In pofida situatiei dificile care dureaza deja de trei ani, cuprinzand in succesiune rapida atat pandemia, cat si conflictele internationale, exportul italian a inregistrat, in orice caz, un progres in ceea ce priveste dezvoltarea reala, datorita rezilientei antreprenorilor italieni si al fortei calitatii Made in Italy, a declarat Micaela Soldini, Directorul Agentiei ITA in Bucuresti, cu prilejul participarii sale la conferinta "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", ce a avut loc in luna noiembrie la Bucuresti. In acest scenariu, au un rol decisiv pentru dezvoltare sectoarele precum arhitectura, proiectarea si constructiile, in care Italia se poate mandri cu un know-how de prim nivel.
"In cadrul acestui eveniment, am pus in lumina infrastructurile spitalicesti si echipamentele aferente, pentru a intari colaborarile dintre Italia si Romania, luand in considerare etapa de imbunatatire si evolutie a sistemului sanitar romanesc. Dezvoltarea infrastructurii reprezinta coloana vertebrala a dezvoltarii fiecarei tari, o dezvoltare care trebuie sa raspunda din ce in ce mai mult unor criterii legate de sustenabilitate. Astfel, proiectele legate de infrastructura nu trebuie doar sa fie corecte din punct de vedere procedural, ci trebuie sa respecte si anumiti parametri para-economici, ce exprima dezvoltarea unei tari nu doar din punctul de vedere al PIB, ci si al imbunatatirii calitatii vietii populatiei. Domeniul constructiilor ocupa un rol central in tranzitia energetica si in evolutia sustenabila a oraselor noastre. Daca ne gandim bine, in Uniunea Europeana, 40% dintre emisiile de gaze toxice, 50% din extractiile de materii prime, 40-50% din consumul total de energie, 30% din consumul de apa si 30% din productia de deseuri provin de la cladiri. Forta care va conduce spre dezvoltare sectorul constructiilor vor fi tocmai investitiile alocate economiei verzi si atingerii obiectivului Zero Emissions Building. Situatia economica face ca aceasta provocare sa devina cu atat mai dificila. Companiile italiene, care dau dovada de experienta, iscusinta, creativitate, care stiu sa transforme in inovatie tehnologica, sunt pregatite sa inchege parteneriate strategice pentru a se dezvolta pe anumite piete", a declarat Micaela Soldini.
***
Conferinta de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", s-a desfasurat la Bucuresti la mijlocul lunii noiembrie 2023 si a fost organizata de ITA - Agentia Italiana de Comert Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania. Douazeci de companii italiene, o parte din ele deja operative in Romania, au purtat un dialog deschis cu societatile si asociatiile romanesti active in domeniul structurilor sanitare. Delegatia italiana a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurii si marilor proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic. Publicatia Agenda Constructiilor a fost partener media al evenimentului.