Previzibil, Comisia Europeana a cerut Romaniei sa renunte la sistemul de plata defalcata a TVA, printr-o scrisoare care reprezinta prima atentionare inainte de deschiderea efectiva a unei proceduri de infringement, se arata in cadrul unei analize semnate de Vlad Boeriu, partener - impozite indirecte in cadrul Deloitte Romania.
In ciuda atentionarilor venite din partea specialistilor in fiscalitate si a mediului de afaceri, autoritatile romane au adoptat acest sistem. Mecanismul se dovedeste, asa cum specialistii au anticipat, nu doar contrar directivei europene de TVA, care guverneaza reglementarea acestei taxe in toate statele membre, ci si o povara administrativa pentru companii. Ambele motive principale care aratau clar ca o eventuala implementare nu este benefica si nici legala nu au fost luate in considerare de autoritati. Sub pretextul luptei contra evaziunii fiscale si a fraudei la TVA, au fost prezentate diverse scenarii de imbunatatire a colectarii datorita split TVA, fara ca ele sa fie bazate pe un studiu de impact real.
Din pacate, efectele masurii se incadreaza intr-o categorie ampla de experimente nefericite care au fost facute in ultimii ani pe contribuabilii romani in scopul declarat al reducerii evaziunii. Mai exact, efecte zero pentru evazionisti, dar costisitoare si birocratice pentru cei de buna credinta.
Amintesc aici, spre exemplu, de registrul operatorilor intracomunitari. Sau de sistemul obligatoriu de TVA la incasare pentru persoanele juridice cu cifra de afaceri sub un anumit plafon, precum si pentru cele care se inregistrau in scopuri de TVA incepand cu acel an. Si, desigur, apogeul experimentelor: faimosul formular 088.
Toate aceste masuri si-au dat sfarsitul mai devreme sau mai tarziu, fiind contrare normelor comunitare de TVA, impovaratoare pentru contribuabili si fara impact asupra fenomenului evaziunii.
Si in acest an, in studiul Comisiei Europene privind gap-ul de TVA - diferenta dintre suma efectiv incasata din TVA la buget si cea care ar trebui potential sa fie incasata - Romania este tot lanterna rosie a clasamentului.
In acelasi timp, in afara de considerentele de ordin legal, mediul de afaceri a aratat ca acest mecanism afecteaza negativ fluxul de numerar al companiilor. Un studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana, intitulat „Analiza impactului mecanismului de plata defalcata a TVA ca metoda alternativa de colectare a TVA”, constata ca aplicarea mecanismului duce la cresterea semnificativa a costurilor pentru companii si autoritati, costuri care ajung mai mari decat surplusul din colectarea ameliorata a TVA.
Chiar daca plata defalcata a fost aplicata de circa 20.000 de companii, nu doar acestea au suportat costuri de administrare, ci foarte multe societati care au fost nevoite sa isi verifice partenerii pentru a se asigura ca efectueaza corect platile. Cine le va compensa pierderile?!?
In concluzie, colaborarea dintre legiuitori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate, cu avantaje pentru ambele parti. Sunt absolut necesare masuri de combatere a evaziunii fiscale pe termen lung, cum ar fi informatizarea administratiei, facturarea electronica, respectiv conectarea caselor de marcat la serverul administratiei fiscale. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent, fara presiuni inutile asupra acelorasi contribuabili buni-platnici si fara a genera instabilitate fiscala.
***
Vlad Boeriu s-a alaturat Deloitte in 2004 pe pozitia de consultant taxe si a evoluat rapid de la consultant junior la partener. Vlad Boeriu are experienta in planificarea TVA si a asistat numeroase companii cu privire la conformitatea si optimizarea TVA. Totodata, are o experienta vasta in asistarea si reprezentarea clientilor in cadrul inspectiilor fiscale, a contestatiilor si a fazelor litigioase.
Partenerul Deloitte este consultant fiscal certificat si absolvent al Facultatii Internationale de Business, de la Academia de Studii Economice. De asemenea, are un masterat in legislatie europeana in domeniul fiscalitatii si a urmat cursurile unui Executive MBA.