Ministerul Justitiei a finalizat si pune in dezbatere publica proiectul de lege pentru transpunerea Directivei Uniunii Europene privind restructurarea si insolventa. Acesta vine cu o regandire structurala si conceptuala a mecanismului de prevenire a insolventei – a precizat ministrul Justitiei.
Intrucat acest mecanism, in reglementarea in vigoare, s-a dovedit ineficient si neatractiv, se propun prin proiectul de lege proceduri clare, simple si eficiente, care sa incurajeze companiile si creditorii sa apeleze la restructurare inca de la primele semne de dificultate. Cresc, astfel, sansele de redresare a afacerilor, sunt salvate locuri de munca si valoarea din companiile romanesti.
Proiectul prevede o noua procedura pre-insolventa, in cea mai mare parte a sa extrajudiciara, acordul de restructurare preventiva, si reconstruieste, in lumina standardelor Directivei, concordatul preventiv. Suspendarea pe o perioada determinata a executarilor silite, regula pastrarii de catre debitor a administrarii afacerii, cerinte de vot echilibrate, procedura supla de confirmare de catre instanta a rezultatelor negocierilor sunt doar cateva dintre instrumentele care ne asteptam sa aduca eficienta acestor proceduri. Sunt create, in spiritul Directivei, garantii adecvate pentru creditori, care sa le confere incredere pentru a finanta o restructurare a afacerii si sa le asigure o recuperare a creantelor superioara celei din insolventa.
Ministerul Justitiei va sustine adoptarea cu celeritate a acestei legislatii privind procedurile de restructurare si va sprijini crearea mecanismului de avertizare timpurie a debitorilor aflati in dificultate.