Increderea directorilor generali in perspectivele de crestere a economiei mondiale a atins la nivel global un nou nivel record al ultimilor zece ani, arata rezultatele celei de-a 25-a editii a sondajului PwC CEO Survey. Astfel, 77% dintre respondenti estimeaza ca evolutia economiei globale se va imbunatati in 2022 fata de anul trecut. In Romania, majoritatea directorilor de companii sunt optimisti.
"Desi se confrunta cu presiunea generata de pandemia Covid-19 si volatilitatea cauzata de inflatia in crestere, intreruperile lanturilor de aprovizionare si valul de demisii din randul angajatilor, executivii la nivel global pornesc in 2022 de la premise optimiste. In Romania, majoritatea directorilor generali (59%) cred ca Produsul Intern Brut national se va imbunatati in acest an fata de anul trecut si aceasta perceptie ne arata ca foarte multe afaceri sunt solide, au conditii de crestere si se asteapta la venituri mai mari in acest an", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Increderea la nivel global in evolutia veniturilor companiilor in urmatoarele 12 luni, in crestere
Mai mult de jumatate dintre directorii executivi la nivel global arata un nivel ridicat de incredere in perspectivele de crestere a veniturilor in urmatoarele 12 luni. In fruntea clasamentului sunt liderii companiilor de capital privat (67%) si ai companiilor de tehnologie (64%), ambele sectoare beneficiind in continuare de fluxuri mari de capital. La polul opus, se afla insa directorii executivi din sectorul auto (46%) si din sectorul hotelier si de agrement (44%), care se confrunta cu lipsa de semiconductori si, respectiv, cu efectele persistente ale pandemiei asupra calatoriilor.
Securitatea cibernetica, pe primul loc in topul preocuparilor
Cresterea semnificativa a incidentelor de securitate cibernetica din ultimii doi ani si digitalizarea accelerata din toate sectoarele de activitate au propulsat amenintarile cibernetice pe primul in topul preocuparilor la nivel global, 49% dintre directorii executivi plasandu-le pe primul loc pe agenda lor, comparativ cu 47% anul trecut si 33% in 2020. Acestea sunt urmate indeaproape de situatia sanitara globala, mentionata de 48% dintre executivi, in conditiile in care pandemia persista, si de volatilitatea macroeconomica (fluctuatia cresterii PIB, inflatie, somaj).
Interesul pentru ESG creste, dar strategia de business continua sa fie determinata de indicatorii financiari
Mult mai putin reprezentate, in strategii si compensatii, sunt obiectivele legate de emisiile de gaze cu efect de sera (13%) si de reprezentarea de gen a fortei de munca sau de diversitatea rasiala si etnica (8%).
In acelasi timp, doar 22% din totalul respondentilor si-au asumat o strategie net-zero, iar 29% spun ca urmeaza sa-si ia acest angajament.
Alte concluzii ale raportului
● Optimismul directorilor generali pentru 2022 este cu un punct procentual mai mare decat in urma cu un an si cu 54 de puncte procentuale peste cel din 2020, cand cei mai multi erau pesimisti.
● Cel mai mare procent de directori optimisti in ceea ce priveste economia globala sunt din India, Japonia, Marea Britanie, Italia si Franta.
● La polul opus, optimismul directorilor executivi privind economia globala a scazut cel mai mult in SUA, Brazilia, China si Germania, probabil ca urmare a faptului ca inflatia si constrangerile legate de lantul de aprovizionare au devenit mai ingrijoratoare.
***
Desfasurat la finalul anului trecut, CEO Survey 2022 exploreaza opiniile a 4.500 de directori din intreaga lume, inclusiv din Romania. Raportul integral al CEO Survey 2022 pentru Romania va fi publicat in perioada urmatoare.