RO EN
Coșul este gol

Daniel Daianu: Consolidarea bugetara este esentiala si tot mai greu de realizat

Consolidarea bugetara este absolut necesara si va fi tot mai dificil de realizat in anii ce vin intrucat nu mai avem beneficiul inflatiei surpriza si cresterea economica va fi considerabil incetinita, considera presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, potrivit Agerpres.
"Consolidarea bugetara este absolut necesara avand in vedere ca "sindromul deficitelor gemene" s-a dezvoltat in ultimul deceniu si pe baza unor erori mari de politica economica. Deci nu numai politici pro-ciclice. Noi vorbim acum de erori de politica economica care au adancit deficitul structural, asta este problema cea mare. Aceasta consolidare bugetara este absoluta necesara si va fi tot mai dificil de realizat in anii ce vin intrucat nu mai avem beneficiul inflatiei surpriza si cresterea economica va fi considerabil incetinita. Va fi dificila consolidarea bugetara. Dar as mai spune ceva. Sigur ca in panel s-a vorbit despre convergenta reala pentru ca si eu am pledat si pledez pentru convergenta reala care nu trebuie vazuta prin prisma PIB-ului pe locuitor si nu se refera la infrastructura. Convergenta reala are in vedere aceasta consolidare bugetara. Tocmai asta nu s-a spus. Nici nu poti sa deschizi dialogul pe intrare in ERM 2, in mecanismul cursurilor de schimb, daca nu ai consolidare. Uitati-va, suntem monitorizati de catre BCE, de catre Comisie, nici nu discuta cu noi. Putem sa batem la usa maine daca se ia decizia politica "vrem sa intram". Nici nu se uita la tine. Trebuie sa faci aceasta consolidare bugetara. Sa spunem dincolo de penalizarea pe care ti-o aplica pietele financiare daca nu faci asa ceva. Si va trebui sa o facem", a declarat Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal a participat joi la dezbaterea asupra volumelor "Economie. Lucrari selectate" si "Economy. Selected works", care reunesc o suita de lucrari ce trateaza teme din sfera economiei si politicii economice. El a facut referire si la nivelul foarte scazut de venituri fiscale in Romania.
"In Romania, din pacate, unde se traieste in minciuna si ipocrizie, pentru ca exista printre macroeconomisti aceasta teza, ca "nu e nevoie, veniturile sunt astea care sunt, taiem cheltuielile cu satarul, asa cum putem si realizam deficite mici". Iar rationamente defectuoase, absolut defectuoase. Si cand iti spun institutii precum Fondul Monetar, Banca Mondiala si altele "domnule, trebuie sa cresteti veniturile fiscale, inclusiv prin schimbarea regimului fiscal". "Nu, sunt institutii care au devenit subit socialiste, care au trecut pe partea stanga". Adica nu avem echilibru si este reclamat de deciziile responsabile. Si mie imi pare bine ca el (Ionut Dumitru - n.r.) a subliniat aceste chestiuni pentru ca diavolul este in detalii. Avem politici economice care au fost gresite si ne-au adus la aceste deficite structurale mari. E foarte greu sa schimbi acum regimul fiscal pentru ca asa numitele vested interest - grupuri care sunt puternice se opun la asa ceva, nu vor. Sunt documente care vorbesc de tot felul de portite si de inechitati si de faptul ca regimul la noi este regresiv, ca aceia care au venituri mai mici platesc proportional mai mult. Dar cum incerci sa transformi acest regim fiscal? Nu numai pentru ca o spunem unii dintre noi in Romania, dar o spun si altii din afara. Domnule, este un vuiet. "Se doreste cresterea taxelor si impozitelor!" Nu se doreste cresterea taxelor si impozitelor. Se doreste echitate. Echitate nu in sensul de egalitate. Inseamna conformare, sa platesti. Nu, nu e stat abuziv. Ci acestui stat care are de furnizat bunuri publice esentiale fara de care nu functioneaza societatea. Pentru ca atunci cand e greu, acestui "stat abuziv" i se cere sa ajute si in stanga si in dreapta si mediul de afaceri si pensionarii care au venituri foarte mici. Haideti sa incercam sa stam drept si sa judecam drept aceasta situatie. Iar chestiunea veniturilor fiscale este acuta. Un nivel foarte, foarte jos", a declarat Daniel Daianu.
De asemenea, a afirmat ca nu se pune problema unei treceri la impozitare progresiva.
Acesta a subliniat ca in momentul in care se incearca schimbarea regimului fiscal toti care sunt afectati inteleg ca li se "baga mana in buzunar si li se ia".
"Vorbim despre societate, dar societatea nu exista pe radarul celor mai multi. Exista buzunarul propriu", a mai spus Daniel Daianu.
Cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la infiintare, Banca Nationala a Romaniei a initiat un proiect editorial in cadrul Colectiei "Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei", concretizat intr-un set de volume in care sunt cuprinse lucrari si studii elaborate de specialisti Bancii Nationale a Romaniei pe parcursul ultimelor decenii, pe diverse tematici din domeniile politicii monetare, stabilitatii financiare si economiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter