RO EN
Coșul este gol

KPMG: Jumatate din liderii de afaceri estimeaza revenirea la normal in 2022

Liderii executivi ai celor mai influente companii din lume au inceput planificarea pentru „noua realitate” post-pandemie. Editia 2021 a studiului KPMG CEO Outlook Pulse releva ca aproape jumatate (45%) dintre respondenti nu se asteapta la o revenire la „normal” inainte de anul 2022, in timp ce 31% anticipeaza aceasta revenire pentru anul in curs. Pandemia a declansat o schimbare definitiva a modelului de afaceri pentru 24% dintre liderii intervievati.
„Liderii executivi isi actualizeaza planurile astfel incat sa fie pregatiti pentru recuperarea economica. In drumul lor catre recuperare, oamenii de afaceri trebuie sa protejeze elementele pozitive aduse de pandemie si sa atenueze noile riscuri. Antrenati intr-o aventura digitala, liderii de afaceri accelereaza eforturile de a crea o experienta digitala optima pentru clienti si multi intentioneaza sa continue investitiile in tehnologii, care vor accelera excelenta in experienta clientului ca piesa centrala a strategiilor pentru succes. Mai mult, pe masura ce campania globala de vaccinare incepe sa redeschida lumea, aceasta ofera liderilor si o oportunitate de a confirma dedicarea pentru reducerea impactului de mediu, pentru a face schimbari de durata ale operatiunilor si pentru a se implica in reducerea inegalitatilor sociale, adancite de COVID-19”, explica Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG in Romania.
Studiul realizat de KPMG in februarie – martie 2021 a inclus 500 de lideri executivi la nivel de global, raspunsul lor la pandemie si perspectiva pentru urmatorii trei ani. Majoritatea (55%) liderilor sunt ingrijorati de accesul ingreunat al angajatilor la un vaccin impotriva COVID-19, ceea ce influenteaza estimarile privind revenirea la birou. O majoritate semnificativa (90%) dintre participanti intentioneaza sa le ceara angajatilor sa informeze cand se vaccineaza, date care ar putea afecta masurile de protectie in mediul de lucru. O treime dintre executivi (34%) sunt ingrijorati de dezinformarea in ceea ce priveste siguranta vaccinului contra COVID-19 si potentialul acesteia de determinare a angajatilor sa nu il accepte.
„Inainte de adoptarea oricaror decizii majore, liderii executivi vor siguranta ca angajatii lor sunt protejati. Campania de vaccinare le ofera liderilor o doza de optimism in pregatirile pentru noua realitate. Liderii de afaceri planifica diferite scenarii in functie de diferentele in anumite piete cheie care ar putea avea un impact asupra operatiunilor, lanturilor de distributie si oamenilor, generand o revenire economica inegala. Studiul nostru arata ca anumiti lideri au adoptat masuri cu impact semnificativ in timpul crizei pentru transformarea modelului operational si a modalitatii de lucru, accelerand implementarea proiectelor transformationale cheie, unele prin optiune, altele din necesitate. Pandemia a fost un catalizator pentru lideri si evaluarea rolului pe care companiile lor il au in societate. Multi au discutat despre aspecte care nu erau comentate public inainte de pandemie, de la schimbarea climatica la suportul oferit comunitatilor in care activeaza – si trebuie sa incurajam aceste voci. Inca mai este mult de facut,” a afirmat Bill Thomas, Global Chairman si CEO, KPMG International.
Aspecte cheie
Autoritatile si rata de vaccinare determina deciziile
Trei sferturi (76%) dintre liderii executivi considera ca apelurile autoritatilor de incurajare a companiilor sa se intoarca la „normalitate” reprezinta un indemn pentru companii sa ceara angajatilor sa revina la locul de munca. In plus, 61% dintre respondenti afirma ca vor sa vada o rata de succes a vaccinarii (peste 50% din populatie vaccinata) in piete esentiale inainte de a lua orice decizie in ceea ce priveste revenirea la locul de munca. Cand angajatii vor putea reveni in siguranta, o cincime dintre companii (21%) vor sa implementeze masuri de siguranta suplimentare, precum cerinta ca vizitatorii sau clientii sa le notifice cu privire la statusul lor de vaccinare.
Intentia liderilor de restrangere a prezentei fizice a companiilor este in scadere, comparativ cu acum 6 luni
Studiul KPMG arata ca doar 17% dintre liderii in afaceri intentioneaza sa reduca prezenta fizica a companiilor pe care le gestioneaza ca rezultat al pandemiei. Prin comparatie, in august 2020, 69% dintre lideri afirmau ca planuiesc sa reduca spatiul de birouri in urmatorii trei ani, ceea ce indica fie ca reducerea a fost implementata deja, fie ca strategiile s-au schimbat pe masura ce pandemia a evoluat.
Oamenii de afaceri sunt preocupati de perspectiva unei forte de munca la distanta
Liderii in afaceri disputa cum anume ar trebui sa arate noua realitate, dar, post-COVID, doar 3 din 10 lideri (30%) iau in considerare un model de lucru hibrid, in care angajatii lucreaza de la distanta 2-3 zile pe saptamana. Doar 21% dintre respondenti intentioneaza sa angajeze personal care sa lucreze predominant la distanta, o scadere semnificativa fata de 2020 – 73%.
Securitatea cibernetica este principala preocupare a liderilor executivi
In timpul carantinei, lucrul la distanta era noul normal, ceea ce a adus noi riscuri de securitate a datelor in organizatii. Astfel, liderii globali au identificat securitatea cibernetica drept principala provocare cu impact asupra cresterii si operatiunilor pe o perioada de 3 ani. Securitatea cibernetica a devansat preocuparile legate de mediul legislativ si fiscal sau de lantul de distributie.
ESG (Mediu, Social, Guvernanta Corporativa) isi continua ascensiunea in agenda companiilor
In contextul COP26 din acest an si al realinierii SUA in Acordul de la Paris, 49% dintre liderii intervievati intentioneaza sa implementeze politici ESG mai stricte. O vasta majoritate (89%) se concentreaza pe consolidarea progresului in domeniul sustenabilitatii si al schimbarii climatice, inregistrat de compania pe care o gestioneaza ca rezultat al pandemiei. Aproape toti respondentii (96%) intentioneaza sa amplifice focusul asupra componentei sociale din programele ESG.
Bill Thomas concluzioneaza: „Studiul releva o diminuare notabila a intentiei liderilor de a schimba fundamental modul in angajatii vor lucra post-pandemie. Criza COVID-19 a accelerat trendurile privind munca viitorului, dar multi lideri sunt precauti in abordare inainte de a lua decizii clare. In multe parti din lume a trecut un an fara interactiune personala si este evident ca liderii in afaceri si echipele lor sunt nerabdatori sa se revada”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter