Omul de afaceri Nelu Iordache, administrator al companiei de constructii Romstrade, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 6 ani si 3 luni de inchisoare cu executare intr-un dosar in care este acuzat de mai multe infractiuni, printre care si fraude cu fonduri europene alocate pentru constructia autostrazii Nadlac - Arad.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, informeaza Agerpres.
Potrivit deciziei instantei, Nelu Iordache a primit 3 ani pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, un an pentru utilizare cu rea-credinta a creditului societatii in forma continuata, 3 ani si 3 luni pentru delapidare in forma continuata, un an pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, 3 ani pentru inselaciune (parte civila Banca Comerciala Romana SA). Pedepsele au fost contopite, iar la pedeapsa cea mai grea de 3 ani si 3 luni inchisoare a fost adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultand o condamnare de 6 ani si 3 luni inchisoare, din care se va scadea perioada retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 - 25 august 2014).
In schimb, Nelu Iordache a fost achitat pentru spalare de bani si o infractiune de inselaciune.
Pe latura civila, instanta a admis actiunea formulata de BCR si l-a obligat pe Nelu Iordache sa plateasca bancii suma de 11,38 milioane de lei cu titlu de daune materiale. De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea sumei de 79,62 milioane de lei.
Nelu Iordache a fost trimis in judecata de DNA in aprilie 2013, fiind acuzat ca a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de peste 31,5 milioane de lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al UE. Compania pe care o administra, Romstrade, era lider al asocierii Romstrade - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - Donrep Construct, care a incheiat contractul cu CNADNR. Suma de 31,52 milioane de lei incasata de la CNADNR SA a fost utilizata in realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar. Concret, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi in alte scopuri.
"Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor, si anume avansul incasat de la CNDNR SA, si pentru a-i folosi in interes propriu si al societatilor in care era interesat, Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza de facturi ce atestau operatiuni fictive, prin anumite firme. Apoi banii s-au intors cu explicatia «plata eronata» sau «plata nedatorata» in contul Romstrade deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii. Suma ce a facut obiectul operatiunilor de spalare a banilor este de 25 milioane de lei. Consecinta directa a schimbarii de catre firma a destinatiei fondurilor din avansul incasat pentru realizarea autostrazii Nadlac - Arad o constituie nerealizarea proiectului si suspendarea platilor de catre Comisia Europeana", precizeaza procurorii.
Cu referire la activitatile care au premers adjudecarea contractului, procurorii au retinut ca, pentru a indeplini conditiile de participare la licitatia organizata de CNADNR, societatea avea nevoie de sustinerea celor doi asociati - firmele Monteadriano si Donrep Construct. In acest scop, Nelu Iordache i-a indus in eroare pe reprezentantii celor doua societati cu privire la modalitatea in care a asigurat finantarea proiectului, ascunzandu-le faptul ca a incheiat un contract de finantare cu BCR si a cesionat toate veniturile asocierii fara acordul lor.
Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plata a unor facturi si centralizatoare de plata fictive, a unor contracte de vanzare-cumparare terenuri cu semnaturi false, a unor hotarari ale Adunarii Generale a Asociatilor cu semnaturi falsificate, prin utilizarea frauduloasa a facilitatii de creditare pe documente de livrare.
De asemenea, in perioada iunie 2011 - noiembrie 2012, in calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache si-a insusit in mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane de lei, semnand pentru crearea unei aparente de legalitate, personal sau prin imputernicit, un numar de 136 de dispozitii de plata potrivit carora ridicarile de numerar constituie avans pentru achizitia de terenuri.
DNA mentioneaza ca o parte din acesti bani (9,9 milioane lei) proveneau din avansul obtinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrazii Nadlac - Arad).