RO EN
Coșul este gol

Termene.ro: Profiturile companiilor vor creste in 2023, datorita reducerii costurilor

Companiile romanesti s-au bucurat, anul trecut, de venituri si profituri fara precedent iar pentru 2023 se previzioneaza, in continuare, cresterea profiturilor si a profitabilitatii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arata o analiza realizata de o platforma de business intelligence, relateaza Agerpres. „Datele analizate au aratat ca, anul trecut, companiile romanesti s-au bucurat de venituri si profituri fara precedent. Totodata, in 2022 s-a inregistrat o crestere a numarului total de companii care depun situatiile financiare anuale, iar pentru prima data in ultimii 5 ani acestea au depasit pragul de 810.000. Numarul record de companii care si-au depus situatiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei si reasezarea modului de lucru in majoritatea domeniilor de activitate. In acelasi timp, lansarea programului de finantare Start-up Nation, dedicat in special companiilor nou-infiintate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesionala, astfel ca au aparut multe business-uri noi pe piata”, potrivit cercetarii asupra evolutiei mediului de business in 2022, realizate de Termene.ro.
Pe fondul inflatiei ridicate (peste 13%), veniturile anului 2022 au atins un nivel record comparativ atat cu anul 2021, precum si cu restul anilor analizati, respectiv 2020 si 2019. Astfel, veniturile totale inregistrate de companii au reusit sa depaseasca pentru prima data valoarea de 2.000 de miliarde de lei, cifrandu-se la 2.392 miliarde.
In acelasi timp, ca si in cazul veniturilor, anul 2022 a reprezentat un record si in cazul profiturilor generate de companiile romanesti precum si in cel al profitabilitatii medii a acestora.
 
Profitul general realizat a fost de 204 miliarde lei, in 2022
Daca in anul 2020, profitul general realizat la nivel national a fost de 103 miliarde lei, fiind primul an in care a fost depasit pragul de 100 miliarde lei, in 2021 valoarea acestuia a crescut cu aproape 50% - ajungand la 149 miliarde lei, iar in anul 2022 a mai inregistrat o crestere majora de 50% ajungand la peste 204 miliarde lei.
Potrivit sursei citate, profitabilitatea companiilor din 2022 a avut la baza aparitia fenomenului de „greedflation”, o inflatie alimentata de cresterea preturilor intr-un mod artificial. Astfel, pe fondul scumpirii materiei prime, preturile sunt crescute nu doar sa acopere respectivele scumpiri, ci si sa genereze profituri mai mari decat inainte. Totodata, aparitia fortei de munca provenite in special din Asia, care accepta salarii inferioare fortei de munca autohtone, genereaza o reducere a costului final.
Pentru anul 2023 se previzioneaza, in continuare, cresterea profiturilor si a profitabilitatii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie (curent electric, gaz, combustibil) in contextul in care preturile au continuat sa-si mentina valorile (in unele cazuri chiar crescand) in prima parte a anului 2023. In acelasi timp, estimarile Termene.ro indica o continuarea a procesului de crestere a ponderii fortei de munca ieftine, dispuse sa lucreze pe salarii apropiate de minimumul pe economie in detrimentul celei autohtone.
„Dupa o perioada de 3 ani de scadere constanta a numarului de locuri de munca ocupate, anul 2022 a schimbat trendul. Acesta a fost primul an de la inceperea pandemiei in care numarul locurilor de munca ocupate in sistemul privat nu a mai scazut in comparatie cu anul anterior si s-a pastrat constant la 4,01 milioane. Totusi, numarul de angajati inregistrati anul trecut se mentine la un nivel mai mic comparativ cu 2019, cand au fost inregistrati 4,12 milioane de angajati. Aceasta diminuare a angajatilor din mediul privat are la baza apetitului romanilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numarul record de companii active, procesele de automatizare, care diminueaza necesitatea factorului uman, dar si fenomenul de migrare a fortei de munca romanesti catre tarile dezvoltate”, se arata in documentul citat.
 
Productia a inregistrat cea mai importanta scadere
Cea mai semnificativa scadere, in 2022, a fost inregistrata in productie, unde s-au inregistrat cu 5% mai putine locuri de munca fata de anul 2021, respectiv o reducere de peste 50.000 de posturi. In acelasi timp, comertul a cunoscut o diminuare de 1,5% a numarului de locuri de munca, respectiv 13.000, si agricultura, unde s-a inregistrat o reducere de 2,5%, respectiv 3.000 locuri.
La polul opus, cea mai mare crestere a numarului de locuri de munca a fost vizibila in domeniul IT&C, unde in 2022 au fost cu 16% mai multi angajati decat in anul precedent, respectiv o crestere de 30.000.
Si in domeniul hotelier au fost mai multi angajati cu aproximativ 7%, mai exact 10.000 locuri, iar in industria de constructii, numarul locurilor de munca a crescut cu 3,2%, respectiv 14.000 locuri. Cresteri semnificative ale numarului de locuri de munca s-au inregistrat in Bucuresti-Ilfov, Timis si Cluj. La polul opus, cele mai mari scaderi s-au inregistrat la nivelul judetelor Arges si Bihor.
Stagnarea numarului de locuri de munca ocupate in sistemul privat romanesc si pastrarea unui trend relativ constant au ca principal argument un proces de ocupare al acestora de catre personal strain, provenit in special din tarile slab dezvoltate din Asia, subliniaza sursa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter