RO EN
Coșul este gol

SEMNARE imprumut de 15 miliarde euro prin Mecanism de Redresare si Rezilienta

Ministrul Finantelor, dl Adrian Caciu, a semnat acordul de imprumut prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta incheiat intre Comisia Europeana si Romania, in valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.
Imprumutul va fi folosit pentru finantarea deficitului bugetului de stat si pentru refinantarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate in 10 rate, in baza indeplinirii de catre partea romana a jaloanelor si tintelor prevazute in reformele si investitiile asociate imprumutului.
Totodata, Comisia Europeana va disponibiliza o prefinantare de 13% din imprumut (cca 1,94 mld. EUR), dupa intrarea in vigoare a Acordului.
„Am facut un pas important pentru ca Romania sa primeasca primii bani prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele si investitiile prevazute in PNRR. Acum urmeaza ca Ministerul Finantelor sa incheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in aplicarea prevederilor Acordului de imprumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor si a tintelor si intocmirea raportarilor solicitate de Comisia Europeana” , a declarat Adrian Caciu, ministrul Finantelor.
Perioada de disponibilitate a imprumutului este 31 decembrie 2026.
Fiecare tragere, inclusiv prefinantarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizarii, din care o perioada de gratie de 10 ani. Rambursarea se va face in rate egale pe perioada ramasa pana la maturitate.
Romania beneficiaza prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant si restul imprumut.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter