RO EN
Coșul este gol

PeliPartners: O noua modificare a legislatiei pentru energia regenerabila

Legislatia pentru autorizarea construirii proiectelor de energie regenerabila a suferit o noua modificare, menita sa creeze conditii de autorizare comune pentru proiectele construite in intravilan si extravilan. Cu toate acestea, noile prevederi pot crea un cadru legislativ contradictoriu si nu ofera dezvoltatorilor si investitorilor claritatea legislativa atat de necesara in acest domeniu prioritar, potrivit unei analize a casei de avocatura PeliPartners.
Legea nr. 166/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, precum si pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii a intrat in vigoare pe 10 iunie 2023.
„Aceasta este ultima dintr-o serie de modificari relativ recente aduse cadrului legislativ care reglementeaza autorizarea construirii proiectelor de energie regenerabila, modificari implementate prin Legea nr. 254/2022 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si Legea nr. 21/2023 pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Desi intentia Legii nr. 166/2023 este laudabila, modalitatea specifica de reglementare nu ofera suficienta claritate si poate genera interpretari si implementari diferite ale prevederilor sale”, a explicat Madalina Fildan, Senior Associate PeliPartners.
Noua reglementare isi propune crearea unui cadru legislativ si administrativ coerent si fara bariere de reglementare pentru a facilita realizarea obiectivului obligatoriu al Uniunii Europene ca pana in anul 2030 ponderea energiei din resurse regenerabile sa fie de cel putin 32%.
Expunerea de motive a noii legi fundamenteaza necesitatea exceptarii de la obligatia elaborarii unui PUZ pentru proiecte de energie regenerabila situate in extravilan, facilitate deja in vigoare in temeiul Legii nr. 21/2023. Totusi, textul Legii nr. 166/2023 are in vedere extinderea acestei facilitati si la proiectele de energie regenerabila situate in intravilan.
Astfel, Legea nr. 166/2023 aduce o completare articolului 111 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Conform acestei completari, se pot emite autorizatii de construire fara elaborarea, avizarea si aprobarea, in prealabil, a unei documentatii de urbanism pentru proiecte de energie regenerabila situate in intravilanul si extravilanul localitatilor.
Analiza PeliPartners arata ca, acelasi articol prevedea deja ca se pot emite autorizatii de construire fara elaborarea, avizarea si aprobarea, in prealabil, a unei documentatii de urbanism pentru acele obiective de investitii prevazute la art. 92 alin. (2) j) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, adica pentru capacitati de productie a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a electricitatii, statii de transformare sau alte sisteme similare amplasate pe terenurile agricole clasa III, IV si V situate in extravilan, in suprafata de maximum 50 ha.
„In consecinta, la acest moment, reglementarea cuprinsa in Legea nr. 50/1991 este contradictorie cu privire la exceptarea de la obligatia de a elabora o documentatie de urbanism pentru proiecte de energie regenerabila situate in extravilan: litera g) a art. art. 111 din Legea nr. 50/1991 limiteaza aceasta facilitate la proiecte amplasate pe terenuri agricole extravilane de clasa III, IV si V in suprafata de 50 ha, pe cand lit. i) a aceluiasi articol pare sa extinda facilitatea la proiectele de energie regenerabila situate pe orice terenuri din extravilanul localitatilor”, a explicat Madalina Fildan.
In intentia de a oferi o reglementare coerenta, Legea nr. 166/2023 aduce modificari si dispozitiilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, reglementand si in cadrul acestei legi ca lipsa unei documentatii de urbanism nu impiedica emiterea autorizatiei de construire pentru proiecte de energie regenerabila situate in extravilan sau intravilan.
Analiza PeliPartners arata ca reglementarea este incompleta, avand in vedere ca Legea nr. 166/2023 lasa nemodificate alte prevederi specifice ale Legii nr. 350/2001 conform carora este obligatorie elaborarea unui plan urbanistic zonal pentru proiecte amplasate in zone tehnologice. In lipsa unei definitii clare a zonelor tehnologice, s-ar putea argumenta ca acestea includ si capacitati de producere a energiei electrice, facand astfel obligatorie elaborarea si aprobarea de planuri urbanistice zonale pentru astfel de proiecte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter