RO EN
Coșul este gol

GUVERN: Rectificarea bugetului, in atentia Executivului

In sedinta de guvern din 3 august 2011, ora 15:00, membrii Executivului au analizat mai multe proiecte legislative, printre care s-au aflat ordonantele privind rectificarea bugetului de stat si al celui de asigurari de stat pe anul 2011, hotararile referitoare la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii ''Reabilitarea liniei de cale ferata Brasov-Simeria, componenta a Coridorului IV Pan-european, pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h, sectiunile Coslariu-Sighisoara si Coslariu-Simeria'' etc. In ceea ce priveste rectificarea bugetara, in proiectul de ordonanta se precizeaza ca "bugetul de stat pe anul 2011 se majoreaza la venituri cu suma de 3.198,3 milioane de lei, la cheltuieli cu suma de 4.094,0 milioane de lei, iar deficitul se majoreaza cu suma de 895,7 milioane de lei". In vederea dezvoltarii unei noi investitii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sunt autorizate sa efectueze realocari de credite prevazute in Anexa nr.1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.105/2010 pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), aprobata prin Legea nr.15/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, MDRT va introduce, in cadrul anexei nr.3/15/27, un nou program, denumit «Reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare din credite bancare cu garantie guvernamentala», fiind prevazuta suma de 100.000 de lei la credite de angajament si la credite bugetare. Totodata, MMP poate sa efectueze redistribuiri de credite bugetare si de credite de angajament neutilizate intre obiectivele de investitii in continuare, obiectivele de investitii noi si alte cheltuieli de investitii, in limita prevederilor bugetare aprobate. In bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe anul 2011 mai este cuprinsa, suplimentar, suma de 295,3 milioane de lei pentru plata arieratelor aferente proiectelor de investitii derulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, din care, la capitolul 84.01 - transporturi, se acorda suma de 294,03 milioane de lei pentru titlul 55 alte transferuri (in cadrul caruia, la alineatul 55.01.03 - programe cu finantare rambursabila va figura suma de 32,63 milioane de lei si la alineatul 55.01.12 - investitii ale agentilor economici cu capital de stat se atribuie suma de 261,4 milioane de lei), iar la capitolul 84.06 - transporturi se va aloca suma de 1,32 milioane de lei (tot la titlul 55 - alte transferuri, alineatul 55.01.03 - programe cu finantare rambursabila)", se arata in proiectul ordonantei de rectificare bugetara.
Consiliul Fiscal se opune incalcarii Legii responsabilitatii fiscal-bugetare
Referindu-se la intentiile guvernamentale de a efectua rectificarea bugetara, expertii Consiliului Fiscal informeaza, printr-un comunicat, ca "incalcarea articolului 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare printr-o ordonanta de urgenta implica sanctiuni explicite. Desi proiectul de rectificare a bugetului de stat prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal considera regretabila practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite pentru promovarea disciplinei in executia bugetara. Cu toate ca majorarea de cheltuieli poate fi justificata partial de necesitatea platii arieratelor, suspendarea temporara a prevederilor legii creeaza un precedent care poate genera in viitor alte derapaje. In plus, recursul la derogare de la regulile instituite de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu este de natura sa contribuie la stabilirea unui cadru credibil si predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminand astfel unul dintre scopurile pentru care Legea nr. 69/2010 a fost asumata si promovata de autoritati". Prin actuala rectificare, Guvernul va suplimenta bugetele mai multor ministere atat pentru finantarea proiectelor de investitii, cat si in vederea achitarii unor datorii acumulate de companiile de stat. Totodata, alocatiile Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice vor fi diminuate. "In proiectul ordonantei de rectificare sunt prevazute sume pentru stingerea de datorii, intrucat scopul rectificarii bugetare consta in plata arieratelor in sectorul de sanatate, asigurarea fondurilor pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pre- si postaderare, precum si asigurarea de fonduri suplimentare pentru proiectele de investitii", se arata in nota justificativa a Guvernului. Legea responsabilitatii fiscal-bugetare prevede in mod explicit ca "toate cheltuielile bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene", insa faptul ca Executivul incalca propria legislatie nu mai reprezinta o premiera in Romania. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter