Bucuresti este printre orasele europene cu cele mai scazute preturi ale locuintelor si cu cele mai ridicate niveluri ale accesibilitatii achizitionarii acestora, dupa cum arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Cresterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evolutii economice pozitive, dar si a relaxarii conditiilor de finantare, vor favoriza majorarea preturilor locuintelor in perioada urmatoare, tendinta pe care o vom vedea cel mai probabil manifestandu-se mai accentuat incepand cu anul viitor.
Astfel, pe baza datelor publice privind pretul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri patrati in Europa, nivelul de accesibilitate al achizitionarii unui astfel de apartament in Bucuresti este printre cele mai ridicate atat la nivel national, cat si European, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare. Graduri mai ridicate de accesibilitate sunt inregistrate doar in Bruxelles si Sofia (84,2 si 94,3 salarii medii nete din orasele respective) dintre marile orase si capitale europene. La polul opus se situeaza Londra, Munchen, Paris sau Zurich unde preturile medii pe metro patrat util pot depasi sau chiar depasesc 10.000 euro (Paris) sau 16.000 euro (Zurich), fiind necesare in anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locatii, un nivel mai mult decat dublu comparativ cu cel din Bucuresti.
De asemenea, capitala Romaniei ofera preturi rezidentiale avantajoase si raportat la regiune, grade scazute de accesibilitate fiind observate in Praga (oras cu preturi medii solicitate ce depasesc in medie 4.700 euro /mp util si unde sunt necesare 196,7 salarii medii nete pentru un astfel de apartament), Bratislava (171,5 salarii), Varsovia (165,3), Belgrad (161), Cluj – Napoca (158,2) sau Budapesta (150).
Vlad Saftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox: “Preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au inregistrat cresteri importante in ultimul an in orase precum Cluj – Napoca, Brasov, Oradea, Iasi sau Craiova, cresteri ce au depasit pragul de 10% in majoritatea cazurilor mentionate. Capitala a facut cumva nota discordanta in ultimele 12 – 24 de luni, perioada in care preturile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflatiei aferente si a majorarilor semnificative ale costurilor de constructie. De asemenea, dupa un prim semestru al anului precedent in care numarul tranzactiilor cu unitati locative a scazut semnificativ pe fondul dobanzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidenta in a doua jumatate a lui 2023 si in primele luni ale anului curent. Bancile au inceput o serie de promotii cu dobanzi mult mai avantajoase, mai mici decat rata de referinta de 7% stabilita de Banca Nationala, pentru a reporni creditarea ipotecara. Vedem asadar in piata oferte cu dobanzi fixe anuale pe o perioada de 3 – 5 ani ce variaza intre 5,6 – 5,85%, nivel asemanator cu cele practicate in acest moment in vestul Europei si care, coroborate cu gradul mare de acesibilitate al achizitionarii locuintelor din Bucuresti comparativ cu majoritatea oraselor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea in continuare a unor proiecte rezidentiale de amploare in capitala, dar si pentru cresterea preturilor pe termen mediu si lung.”
Tabel. Preturile medii pe metru patrat util si numarul salariilor medii nete lunare necesare achizitionarii unui apartament de 70 metri patrati.
Datele furnizate de Compania Nationala de Strategie si Prognoza si de principalele institutii de credit la nivel international ilustreaza un potential semnificativ de crestere al economiei nationale in urmatorii ani, crestere ce va veni la pachet cu majorari salariale importante in Bucuresti si in principalele centre sociale si economice din tara. Este estimata o evolutie a salariului mediu net lunar din Bucuresti pana la un nivel de aproximativ 1.600 euro in 2027 (+32% comparativ cu media din 2023), un indicator ce va avea un impact pozitiv asupra gradul de accesibilitate al proprietatilor rezidentiale, mai ales pe fondul unor scaderi preconizate ale dobanzilor cheie, scaderi ce vor incepe gradual din 2024 si care probabil vor continua si in anii urmatori.
Pretul mediu solicitat pentru un apartament din Bucuresti a fost de 1.663 euro/metru patrat util pe parcursul lunii februarie, conform imobiliare.ro, cel mai mare portal rezidential din Romania. Acest nivel corespunde unei cresteri de 6,6% comparativ cu februarie 2023 si de 7,5% raportat la aceeasi luna din 2022, reprezentand unele din cele mai mici cresteri de preturi la nivel national din perioadele respective. Capitala se situeaza abia pe locul 3 din punct de vedere al celor mai mari preturi dupa Cluj – Napoca (2.666 euro/mp util, +10,4% vs februarie 2023) si Brasov (1.815 euro/mp util, +14,9% vs februarie 2023).