Legislatia fiscala din Romania a inregistrat o multime de modificari in 2020. Din randul schimbarilor fac parte si plafoanele in functie de care se realizeaza anumite incadrari fiscale. Astfel, este vorba despre un plafon TVA ce vizeaza scutirea de la plata taxei pe valoare adaugata, sistemul de TVA la incasare si plata TVA, determinarea pe baza de norme de venit, impozitarea microintreprinderilor sau achizitiile intracomunitare. Indiferent daca obtii venituri din activitati independente, detii o societate comerciala sau intentionezi sa-ti infiintezi una, trebuie sa stii cand devii platitor de TVA, dar si sa ai in vedere plafonul pentru impozit pe profit. Iata cateva informatii pe care este important sa le cunosti, ca sa te asiguri ca iti desfasori activitatea legal.
Limitele plafonului TVA in 2020
Pentru anul 2020, daca esti o persoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este mai mica decat plafonul de 88.500 de euro, se aplica scutirea de TVA. Cursul de schimb valutar avut in vedere pentru calculul noilor plafoane stabilite de autoritati este de 4.7793 lei/euro, publicat la data de 31 decembrie 2019. In acest sens, echivalentul in lei se stabileste la cursul comunicat de BNR la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, asa ca se ia in calcul, ca plafon TVA pentru regimul special de scutire, suma de 300.000 de lei.
In ceea ce priveste plafonul pentru trecerea de la TVA la incasare la TVA normal, acesta a fost stabilit la o cifra de afaceri de 2.250.000 lei. Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care nu sunt considerate operatiuni impozabile, plafonul este de 10.000 €, echivalentul a 34.000 lei, suma calculata in baza cursului valutar de schimb al BNR la data aderarii – 3.3817 lei/euro. Daca te intereseaza plafonul ca platitor de tva, trebuie sa stii ca trecerea de la platitor trimestrial de TVA la platitor lunar se face la o cifra de afaceri de 100.000 de euro. Contravaloarea in lei se determina pe baza cursului de schimb din 30 decembrie 2019 si valabil pentru 31 decembrie 2019, respectiv 4.7785 lei/euro. Asadar, pentru anul 2020, valoarea este de 477.850 de lei. Insa, trebuie sa verifici plafonul TVA lunar, pentru trecerea de la luna la trimestru si invers.
Ce se intampla in momentul depasirii limitei superioare a plafonului TVA?
In situatia in care ai depasit pragul de venituri stabilit de 300.000 de lei intr-un an fiscal, atunci trebuie sa-ti inregistrezi, in mod obligatoriu, firma ca platitor de TVA. Totusi, trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca intrunesti conditiile pentru aplicarea regimului de scutire, poti opta, oricand, pentru inregistrarea in scopuri de TVA. De asemenea, o persoana impozabila, care in cursul unui an calendaristic realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere, nu se considera ca depaseste acel plafon TVA de 300.000 de lei.
Pentru o persoana impozabila, care nu solicita sau solicita cu intarziere inregistrarea ca platitor de TVA, organele fiscale competente stabilesc obligatii privind taxa de plata. Aceasta consta in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care avea dreptul sa o deduca, de la data la care ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA, daca solicita asta in termenul prevazut de lege.
Daca vrei sa te asiguri ca autoritatile nu iau masuri care iti pot fi nefavorabile, poti utiliza o alerta pentru firma ta, de la termene.ro. In acest fel, poti primi informatii despre situatia juridica, financiara si administrativa a companiei, ca sa poti lua cele mai bune decizii, in timp util. In plus, poti primi avertizari si daca monitorizezi mai multe companii si vrei sa fii la curent atunci cand apar informatii noi cu privire la activitatea acestora.
Ce trebuie sa faci dupa ce devii platitor de TVA?
In momentul in care ai depasit plafonul TVA stabilit de stat, ai obligatia sa te inregistrezi ca platitor de TVA in 10 zile de la sfarsitul lunii in care ai atins sau depasit suma maxima. Plafonul de 300.000 de lei nu este aplicat in mod proportional cu lunile in care firma a functionat efectiv. De pilda, daca o societate a fost infiintata in luna ianuarie, ea va aplica acelasi plafon TVA ca o societate deschisa in luna decembrie. Poti opta pentru verificari firme, ca sa afli informatii financiare si juridice despre diferite societati.
Daca ai ajuns la plafonul de platitor TVA, atunci te vei inregistra in scopuri de TVA prin depunerea declaratiei 010 si a balantei din care sa reiasa depasirea plafonului. Cand devii platitor de TVA, pana la data emiterii CIF-ului, toate facturile vor fi emise fara TVA. Firma are obligatia de a emite facturile cu TVA incepand cu data inscrisa pe CIF de la care devine platitoare de TVA. Incepand cu luna in care devine platitoare de TVA, compania are obligatia sa depuna si declaratiile 300, 394 si 390 (doar pentru lunile in care exista tranzactii intracomunitare).
Cum se calculeaza plafonul TVA?
Cifra de afaceri care serveste ca referinta se constituie din valoarea totala a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate in cursul unui an calendaristic, taxabile sau care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o intreprindere mica. Pentru calculul cifrei de afaceri plafon TVA se iau in considerare si operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere. La calculul cifrei de afaceri pentru plafon TVA nu se cuprind, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, definite la art. 266 alin. (1) pct 3 din Codul Fiscal si livrarile de active necorporale.
La determinarea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, se iau in considerare operatiunile scutite de TVA cu si fara drept de deducere, precum si cele in care locul prestarii se considera a fi in strainatate, dar si regularizarile. Daca ai probleme cu facturile neincasate, poti raporta clientii care nu si-au platit datoriile la timp, ca sa-ti poti recupera creantele mai usor.
La inceput de an, trebuie sa cunosti plafonul TVA si ce implicatii are acest lucru pentru firma ta. Daca vrei sa stii cum se vede firma ta din sursele oficiale, termene.ro iti poate fi de folos pentru informatii financiare complete.