RO EN
Coșul este gol

ORADEA: Aviz credit BEI de 40 milioane euro pentru sustinere portofoliu de proiecte

Consiliul Local a aprobat contractarea unei finantari rambursabile externe de la Banca Europeana de Investitii in valoare de 40.400.000 euro, fonduri dedicate unui important portofoliu de proiecte.
„Avand in vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeana de Investitii putem beneficia de o finantare flexibila cu costuri foarte bune. Am decis sa mergem pe finantare de portofolii de proiecte. Astfel, daca pe parcurs vom putea finanta unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom inlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare orasului. Avantajul pe care il avem este ca putem demara procedurile de licitatie publica inainte de a avea asigurata finantarea", a precizat primarul Florin Birta.
Cu titlu de exemplu, acesta a amintit constructia Podului Centenarului sau reabilitarea str. Vasile Alecsandri, proiecte demarate prin credit de la Banca Europeana de Investitii, dar care au primit apoi finantare pe fonduri europene si au fost inlocuite cu alte proiecte, respectiv cu proiectul reabilitarii cladirii Primariei Oradea, a Bazinului Olimpic si cu constructia celor doua camine studentesti din campusul universitar.
 
Strategiile de dezvoltare a orasului necesita resurse financiare importante
De mentionat ca, in luna mai, Consiliul Local a aprobat mai multe strategii care cuprind viziunea municipalitatii oradene pe termen scurt, mediu si lung in ceea ce priveste realizarea de investitii care sa asigure dezvoltarea economica a orasului, astfel incat nivelul calitatii vietii locuitorilor sa creasca.
Este vorba de actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbana a Municipiului Oradea, Planul de Mobilitate Urbana Durabila la nivelul Polului de Dezvoltare Urbana Oradea si Planul de Actiune pentru Energie Durabila al Municipiului Oradea.
Realizarea investitiilor cuprinse in cele trei documente strategice presupune alocarea unui nivel important de resurse financiare, peste nivelul pe care-l poate aloca municipiul din veniturile proprii.
 
Identificarea sursei - contractarea unui finantari prin BEI
Prin urmare, executivul local a identificat ca sursa de finantare contractarea unei finantari de la Banca Europeana de Investitii (BEI), institutie care acorda credite cu dobanda scazuta pentru proiecte viabile ce se inscriu in linia obiectivelor politice ale Uniunii Europene privind imbunatatirea infrastructurii.
Astfel, s-au demarat negocierile pentru finantarea unui portofoliu de proiecte in valoare de 144.520.000 euro, pentru contractarea de la Banca Europeana de Investitii a unei finantari rambursabile de maxim 40.400.000 euro.
Municipiul Oradea are avantajul de a se califica pentru contractarea acestei finantari, avand in vedere istoricul bun privind finantarea proiectelor Municipiului Oradea de catre Banca Europeana de Investitii, ca beneficiar al unor calificative de rating acordate de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings - ce reconfirma viziunea Fitch asupra performantelor financiare robuste ale municipiului Oradea si asupra capacitatii de a contribui la progresul economiei locale.
De mentionat ca, in conditiile contractarii de catre municipiu a acestei finantari, gradul de indatorare al Municipiului Oradea se mentine sub limita legala de 30% din veniturile proprii.
 
Proiectele finantate prin creditul BEI
Proiectele care vor fi finantate prin acest credit sunt proiecte mari de infrastructura, precum: Iluminat public inteligent in orasul Oradea, Alinierea vehiculelor de transport public Oradea la cerintele de dezvoltare durabila (achizitionare autobuze), Modernizarea Parcului 1 Decembrie, Modernizarea Parcului Libertatii, amenajarea Piatetei Independentei, Construire de drumuri colectoare si pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, Cresterea mobilitatii si sporirea sigurantei rutiere prin amenajare denivelata a intersectiilor in zona str. Alexandru Cazaban - str. Mestesugarilor cu str. Ovidiu Densusianu si magistrala C.F Timisoara - Arad - Oradea.
Finantarea rambursabila va avea o maturitate de pana la 22 de ani, o perioada de gratie de pana la 5 ani, o perioada de trageri de pana la 48 de luni, in conformitate cu oferta indicativa transmisa de Banca Europeana de Investitii.
Avand in vedere ca potrivit Legii nr.14/08.03.2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021, valoarea aferenta finantarilor rambursabile, care poate fi autorizata pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala, este de maximum 100 milioane lei anual, s-a propus impartirea necesarului de finantat in cel putin doua contracte de finantare rambursabila, valoarea maxima a finantarii rambursabile pentru primul contract fiind de 19.500.000 euro, iar pentru al doilea de 20.900.000 euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter