Produsul intern brut al Romaniei se mentine pe o crestere usoara, insa evolutia industriei si a constructiilor, la pachet cu deficitul bugetar si cel comercial, ofera motive de ingrijorare, arata o analiza realizata de consultantii casei brokeraj XTB Romania, relateaza Agerpres. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, o analiza mai atenta a datelor economice arata ca unele sectoare ar putea incepe toamna de pe o pozitie vulnerabila. „Economia Romaniei a oferit al doilea cel mai bun ritm de crestere anuala din UE, in trimestrul al doilea, de 2,7% pe date ajustate sezonier, dupa Irlanda. Avansul a fost de 0,9% fata de trimestrul trecut, comparativ cu un salt trimestrial in T1 fata de T4 2022 de 0,5%, conform datelor revizuite de INS”, arata analiza.
Potrivit lui Claudiu Cazacu, diferentele notabile intre seria bruta si cea ajustata sezonier ar putea lasa totusi loc unor revizuiri ulterioare. „Imaginea economiei schiteaza o potentiala pierdere de viteza in perioada urmatoare, ducand la o revizuire a estimarii pentru intregul an. Consumul este franat de dobanzile ridicate comparativ cu anii trecuti, dar si de multe incertitudini, iar industria pierde tractiune”, precizeaza analistul XTB Romania.
Productia industriala s-a contractat cu peste 2%
Productia industriala s-a contractat cu 2,1% in luna iunie fata de mai si cu 6,4% fata de aceeasi luna a anului trecut. A fost a saptea cea mai mare scadere industriala din Europa, unde ritmul lunar a fost de +0,4% , iar cel anual de -1,2%. „Chiar daca sectorul serviciilor profesionale, pentru companii, inca sustine economia locala, iar agricultura poate contribui favorabil in perioada urmatoare, turatia mai slaba a altor sectoare nu aduce motive de optimism. Autorizatiile de construire au scazut in iunie cu aproape 25% fata de aceeasi luna din 2022, iar apetitul pentru domeniul imobiliar e temperat de incertitudini privind economia si impozitarea. Avand in vedere convergenta IRCC - ROBOR la trei luni in zona 5,7 - 6,4%, niveluri ridicate fata de anii trecuti, dar si cresterile asteptate de taxe, e posibil ca presiunea pe sectorul constructiilor si cel imobiliar sa se mentina”, mai arata analiza XTB.
Potrivit analistului XTB, deficitul bugetar al Romaniei, mai mare decat estimarile, impune ajustari semnificative. „Pietele au deocamdata rabdare, asteptand noul pachet de masuri fiscale. Insa calmul de vacanta nu ar trebui sa ne induca in eroare, iar apropierea de septembrie aduce cateva realitati dure: cursul de schimb si dobanzile ar putea prelua povara corectiei, in cazul in care alte parghii fiscale de ajustare nu sunt folosite. Asta a transmis recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fara a asocia un interval de timp pentru aceasta”, subliniaza Claudiu Cazacu.
Scaderea dobanzii de referinta, improbabila
Pentru moment, o scadere a dobanzii de referinta nu se afla pe masa posibilitatilor. Avertismentul vine chiar in sensul unor majorari impuse de piata, daca alte decizii nu vor fi suficiente. „O scadere de viteza a economiei, investitii reduse si o povara fiscala mai mare, impusa de conditiile bugetare delicate, ar insemna ca, in anumite sectoare, perioada urmatoare s-ar putea resimti ca o recesiune. Incertitudinile din plan extern, adaugate nevoii de a corecta dezechilibre (deficit bugetar si de cont curent) impun masuri de re-echilibrare bine calculate. In lipsa acestora, o schimbare brusca a abordarii pietelor ar aduce costuri economice semnificativ mai ridicate”, considera analistul XTB Romania.
Potrivit analizei, cresterea recenta a pretului gazului natural este urmarita cu ingrijorare in Germania, partener comercial important al Romaniei. Piata a raspuns la grevele care au afectat livrarile de gaz natural lichefiat din Australia. Germania, care se lupta inca cu efectele energiei ultra-scumpe de anul trecut, risca in continuare recesiunea, dupa o stagnare in trimestrul al doilea. Industria se afla in contractie puternica si nu e clar daca serviciile, aflate pe crestere, pot tracta economia in afara zonei de risc. „In China, dupa exporturi, si vanzarile cu amanuntul au surprins negativ piata, inregistrand un avans sub asteptari - 2,5% fata de 4,5%. In plus, piata dificila a muncii creeaza provocari serioase tinerilor. Oprirea publicarii seriei de somaj in randul acestei categorii sporeste preocuparea investitorilor”, se mentioneaza in material.
Totodata, sistemul bancar a provocat agitatie pe bursa chineza, stiuta fiind amploarea fenomenului de investitii in produse financiare nereglementate, in conditiile in care o institutie a oprit platile produselor financiare vandute. In acest context, investitorii chinezi au lansat o avalansa de intrebari catre firme listate pentru a verifica expunerea la firma aflata acum in dificultate, Zhongrong. Recomandarea autoritatilor pentru fondurile mutuale de a restrictiona vanzarile nete nu asigura confortul necesar. Data trecuta cand s-a intamplat acelasi lucru, indicele din Shanghai a continuat sa scada, pierzand 10%.
In SUA, temperatura mediului politic a crescut odata cu punerea sub acuzare a fostului presedinte Trump. Indicii bursieri au continuat miercuri secventa descendenta, fiind in a treia saptamana consecutiva de scaderi. Rezerva Federala vede suficiente riscuri dinspre inflatie pentru a pastra deschisa posibilitatea unor noi majorari de dobanda.