Stocul de spatii industriale moderne din Romania a ajuns la 5,2 milioane mp in 2020, dupa ce anul trecut au fost livrate peste 630.000 de hale. Stocul national de spatii industriale si logistice s-a dublat, astfel, fata de nivelul inregistrat in urma cu cinci ani, dupa cum arata un studiu publicat de compania de consultanta imobiliara Avison Young Romania.
Pentru 2021, dezvoltatorii au planificat sa construiasca peste 700.000 mp de spatii logistice si industriale moderne. De asemenea, mai mult de 50% din dezvoltarile noi vor avea loc in Bucuresti, Capitala fiind urmata de Timisoara (17%), Craiova (10%) si Bacau (4%).
Bacau este un punct de interes pentru dezvoltatori de mult timp, dar 2021 este primul an pentru care se anunta planuri concrete de dezvoltare, arata autorii analizei.
"Pandemia globala ce a marcat anul 2020 nu a impactat in mod negativ piata industriala si logistica din Romania. Dimpotriva, cum livrarile de diferite tipuri de bunuri, si serviciile de curierat, au devenit esentiale pentru perioade de lockdown, operatiunile logistice au crescut ca importanta, si a fost necesar mai mult spatiu logistic. De asemenea, consumul trebuie sustinut, deci productia trebuie sa continue", a declarat Iulia Busca, Head of Industrial Agency in cadrul Avison Young Romania.
Doua treimi din livrarile de spatii industriale din 2020 au fost atrase de zonele din jurul orasului Bucuresti. Astfel, stocul de spatii industriale moderne din jurul Capitalei se situeaza la 2,4 milioane mp. Reabilitarea cadranului de nord al centurii Bucuresti a facut si aceasta zona atragatoare pentru dezvoltatori, in special zona Stefanesti.
Nivel record de inchirieri, in 2020
Volumul total de leasing industrial a atins in 2020 o cifra record, de 876.000 mp, aproape dublu fata de anul 2019. Cea mai mare crestere a venit din domeniile farmaceutic, e-commerce si FMCG.
Capitala a atras o parte importanta din activitatea de leasing de anul trecut (72%), urmata de Timisoara si Craiova.
Stocul de spatii industriale moderne va depasi 8 milioane mp in urmatorii 5 ani
Expertii Avison Young estimeaza ca activitatea industriala si logistica va continua sa evolueze in urmatorii 5 ani, iar stocul de spatii industriale moderne va depasi 8 milioane mp. Principalii factori pentru aceasta evolutie sunt:
• Criza sanitara a cauzat multe multe companii vest-europene sa isi regandeasca lantul de aprovizionare si sa ia in considere near-shoring (aducerea productiei mai aproape de piata de desfacere - in special din Asia).
• In urmatorii ani sunt asteptari ca mai multe companii chinezesti sa doreasca sa mute o parte din productie in Europa, pentru a se adapta la contextul international.
• Romania este un centru logistic important pentru Bulgaria si Moldova - datorita distantelor si costurilor de transport reduse.
• Dezvoltarile speculative existente fac spatii logistice si industriale de clasa A mai accesibile pentru chiriasii din unitati improprii.
• Datorita modificarii comportamentului de consum al romanilor si intensificarii comertului online, companiile internationale de e-commerce vor dori sa aiba centre de distributie in Romania.
• Datorita faptului ca alte sectoare de real estate (retail, office, HoReCa) au fost impactate in mod negativ de pandemie, sectorul logistic/industrial incepe sa arate atragator pentru investitori si dezvoltatori.
• Lucrarile de infrastructura demarate sau contractate vor fi finalizate in urmatorii 5 ani, inclusiv Coridorul European IV Nuremberg - Thessaloniki (Romania leaga Constanta de granita cu Ungaria) si va creste capacitatea de procesare a portului Constanta.
Capitala va atrage 40% din dezvoltarile viitoare
Expertii Avison Young preconizeaza, de asemenea, ca Bucurestiul va continua sa atraga peste 40% din dezvoltarile industriale in urmatorii ani, iar apoi orasele regionale vor recupera.
Reabilitarea completa (pe intreaga lungime) a Soselei de Centura a Bucurestiului existente va face mai atragatoare zonele din Est si Sud, iar constructia centurii exterioare (A0) va extinde zona industriala din jurul Capitalei.
Astfel, este de asteptat ca dezvoltatori internationali importanti, care momentan nu sunt prezenti in Romania, sa intre pe piata, concluzioneaza analistii de la Avison Young.