RO EN
Coșul este gol

TERMENE: 3 din 4 companii inscrise in IMM Invest au o situatie financiara stabila

Aproape 3 din 4 companii care au depus cereri ca sa obtina credite in cadrul programului IMM INVEST Romania au o situatie financiara stabila si un risc mediu spre scazut de a intra in insolventa. Aceasta e concluzia ultimului studiu realizat de Termene.ro, platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre datele financiare si juridice ale companiilor.
Riscul de intrare in insolventa al unei firme este unul dintre indicatorii relevanti pe baza caruia o banca decide daca ii ofera sau nu un credit. Cu cat riscul este mai scazut, cu atat firma este mai calificata pentru accesarea respectivului credit.
Un sfert dintre cele peste 57.000 de companii care au aplicat pentru obtinerea creditelor si-au depus situatiile financiare aferente anului 2019. 3 din 4 firme din acest segment (aproximativ 75%) au risc de intrare in insolventa de la mediu la foarte scazut.
Daca ne raportam la cifrele anului 2018, disponibile pentru aproape toti solicitantii (mai putin cei infiintati ulterior), peste doua din trei companii (aproximativ 68%) prezinta risc mediu spre foarte scazut de insolventa.
depunere al situatiilor financiare aferente anului 2019 a fost amanat pana la 31 iulie 2020. Exista totusi metode prin care aceste datele pot fi aproximate cu un grad de acuratete foarte ridicat. In cazul de fata, putem estima ca majoritatea solicitarilor de credite provin din partea companiilor care au capacitatea de a-l gestiona corect.
Doar 1 din 3 solicitanti CSU au aplicat la IMM Invest
Doar o treime dintre aplicantii la programul IMM INVEST au obtinut anterior Certificate pentru situatiile de urgenta (CSU). Dintre acestia, aproape doua treimi au solicitat un CSU Tip 1, fiind companii care si-au intrerupt total sau partial activitatea pe perioada starii de urgenta. Putin peste o treime au solicitat CSU Tip 2, specific companiilor care au avut incasari diminuate cu peste 25% in luna martie raportat la media lunilor ianuarie si februarie 2020 (cum se specifica pe site-ul oficial al M.E.E.M.A.).
Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro: Practic, doar 1 din 3 solicitanti de credite sunt oficial afectati de COVID-19, restul fiind firme care adopta un comportament preventiv. Consider un semn de maturitate din partea antreprenorilor faptul ca gandesc intr-o maniera pro-activa si beneficiaza de toate parghiile oferite de stat pentru relansarea activitatii economice.
Solicitantii IMM INVEST, mai profitabili decat solicitantii CSU
Analizand doi indicatori relevanti din perspectiva de fata, companiile care au solicitat credite aplicand in cadrul IMM INVEST sunt mai performante decat solicitantii de CSU si decat media nationala.
Un aplicant IMM INVEST are o profitabilitate de aproape 7% (7 lei profit la 100 de lei facturati), in timp ce media nationala este de 5% (5 lei profit la 100 de lei facturati), pe cand un solicitant de CSU are o profitabilitate de 5,72% (5,7 bani la 100 de lei facturati).
Si in cazul vitezei de plata a datoriilor, aplicantii IMM INVEST au o durata medie de plata de aproximativ 171 de zile, pe cand media nationala depaseste 245 de zile, iar un solicitant CSU plateste aceleasi datorii in aproximativ 197 de zile.
Cu riscul de a ne grabi putin, putem considera ca programul IMM INVEST este unul care a tintit bine. Majoritatea aplicatiilor sunt depuse de companii solide, cu parametri financiari buni, care au toate sansele de a gestiona corect accesarea unui credit si de a-l rambursa cu bine, fara sa genereze efecte negative in economie.
Numarul de aplicatii/judet, un barometru al dezvoltarii economice
Asa cum era de anticipat, cele mai multe aplicatii la programul IMM INVEST provin de la firme care activeaza in regiunea Bucuresti-Ilfov - aproximativ 13.000 de aplicatii, iar pe pozitia urmatoare se afla judetul Cluj, cu peste 3.100 de aplicatii.
Alte judete cu un numar ridicat de aplicatii sunt Constanta, Timis si Brasov, toate cu peste 2.000 de aplicatii. La polul opus, in judetele slab dezvoltate precum Ialomita , Giurgiu sau Caras Severin, numarul aplicatilor este de 400-500, iar in judetele Giurgiu si Covasna, sub 400.
Numarul de aplicatii IMM INVEST la nivelul fiecarui judet poate fi privit si ca un barometru rudimentar al dezvoltarii economice. Intr-o zona cu activitate economica intensiva, numarul de aplicatii este incomparabil mai mare decat in zonele sarace. Plecand de la acest barometru, pe cat de simplu, pe atat de eficient s-ar putea dezvolta programe de sustinere a mediului economic local intr-un mod mult mai tintit decat pana in prezent, urmarind reducerea discrepantelor si nu accentuarea lor.
Comerciantii, lideri in aplicatii pentru IMM INVEST
Daca analizam tipul de activitate al aplicantilor la IMM INVEST, cele mai multe aplicatii au fost depuse de companiile din domeniul comertului, aproape 16.000, urmate de industria prelucratoare, cu aproximativ 7.000 si constructii, cu putin sub 6.500 de aplicatii. Alte domenii cu numar relevant de firme care au aplicat in cadrul IMM INVEST sunt transportul-depozitarea si domeniul HORECA, in ambele cazuri fiind peste 4.500 de aplicatii.
Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro: Desi creditele pot fi solicitate atat pentru investitii, cat si pentru plata salariilor, consider ca majoritatea solicitarilor vor fi pentru cea de-a doua categorie – plata salariilor in perioada relansarii economice. Acest lucru este, din nou, un semnal imbucurator ca exista multi antreprenori care se pregatesc de masuri concrete pentru a-si mentine angajatii, in ciuda situatiei delicate in care ne regasim.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter