RO EN
Coșul este gol

Declaratia unica, aspecte privind amanarea termenului de depunere si plata taxelor

Persoanele fizice obligate sa depuna declaratia unica beneficiaza de o noua pasuire, a doua in acest an. Termenul pentru depunerea declaratiei si, implicit, pentru plata obligatiilor fiscale aferente a fost prelungit. In plus, autoritatile au reglementat si acordarea unor bonificatii pentru conformarea voluntara, pentru anul 2019. Ce se intampla cu cei care au platit, deja, taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fara a beneficia de bonificatii?
Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020, adoptata recent, prevede, in primul rand, prelungirea termenului de depunere a declaratiei unice de catre persoanele fizice pentru anul 2019, de la 25 mai, la 30 iunie 2020.
In al doilea rand, actul normativ stabileste nivelul si conditiile de acordare a bonificatiilor pentru persoanele care isi indeplinesc la timp obligatiile fiscale declarative si de plata aferente anului 2019.
Astfel, se acorda o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a altor contributii aferente anului 2019, daca acestea sunt stinse integral - prin plata sau compensare - pana la data de 30 iunie 2020. In plus, se acorda o bonificatie suplimentara de 5%, daca declaratia unica este depusa prin mijloace electronice pana la aceeasi data. Aceasta din urma se acorda doar daca este indeplinita si conditia privind plata taxelor. Practic, daca obligatiile fiscale sunt stinse in termenul prevazut, insa declaratia unica nu este depusa prin mijloace electronice, contribuabilul beneficiaza doar de bonificatia de 5%, pentru plata taxelor in termenul prevazut.
Totodata, OUG 69/2020 reglementeaza si faptul ca, incepand cu anul 2021, contribuabilii vor putea beneficia de bonificatii de maximum 10% din valoarea impozitului pe venit anual si a altor contributii anuale - detaliile cu privire la nivelul bonificatiei, conditiile care trebuie indeplinite si procedura de acordare urmand a fi publicate.
Cum se aplica bonificatia?
In momentul completarii declaratiei, contribuabilii isi vor diminua valoarea obligatiilor fiscale datorate cu procentul aferent bonificatiilor.
Persoanele fizice care au depus declaratia unica privind venitul realizat in anul 2019 pana la introducerea noilor prevederi, respectiv 14 mai 2020 (indiferent de modalitatea de depunere), vor putea accesa bonificatiile, daca respecta conditiile de acordare, prin completarea unei declaratii rectificative. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa publice un nou formular al declaratiei unice, care sa contina toate aceste modificari legislative.
Declaratia rectificativa, o optiune costisitoare
Declaratia unica a fost introdusa in anul 2018 si este obligatorie pentru persoanele fizice care obtin venituri, de regula, extra-salariale, din Romania si/sau din strainatate, cum ar fi venituri din investitii, chirii, activitati independente, drepturi de proprietare intelectuala, activitati agricole etc. Anul acesta, termenul initial de depunere a declaratiei a fost 15 martie 2020. Acesta a fost prelungit, in prima faza, pana la 25 mai si, recent, pana la 30 iunie.
Reamintim faptul ca o situatie similara a existat si anul trecut. Or asta ne spune ca, in practica, putem avea un numar de persoane care vor depune declaratii rectificative (din varii motive, de la accesarea bonificatiilor pana la nevoia de accesare de credit fiscal acolo unde au platit impozite si in strainatate). Depunerea declaratiei rectificative este, desigur, o optiune, insa aceasta se poate traduce si in costuri de conformare mai mari pentru contribuabil sau in aglomerarea sistemului de depunere online a declaratiilor unice cat mai aproape de termenul legal. Totodata, in urma depunerii declaratiilor rectificative pentru motivele explicate mai sus, rezulta sume pe care persoana fizica trebuie sa le recupereze, fie prin compensare, fie prin restituire, cea din urma fiind o procedura inca greoaie si consumatoare de timp.
In linii mari, insa, atat prelungirea termenelor de declarare si plata a obligatiilor fiscale, cat si acordarea de bonificatii sunt binevenite pentru contribuabili, dar acestea trebuie sa fie implementate corect in practica, in special in sistemul informatic al ANAF. Pentru 2018, anul in care s-au mai acordat bonificatii pentru contribuabili la depunerea declaratiei unice, acestea au fost inregistrate in sistemul informatic al ANAF ca datorii, pentru care s-au emis somatii sau decizii de calcul accesorii, desi sumele respective nu erau datorate conform legii.
De asemenea, o recomandare pe care am mai facut-o de-a lungul vremii este necesitatea permanentizarii unei proceduri predictibile de conformare, ale carei coordonate, aliniate la diferite bune practici, ar fi: termene-limita standard (sa le spunem mai stranse, fie 25 mai, fie 15 martie), fata de care stimularea conformarii sa se continue o perioada prin bonificatii (corelate cu incasarea mai rapida a impozitelor); sa se poata conta pe termene extinse de declarare si de plata (fie unul sau doua, dar cunoscute cu suficient timp in avans); modelul de declaratie sa fie actualizat pana cel mai tarziu la finalul lunii decembrie, astfel incat contribuabilii sa poata incepe declararea (si plata impozitelor) cat mai devreme; actualizarea sistemului informatic cu noua declaratie sa fie disponibila la data de 1 ianuarie a fiecarui an, pentru a permite o dispersie cat mai mare.
 
Material de opinie de Simona Badoiu, Manager, si Radu Derscariu (foto), Director, Global Employer Services, Deloitte Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter