Peste doua treimi dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte increzatori ca pot indeplini asteptarile angajatilor si ale clientilor privind masurile de siguranta si protectie, arata cea mai recenta editie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse. Astfel, 75% dintre respondenti spun ca pot raspunde cerintelor clientilor privind siguranta, in timp ce 70% sustin ca pot oferi un mediu de lucru sigur angajatilor. Totusi, doar jumatate dintre acestia cred ca au capacitatea de a gestiona starea de bine si moralul angajatilor.
”Pe masura ce are loc relaxarea restrictiilor si revenirea la locurile de munca, companiile se confrunta cu o serie de decizii care vizeaza siguranta angajatilor si a clientilor, adaptarea activitatii la noile reguli sociale si continuitatea afacerii intr-un climat incert. Asa cum vedem din acest sondaj, organizatiile sunt in general convinse ca masurile pentru intoarcerea la locurile de munca vor functiona, insa au dificultati sa gestioneze moralul oamenilor, un factor care poate afecta productivitatea si, implicit, ritmul revenirii economice. Astfel, marea provocare pentru companii este sa recastige increderea angajatilor, consumatorilor, partenerilor de afaceri. Increderea va fi cheia recuperarii economice si va depinde de modul in care guvernele si liderii de afaceri vor reusi sa gandeasca si sa puna in aplicare planurile de relansare, dupa ce criza sanitara se va incheia”, declara Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ceea ce priveste viitorul financiar, 85% dintre CFO se asteapta la o scadere a veniturilor si/sau a profiturilor in acest an. Cheltuielile de capital in scopul investitiilor (Capex) au cea mai mare probabilitate de a fi amanate sau reduse atat timp cat 83% dintre directorii financiari preconizeaza acest lucru. In schimb, doar 18% care planifica reduceri in cercetare si dezvoltare si 16% care se asteapta sa reduca investitiile in transformarea digitala.
In conditiile unei cereri scazute, mai mult de o treime (37%) dintre directorii financiari la nivel global anticipeaza trimiterea in concedii sau somaj tehnic a angajatilor, in timp ce o alta treime se asteapta la pierderea productivitatii in urmatoarea luna ca urmare a lipsei capacitatilor de lucru la distanta.
Cei mai pesimisti sunt directorii financiari din productia industriala si auto. Astfel, 46% se asteapta la schimbari la nivelul personalului si 39% la disponibilizari, in urmatoarea luna. In acelasi timp, 58% dintre respondentii din sectorul sanatatii estimeaza o crestere a cererii de protectie a angajatilor (concediu medical, alte beneficii) si 36% anticipeaza un deficit de personal pentru activitatea critica.
Avand in vedere insa necesitatea limitarii numarului de persoane in contact strans, aproximativ jumatate (49%) din directorii financiari considera ca telemunca sa fie o optiune permanenta atunci cand este posibil, iar 72% spun ca flexibilitatea muncii va ramane un beneficiu pe termen lung.
Alte concluzii ale sondajului
- Desi 42% dintre respondenti cred ca organizatia lor ar putea reveni la „business as usual” in termen de trei luni, daca COVID-19 ar fi incheiat astazi, in multe teritorii exista un sentiment in crestere ca recuperarea poate dura mult mai mult.
- Dintre respondentii din domeniul sanatatii, 82% spun ca interactiunea umana este necesara pentru a furniza produse si servicii, iar 49% considera ca nu vor putea lucra eficient de la distanta.
- Directorii financiari din Danemarca (72%), Germania (67%) si Mexic (69%) spun ca munca virtuala poate fi o optiune permanenta.
- 48% dintre directorii financiari se uita la accelerarea automatizarii si la alte noi moduri de lucru. Cel mai ridicat procent s-a inregistrat in Germania, de 76%.
In cadrul sondajul realizat in perioada 4- 10 mai, au participat 867 directori financiari din 24 de tari: Africa Centrala si de Sud, Brazilia, Caraibe, China / Hong Kong, Cipru, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Kazahstan, Malaezia, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Portugalia , Singapore, Slovacia, Suedia, Elvetia, Turcia, SUA si Vietnam.