp pe site, iar casele cu 4% mai mult.
La capitolul contactarilor pentru proprietatile de vanzare s-au observat scaderi (cu 19% mai putine contactari in medie in 2022 versus 2021), dincolo de sezonalitatea provocata de perioadele de concedii si sarbatori, semn ca potentialii cumparatori au actionat cu mai multa precautie in 2022. Totusi, numarul de contactari a fost mai mare decat cel din 2020, fiind cresteri de 44% in perioada ianuarie-noiembrie 2022 fata de anul 2020.
Rata anuala a inflatiei este de 16,8% in luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 (conform INS), IRCC trimestrial a crescut de la 1.25% in T1 2021 la 4.06% in T2 2022, iar Indicele ROBOR la trei luni este cotat la 7,93% (versus 2.73% la finalul anului trecut), iar cel la sase luni este cotat la 7.86%. Valoarea medie pentru IRCC in trimestrul trei (iulie-septembrie) este de 5,71% pe an, valoare care se va aplica la calcularea ratelor care au in componenta IRCC dupa 1 ianuarie 2023. In ciuda faptului ca dobanzile si inflatia fac apartamentele mai putin accesibile, in continuare exista un segment semnificativ de cumparatori cu venturi cash, dar si rate accesibile pentru o buna parte dintre doritori. Conform datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in perioada ianuarie-noiembrie 2022, la nivel national s-au vandut 160.539 de unitati individuale, cu 12% mai putine decat in 2021, dar cu 30% mai multe decat in 2020 (2021 avand cu 49% mai multe tranzactii decat 2020, considerat an record).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter