Pandemia a schimbat paradigma investitiilor imobiliare, din zona cladirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescenta pe alocuri speculativa, spre zona rezidentiala, unde cererea este in continuare excedentara, cu proiecte in dezvoltare si vandute inca din stadiul de schita, pe o piata in care pretul materialelor de constructii la nivel mondial, cat si in Romania, a atins niveluri record, arata o analiza 24REAL, una dintre cele mai dinamice agentii de consultanta imobiliara specializate in tranzactii cu spatii de birouri de cel mult 1.000 mp, dar si rezidential.
„Imediat dupa lockdown, piata de birouri a reactionat emotional: clientii au incercat sa incheie intelegerile contractuale ce vizau inchirierea de spatii de birouri sau sa diminueze costurile cu chiria, insa dupa cateva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a disparut, iar lucrurile au inceput sa revina, treptat, la normal. O tendinta observata de noi a fost aceea ca au inceput sa fie cautate spatii de birouri in cladiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor in ceea ce priveste perioadele contractuale mai mici, dar si cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor - cum ar fi, de exemplu, amenajarea spatiilor sau o perioada de gratuitate la plata chiriilor”, a declarat Constantin Capraru, managing partner 24REAL.
Piata rezidentiala insa, a reactionat cel putin ciudat in ultimul an. „Pe de-o parte piata inchirierilor de apartamente a scazut la nivele istorice, cauza principala fiind inchiderea activitatii educationale si universitare, cat si posibilitatea de a lucra de acasa (Work From Home - WFH), in timp ce, pe de alta parte, piata vanzarilor a crescut constant luna de luna, atat din perspectiva cererii si a numarului de unitati vandute, cat si a pretului cerut”, arata consultantii 24REAL.
Revenirea angajatilor in birouri va duce nivelul inchirierilor si preinchirierilor pe piata de birouri apropiat de anul 2019
In ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piata de birouri ramane un segment foarte important al pietei imobiliare, cu o dinamica aparte si schimbari ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.
Daca in 2020 clientii au actionat mai intai emotional, mai ales dupa iesirea din starea de urgenta, si cautau sa optimizeze costurile si sa diminueze suprafetele inchiriate, spre finalul anului 2020 si inceputul lui 2021, clientii au inceput, treptat, sa-si reia activitatea la birou, astfel ca au venit cereri din partea acestora de crestere a suprafetelor inchiriate. Mai precis, de la inceputul acestui an, spatiile care s-au eliberat odata cu debutul pandemiei au inceput sa se ocupe din nou.
„Avem clienti, investitori imobiliari, care se uita cu mai multa atentie spre piata de birouri si vor sa realizeze achizitii aici. Revenirea la birou, sustin acestia, este o chestiune de timp. In 2021 majoritatea inchirierilor efectuate cu ajutorul 24REAL au fost pentru dezvoltare de business (spatii de birouri mai mari sau mai multe spatii comerciale) si consolidare (companiile au spatii de birouri in mai multe locatii si acum doresc sa concentreze toata activitatea intr-un singur spatiu, mai mare). Exista si companii care vor pastra sistemul de lucru hibrid, caz in care vor renunta la o parte din spatiile de birouri (mai ales prin subinchiriere – pe termen scurt)”, a adaugat Constantin Capraru.
Potrivit acestuia, revenirea angajatilor la birou si faptul ca spatiile de lucru incep sa se ocupe din nou, va duce piata office la un nivel de inchiriere si preinchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.
Totodata, exista anumite sectoare de activitate si domenii care se extind si cauta spatii mai mari (uneori si duble), chiar daca se vor muta in aceste spatii chiar si peste un an, cum este cazul telecom, constructii/amenajari/proiectare, distributie/productie, electronice/electrocasnice, marketing online etc.
Pretul materialelor de constructii a explodat, la fel si preturile in imobiliare: ce se intampla pe piata rezidentiala
Activitatea intensa de pe santierele din marile orase, impreuna cu situatia creata de pandemie, au dus la o inflatie neasteptata a preturilor la materialele de constructii, in unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublandu-se in mai putin de un an, cum este cazul solutiilor de izolatie cu polistiren.
„In ciuda cresterii accelerate a preturilor cu materialele de constructii, lucru care va conduce si la o scumpire a locuintelor in acest an, si care va continua si in 2022, nu consideram ca ne aflam intr-o bula imobiliara, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumparatorii de azi sunt mult mai solvabili. Piata imobiliara a invatat inca odata ca produsele de calitate sunt vandabile in orice moment. Pandemia ne-a invatat ca spatiul verde si terasele sunt mai importante decat am fi crezut vreodata, iar clientii incep sa constientizeze ca trebuie sa plateasca si pentru acestea, intrucat confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la randul sau, Oscar Raceanu, Head of Residential Division 24REAL.
In ultimele sase luni, sectorul rezidential a inregistrat o crestere accelerata a cererii pentru terenuri si case in zonele limitrofe ale Bucurestiului, dar si pentru terenuri (ideal cu autorizatii) pentru dezvoltari imobiliare rezidentiale, in special in zona de nord, unde unitatile se vand cu preturi si de peste 2.000 euro/mp.
„Ca in multe domenii, nu exista o predictibilitate prea mare in ceea ce priveste pretul imobilelor, insa clientii doresc sa faca investitii imobiliare – pentru ca ele reprezinta, in continuare, unele dintre cele mai sigure plasamente. Clientii sunt interesati sa investeasca in proprietati care genereaza un randament anual, un model de business folosit cu succes in alte tari si care se dezvolta cu rapiditate si in tara noastra”, a mai punctat reprezentantul 24REAL.
Planurile 24REAL in acest an: cresterea echipei de consultanti si securizarea a peste 100 de tranzactii pe piata de birouri si rezidentiala
In ciuda unei perioade marcate de incertitudine, echipa 24REAL s-a concentrat pe portofoliul de clienti si de solutii pe care le-a oferit, diversificandu-si activitatea si pe sectorul rezidential. La inceputul anului 2020, 24REAL a deschis un departament rezidential, intr-un moment in care cererea crestea continuu, iar oferta facea fata cu greu volumului tranzactionat. Consultantii imobiliari care nu au scazut calitatea serviciilor au reusit sa-si mentina sau sa-si dezvolte business-urile intr-o astfel de perioada. In plus, clientii serviciilor de consultanta devin din ce in ce mai constienti de nevoile lor si, implicit, de nevoia de a angaja un specialist imobiliar.
Acest aspect, cat si cererea crescuta din zona rezidentiala au indreptatit 24REAL sa dezvolte o echipa specializata pe piata rezidentiala, planul pentru acest an fiind de a ajunge pana la 10 noi colegi care sa completeze serviciile conexe si complete de pe piata de birouri. Acesta este si motivul pentru care sunt folosite experienta, expertiza si calitatea serviciilor din piata de birouri si in zona rezidentiala, unde exista un apetit cel putin la fel de crescut de colaborare.
Tot in acest an, 24REAL tinteste intermedierea cu succes a unui numar de peste 50 tranzactii pe piata de birouri (reprezentand aproximativ 18 000 mp de spatii de birouri) si de peste 50 de unitati (apartamente si case/vile) pe piata rezidentiala.