RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Majoritatea ansamblurilor noi nu au bransamente finale la electricitate

Persoanele care vor sa cumpere apartamente in ansamblurile rezidentiale noi trebuie sa fie atente ca bransamentele la reteaua electrica sa fie cele finale, individuale, intrucat foarte multe ansambluri rezidentiale noi sunt in prezent racordate ilegal, dupa cum sustine Leonela Leca, expert in securitate energetica in cadrul Asociatiei Expertilor in Securitate si Afaceri Globale - Experts for Security and Global Affairs (ESGA), ce reprezinta o organizatie de tip ONG care a realizat un studiu in acest sens. Cercetarea a fost prezentata succint, in cadrul unei conferinte, derulate joi, 29 noiembrie 2018, organizate de ESGA si partenerii sai pentru a populariza „campania de mobilizare pentru acces la energie electrica al proprietarilor din ansamblurile rezidentiale noi” – un proiect realizat de ESGA cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Romanian-American Foundation si Enel Romania.
„Am plecat de la ideea ca trei dintre cei patru oameni implicati direct in aceasta campanie au intampinat probleme de acest tip, astfel ca am realizat un studiu timp de sase luni, in perioada aprilie-noiembrie 2018, pentru a face o radiografie a acestui fenomen. Numai in Bucuresti, exista 641 de ansambluri rezidentiale noi, iar voluntarii ESGA au analizat, aleatoriu, 156 dintre ele. A rezultat ca 60 dintre acestea erau bransate ilegal, adica bransamentele erau de tip organizare de santier, nu finale, individuale. In sectoarele 1 si 5 am gasit cele mai mari probleme, insa neregulile se observa la nivelul intregii tari. Si in blocurile noi din Mamaia-Navodari exista astfel de probleme. La fel, in Pipera, s-a observat aceeasi situatie intr-un ansamblu unde apartamentul costa 300.000 de euro”, a subliniat expertul ESGA.
Leonela Leca a mai aratat ca demersul ONG-ului s-a lovit de un blocaj total la nivelul autoritatilor, respectiv primarii, ANRE, ANPC, Ministerul Energiei, precizand ca nu a putut afla oficial niciun fel de date cu privire la numarul locuintelor bransate ilegal.
Mai mult, nici legea nu prevede momentul exact in care dezvoltatorul este obligat sa ofere un racord final, insa stipuleaza clar faptul ca este ilegala furnizarea de energie catre clientii casnici prin bransamente de tip organizare de santier, adica printr-un singur contor pe care dezvoltatorul are voie sa-l foloseasca doar pentru asigurarea de energie necesara constructiei imobilelor.
„In plus, agentii imobiliari si notarii colaboreaza cu dezvoltatorii si ascund adevarul catre clienti, iar acestia sunt mintiti ca solutia de racordare era definitiva, desi aceasta este de fapt temporara. La fel, evaluatorul bancar vede ca este lumina in casa, dar nu evalueaza daca bransamentul este definitiv sau nu. Au fost inclusiv cazuri de apartamente vandute fara autorizatie de construire”, a mai aratat Leonela Leca, recomandand tuturor celor care vor sa achizitioneze o locuinta noua sa fie foarte atenti la contractul de cumparare, iar acesta sa precizeze clar momentul in care bransamentul la energia electrica trebuie sa devina individual si definitiv.
„ANRE, care ar fi trebuit sa informeze consumatorii, nu face acest lucru. Vedem ca oamenii nu stiu ca este ilegal ca sunt pusi sa plateasca energia catre asociatia de proprietari. In acest moment, din punctul de vedere al legii, acesti consumatori ar trebui deconectati de la retea”, a mai spus reprezentanta ESGA. In opinia sa, consecintele sunt grave, drept dovada fiind multiplele incidente si incendii care au loc din cauza supraincarcarii retelei, cum a fost si cazul recent din localitatea Chiajna, cand au ars mansardele a trei blocuri noi bransate ilegal.
Peste 150 de blocuri noi din Capitala sunt racordate ilegal
La randul sau, prezent la conferinta, Gabriel Dumitrascu, fost consilier al presedintelui ANRE (care s-a ocupat punctual de elaborarea unor regulamente si analize supuse atentiei Comitetului de Reglementare ANRE si a lucrat in acest sens sub contract pe durata determinata, incepand cu luna mai 2018), a precizat ca, din informatiile sale (de data recenta), peste 150 de blocuri noi din Capitala sunt racordate ilegal.
„Am propus in Parlament un proiect de lege asumat de toate grupurile parlamentare, care modifica Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, astfel incat, la receptia lucrarilor, sa fie obligatorie existenta unui bransament definitiv, dimensionat la consumul respectivei cladiri, iar noii locatari sa nu se poata muta pana la receptia lucrarilor. Totodata, in cazul in care dezvoltatorul a dat in folosinta spatiul, sub orice forma, si a incasat bani pentru asta, suma sa fie confiscata”, a precizat Gabriel Dumitrascu.
Expertul a aratat ca si distribuitorii de energie au vina lor in toata aceasta situatie, intrucat cer dezvoltatorilor sa realizeze investitii mai mari decat este necesar.
