Bogdan Diaconu (43 de ani)
Functia/Firma: director financiar, Bog'Art;
Experienta profesionala: 9 ani in domeniul constructiilor.
Activitatea de antreprenoriat general a societatii Bog'Art SRL s-a axat, in 2011, pe proiecte de constructii civile cu functiuni diverse, respectiv de spatii pentru birouri, centre comerciale, ansambluri rezidentiale etc. Finantarea celor mai multe lucrari a fost asigurata de investitori privati, compania realizand atat obiective cu dimensiuni mici (a caror valoare nu a depasit 5 milioane de euro), cat si medii (cuprinse intre 10 milioane de euro si 15 milioane de euro) sau ample (25-30 milioane de euro). De asemenea, s-a lucrat la o serie de investitii publice, insa in limita bugetelor alocate de autoritatile autohtone, contributia acestora la cifra de afaceri din 2011 fiind redusa.
- Care au fost principalele contracte derulate pe parcursul acestui an?
- Cele mai importante obiective in cadrul carora am asigurat servicii de antreprenor general in 2012 au fost Floreasca Business Park, Unicredit Tower si Catedrala Mantuirii Neamului. Primul proiect, situat in proximitatea pasajului Pipera, a fost inaugurat in luna iunie, pe parcusul acestui an fiind executate lucrarile de structura. In ceea ce priveste investitia in cladirea Unicredit Tower, aceasta a fost finalizata in iunie a.c., fiind realizata in intregime de societatile din grupul Bog'Art, ce au implementat proiectul in calitate de investitor, dezvoltator si antreprenor general. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului se desfasoara conform graficului prestabilit, in prezent fiind realizate nivelurile subterane S3 si S2 - urmand a fi continuate cu nivelul S1 - a caror finalizare este prevazuta pentru luna noiembrie a.c.
- Care sunt prognozele financiare pentru anul curent?
- Avand in vedere faptul ca ne asteptam la o scadere a pietei din domeniul constructiilor civile in cel de-al doilea semestru a.c., in acest interval ne vom concentra pe cresterea pozitiei detinute pe piata specifica. De asemenea, estimam ca segmentul rezidential va urma un trend descendent in cea de-a doua parte a anului, in timp ce sectorul de cladiri nerezidentiale poate inregistra o crestere usoara, estimata la circa 3% fata de anul trecut. In contextul actual, consideram ca societatea noastra va incheia exercitiul financiar curent cu o cifra de afaceri de minimum 75 milioane de euro, din care in intervalul ianuarie-iunie a.c. am realizat 29,26 milioane de euro. Cifra de afaceri din 2011 se situeaza la 76,75 milioane de euro, nivel apropiat de cel prognozat pentru anul in curs.
- Cum va evolua piata de profil din punct de vedere valoric?
- Pe termen scurt (2012-2013), estimam o sporire a valorii medii specifice unei investitii private din segmentul constructiilor civile, ce va oscila intre 25 milioane de euro si 30 milioane de euro, fiind direct proportionala cu majorarea graduala a increderii dezvoltatorilor in faptul ca, la data finalizarii proiectelor initiate in aceasta perioada (respectiv in intervalul 2013-2014), va exista suficienta cerere solvabila pentru investitiile realizate. Valoarea tuturor lucrarilor contractate in 2011 pe plan intern in domeniul constructiilor s-a situat la 11,92 miliarde euro, in crestere fata de anul anterior, cand au fost inregistrate rezultate insumate de 10,7 miliarde euro. Dinamica pietei specifice este usor pozitiva, constructiile rezidentiale avand o contributie de 1,3 miliarde euro (in crestere cu 6% fata de cele 1,27 miliarde euro consemnate in 2010), iar cladirile nerezidentiale au atras fonduri de 3,16 miliarde euro (+14% comparativ cu cele 2,77 miliarde euro din anul anterior). In ceea ce priveste productia realizata in 2011 in domeniu, cresterea fata de anul precedent a fost de circa 2,8 %, segmentul rezidential inregistrand o depreciere de 2,3%, echilibrata de sectorul nerezidential, care s-a majorat cu aproximativ 6,3%.