Noul deceniu aduce in prim-plan incetinirea economiei la nivel global, un subiect din ce in ce mai discutat si analizat. In cazul Romaniei, Colliers International prevede o crestere economica mai lenta, cu efecte diverse, chiar si asupra evolutiei pietei imobiliare. Acesta este un moment potrivit pentru schimbari in domeniul imobiliar si deopotriva unul perfect pentru ca oamenii sa devina mai flexibili si sa continue sa isi dezvolte noi competente necesare economiei de maine, sunt de parere specialistii de la Mazars, companie specializata in audit, contabilitate financiara si in servicii fiscale si juridice.
Potrivit Mazars, sustenabilitatea este un subiect controversat in ziua de astazi, din cauza degradarii rapide a mediului inconjurator. Pe piata imobiliara, construirea unei locuinte ecologice este mult mai costisitoare decat cea a unei locuinte traditionale.
"In urma analizei datelor inregistrate pe piata imobiliara, putem spune ca aceasta industrie a evoluat in anul 2019 si devine din ce in ce mai complexa, pe masura ce incepe sa isi asume rolul important pe care il joaca in societate. Din punctul de vedere al unui consultant, unele aspecte privind domeniul imobiliar, precum evaluarea activelor, visual due diligence si data rooms ar trebui sa fie automatizate, acest lucru necesitand o abordare mai consecventa in ceea ce priveste digitalizarea", a declarat Ella Chilea, Partener, Audit & Assurance Services, Mazars Romania (foto).
Tendinte emergente in infrastructura si pe piata imobiliara comerciala
Astazi, toata lumea este interesata sa stie mai multe lucruri despre infrastructura, ceea ce poate genera multa expunere, dar si multe oportunitati pentru diverse companii, investitori si jucatori din acest domeniu. Noul deceniu va fi unul in care oamenii vor dori sa isi faca vocea auzita si in care siguranta va deveni prioritatea principala. In Romania, investitiile in infrastructura au un potential imens.
"Piata de capital din Romania a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si lichiditatile generate de catre noi investitori. Rata scazuta a dobanzii a creat noi oportunitati de finantare a proiectelor, ca de exemplu structurile de investitii de tip crowdfunding. Industria se dezvolta foarte rapid, in special in ariile care reduc distanta dintre casa, locul de munca si spatiile comerciale", a mentionat Edwin Warmerdam, Partener, Tax Advisory, Mazars Romania.
Piata imobiliara comerciala de astazi este foarte diferita de cea de acum 20 de ani. Diversitatea, profesionalismul si gandirea orientata spre viitor sunt factorii cheie care ghideaza aceasta industrie in prezent. In Romania, cererea pentru inchirierea spatiilor de birouri a crescut cu aproximativ 15% in 2019, comparativ cu trimestrul al treilea din 2018.
"Desi clasamentul regional este dominat de companii cu actionariat strain, exista multe companii cu capital romanesc care au avut rezultate exceptionale anul trecut, activitatea cea mai intensa fiind inregistrata la nivel urban. Conform studiilor de piata ale CBRE, in primele noua luni ale anului 2019 au fost inchiriate spatii comerciale cu o suprafata de aproximativ 290.000 mp in Bucuresti, aproape jumatate din cerere apartinand companiilor din sectorul IT&C. Digitalizarea sectorului imobiliar influenteaza noile constructii prin incorporarea echipamentelor si solutiilor de conectivitate, optimizand astfel utilizarea si intretinerea acestora", a mentionat Ella Chilea.
Mazars a publicat in 2019 un studiu despre companiile europene de constructii listate la bursa. Una dintre ideile principale ale raportului este faptul ca principalele companii de constructii europene au inregistrat o crestere de peste 6%, influentata de factori precum normele de sanatate si siguranta, prelungirea proiectelor mari pe perioade lungi de timp si dezvoltarea internationala de succes.