„Solutia tehnica data de distribuitor este halucinanta. Chiar daca exista un transformator in zona, cu o capacitate suficienta, distribuitorul vine cu o solutie ca dezvoltatorul sa construiasca noi transformatoare supradimensionate pe banii lui, care sunt apoi cedate companiei de energie, iar aceasta isi mareste astfel baza de active reglementate”, a adaugat Gabriel Dumitrascu.
In continuare, Leonela Leca a subliniat ca bransamentele de tip organizare de santier utilizate dupa finalizarea lucrarilor au devenit deja un fenomen, iar situatia se pare ca a scapat de sub control.
„Este vorba inclusiv de ansambluri rezidentiale foarte bine cotate din zonele Herastrau, Dorobanti, Pipera, unde sunt probleme semnalate inca de acum 10 ani, inclusiv la Comisia Europeana, iar lucrurile nu s-au rezolvat. Foarte grava este si lipsa de implicare a autoritatilor, dar si lipsa de informare a cetatenilor. Scopul nostru este sa informam lumea, pentru ca situatia grava care s-a intamplat la Chiajna cu siguranta se va repeta si in alte parti. Acolo unde sunt probleme, reteaua va ceda si se poate ajunge la pierderi de vieti omenesti”, a avertizat Leonela Leca.
Campanie sustinuta de mobilizare pentru acces la energie electrica
Din aprilie 2018, potrivit unui comunicat dat publicitatii, ESGA a inceput implementarea proiectului „Campania de mobilizare pentru acces la energie electrica ai proprietarilor din ansamblurile rezidentiale noi”.
„Am pornit de la identificarea nevoii de a oferi informatii cu privire la racordarea la energie electrica ale apartamentelor noi, nevoie care insoteste procesul de urbanizare si se subscrie cadrului national de dezvoltare a fondului imobiliar pe de o parte, si a asigurarii securitatii energetice pe de alta parte. Ne-am propus sa evidentiem masura in care principiile care definesc dezideratele energetice ale Romaniei, si anume principiul consumatorul in centru si transparenta si dialog cu partile interesate sunt puse in aplicare de catre stakeholder-ii implicati”, se arata in comunicat.
Coordonatorul proiectului, Leonela Leca, subliniaza in continuare ca, „mai mult, prin acest proiect, incercam sa aducem in prim-plan drepturile consumatorului european de energie. Mai exact, pe langa drepturile generale ale consumatorului garantate de legislatia europeana, UE a definit inca de la infiintarea pietei de aprovizionare cu energie o serie de drepturi de care beneficiaza toti cetatenii Uniunii Europene in calitate de consumatori de energie. In acest sens, unul dintre drepturile pe care trebuie sa le garanteze legislatia nationala este dreptul de racordare la reteaua de distributie a energiei electrice. Faza de implementare a proiectului a presupus, printre altele, realizarea unui studiu care a inclus analiza legislatiei, studiul de piata si cercetarea de teren. Din pacate, rezultatele intermediare ale studiului denota faptul ca tot mai multi dezvoltatori imobiliari din Romania, indiferent de istoricul lucrarilor sau capacitatea financiara a acestora, incheie etapa de constructie si vand apartamente care nu sunt bransate corect la reteaua de energie electrica. Acest fapt nu inseamna doar incalcarea legislatiei in vigoare de catre dezvoltatori, ci si expunerea cetatenilor in fata multiplelor riscuri, precum accidente, incendii, riscul de a fi oricand deconectati si facturi mult mai mari, cauzate de mentinerea ilegala a bransamentului de tip organizare de santier. De asemenea, cheltuielile extrem de mari de realizare a bransamentelor sunt transferate odata cu transferul proprietatii, in cazul in care dezvoltatorul nu isi executa aceasta obligatie. Pe parcursul implementarii proiectului au fost identificati factorii care contribuie la perpetuarea acestei situatii. Pe langa volatilitatea legislativa – cauza principala a incalcarii dreptului cetateanului de a avea locuinta racordata la reteaua de energie electrica, mecanismele bancare prin care sunt oferite creditele imobiliare, conduita unor notari care intocmesc acte notariale fara a solicita dovada existentei bransamentului individual, dar si ignoranta si lipsa de responsabilitate a autoritatilor locale contribuie la agravarea situatiei. In acest context, pana la modificarile sistemice care sa protejeze cetateanul si nu favorizarea dezvoltatorilor imobiliari, mecanismul de care dispunem este informarea cu privire la drepturile consumatorului de energie electrica”.
In etapa intermediara a proiectului, ESGA a lansat site-ul www.energieblocurinoi.ro, website in care pot fi regasite informatii cu privire la legislatia in vigoare, date statistice cu privire la stadiul bransarii individuale a apartamentelor noi, precum si diverse articole care au aparut in presa de-a lungul ultimilor zece ani, de cand persista aceasta problema. Website-ul si publicatiile aferente fac parte din proiectul denumit „Campanie de mobilizare pentru acces la energie electrica ai proprietarilor din ansamblurile rezidentiale noi”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in parteneriat cu Romanian-American Foundation si Enel Romania. Pentru a descarca rezultatele intermediare ale studiului ESGA, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter