RO EN
Coșul este gol

Deloitte: Directorii executivi sunt mai optimisti, dar continua reducerea costurilor

Directorii financiari din Romania sunt mai optimisti decat in urma cu sase luni cu privire la evolutia principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc, potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte CFO Survey Romania, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 100 de directori financiari din tara noastra. Desi jumatate dintre respondenti manifesta optimism, reducerea costurilor continua sa fie prioritatea urmatoarelor 12 luni pentru 37% dintre acestia, in scadere de la 58%, la inceputul pandemiei. Pe locul al doilea in topul preocuparilor se afla cresterea organica a businessului (in urcare de la 13% la 18%), urmata de digitalizare (11%), in conditiile in care munca la distanta si automatizarea proceselor interne au devenit esentiale in cele mai multe domenii.
Categoriile de costuri care vor creste cel mai mult, conform rezultatelor studiului, sunt cele cu provizioane pentru creantele incerte, urmate de costurile de finantare si de capital. La polul opus, costurile care vor scadea cel mai mult sunt cele legate de bunurile imobiliare.
Scaderea cererii ramane principala ingrijorare pentru companii si in 2021, desi, in cazul cererii interne, ponderea celor care se asteapta la o diminuare s-a redus la 44%, de la peste 70%, la inceputul pandemiei. In schimb, revine in actualitate preocuparea legata de insuficienta fortei de munca calificate, 43% dintre respondenti mentionand acest aspect, fata de 11%, in primele luni de la declansarea pandemiei.
Intrebati fiind cand estimeaza ca veniturile vor ajunge din nou la nivelurile inregistrate anterior pandemiei, 34% dintre respondenti au spus ca deja au revenit sau chiar au depasit acel nivel, 43% au indicat 2021 ca fiind anul revenirii, iar 20% estimeaza ca revenirea va avea loc in 2022 sau mai tarziu.
In urmatoarea perioada, companiile se vor concentra pe mentinerea sanatatii si sigurantei angajatilor la locul de munca (38%) si pe transformarea digitala (tot 38%), astfel incat sa poata asigura functionarea organizatiei chiar si in conditii de blocaj, izolare sau distantare sociala, mai arata studiul. La polul opus se afla explorarea de piete noi, doar 1% dintre companii considerand ca aceasta va fi o prioritate in viitorul apropiat.
„Perceptia directorilor financiari cu privire la viitor s-a imbunatatit semnificativ in ultimele sase luni, pe fondul masurilor de sprijin anuntate de autoritatile locale si europene, respectiv al demararii campaniei de vaccinare a populatiei impotriva noului coronavirus. Dupa cum reiese din studiul nostru, majoritatea sectoarelor estimeaza cel putin o stabilizare a situatiei in 2021, cu cateva exceptii, precum industria turismului si a ospitalitatii. Cu toate acestea, prudenta ramane principala caracteristica a mediului de business, daca ne raportam la faptul ca reducerea costurilor continua sa fie strategia preferata pentru perioada urmatoare, apetitul fata de risc este limitat, iar eforturile depuse pentru a asigura functionarea organizatiei sunt consistente”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.
Peste jumatate dintre companii (56%) se asteapta sa raporteze venituri mai mari in 2021 fata de 2020 si sa recupereze, astfel, din terenul pierdut anul trecut. Cu toate acestea, 84% dintre respondenti spun ca nu sunt dispusi sa isi asume riscuri in aceasta perioada, in contextul in care jumatate dintre ei resimt un grad mare de incertitudine, mai ales in domenii precum turism si ospitalitate si servicii financiare.
In privinta evolutiei de ansamblu a economiei, aproximativ jumatate dintre participantii la studiu se asteapta la o crestere in 2021, iar un sfert dintre ei estimeaza chiar un avans al economiei de peste 2%. Cu toate acestea, 71% dintre respondenti spun ca somajul va creste anul acesta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter