Antreprenorul olandez de lucrari de instalatii sanitare Royal Imtech, activ in Romania prin intermediul subsidiarei Imtech Technology SA (fosta societate Arconi), va parcurge procedurile de administrare judiciara, dupa ce discutiile cu mai multe institutii de creditare pentru finantarea activitatii au esuat, iar filiala germana, una dintre cele mai mari din cadrul grupului, a intrat in insolventa. Royal Imtech a depus, recent, o cerere pentru suspendarea platilor la Tribunalul Districtual din Rotterdam. Instanta olandeza a admis solicitarea companiei si a numit administratori judiciari pentru gestionarea situatiei.
La data de 6 august 2015, filiala din Germania a grupului, Imtech Deutschland GmbH & Co KG, si-a solicitat insolventa in instanta federala. La acel moment, conducerea companiei a declarat ca, in contextul respectiv si al unor potentiale conflicte de interese, Felix Colsman, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al Imtech Germania a decis sa demisioneze din functia de membru al CA al companiei-mama, ramanand, insa, presedintele Imtech Germania.
Frans Cremers, presedintele consiliului de supraveghere al grupului Imtech si Gerard van de Aast, presedintele consiliului de management, au declarat, in numele colectivelor pe care le conduc, ca "este dezamagitor ca, dupa eforturile depuse de toti cei implicati, nu a putut fi posibila evitarea acestei situatii. Depunerea cererii de suspendare a platilor creste sansele ca parti importante ale grupului Imtech sa-si poata continua activitatea, in interesul companiei si al angajatilor".
***
Pentru 2014, Royal Imtech a raportat venituri totale de 3,92 miliarde euro, in crestere cu 8% fata de nivelul din 2013. din 2013. Grupul are o istorie de peste 150 de ani, avand mai mult de 5.800 de angajati la nivel global. Compania era unul dintre liderii sectorului energiei si al echipamentelor tehnice de constructii din Germania, avand subsidiare in Polonia, Austria, Ungaria, Romania si Rusia.
In Romania, subsidiara Imtech Technology SA a raportat afaceri totale de 29,13 milioane de lei (6,6 milioane de euro) pentru anul trecut, in scadere cu 51% fata de nivelul de 59,5 milioane de lei (13,5 milioane de euro) consemnat in 2013. Totusi, subsidiara locala a revenit la profit in 2014, raportand un venit net de 1,4 milioane de lei, fata de pierderea de 10,35 milioane de lei. In Romania compania lucreaza, in medie, cu 100 de angajati.