Aflat in insolventa (la cererea proprie) inca din noiembrie 2013, antreprenorul de constructii Construdava – Sighetu Marmatiei, controlat de omul de afaceri Claudiu Cristian Cupcea, traverseaza momente dificile in cadrul procedurii de reorganizare pe cale judiciara, desi magistratii completului specializat falimente nr. 8 din cadrul sectiei a II-a civile, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Maramures au respins la data de 22 decembrie 2014 exceptiile invocate de anumiti petenti si, implicit, cererea de deschidere a procedurii de faliment. Urmatorul termen pentru continuarea procedurii a fost stabilit la 26 ianuarie 2015, insa – tot in decembrie 2014 – creditorul Termoplast Producator de Tamplarii, devenit petent in acest dosar (alaturi de societatea Technic Glass si Primaria Budesti), a declarat apel la Curtea de Apel Cluj (pe a carei raza de activitate se afla judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures si Salaj), solicitand, potrivit legii, ridicarea dreptului de administrare a debitorului. Insa, la 12 ianuarie a.c., completul 17AI al instantei superioare a respins in sedinta publica declaratia de abtinere, iar incheierea respectiva nu mai are cale de atac. Pentru moment deciziile Tribunalului Maramures sunt mentinute, iar insolventa antreprenorului Construdava continua sa fie gestionata de lichidatorul CII Nicorici Silviu Pavel si de administratorul special – intimat Cupcea Claudiu Cristian. In dosar mai figureaza ca intimati Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Maramures, respectiv Banca Transilvania, Panpetrol Com, Societatea Comerciala de Constructii (SCC) Napoca, Napocamin si Icco Energ (toate din comitetul creditorilor). Urmeaza cei trei petenti mentionati anterior si creditorii Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Directia Generala a Finantelor Publice Cluj-Napoca, prin Administratia Judeteana a Finantelor Publice Maramures, OMV Petrom Marketing, Imperial Metal si Cargo Trans.
Lucrarile la cea de-a doua parcare importanta din Cluj-Napoca au fost blocate
Antreprenorul Construdava este cunoscut mai ales pentru contractul (atribuit in asociere cu societatea ICCO din Brasov) ce vizeaza realizarea celei de-a doua mari parcari din Cluj-Napoca, in zona strazilor Negoiu si Mehedinti, ce reprezinta una din cele mai dense ale municipiului. Actualmente, lucrarile sunt blocate, tocmai din cauza insolventei constructorului, care a prezentat insa un grafic de reesalonare a procedurilor de executie, cu un nou termen stabilit pentru februarie 2015. Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat faptul ca, in cazul in care graficul de lucrari nu va fi respectat, contractul va fi reziliat, insa constructia parcarii (Ds+P+5E), cu 376 de locuri si o suprafata utila de 10.614 mp, constituie o necesitate obiectiva. Dupa stabilirea, in decembrie 2011, a indicatorilor tehnico-economici ai noii parcari din Cluj-Napoca (de catre consiliul local municipal), contractul, cu o durata de doi ani, a fost atribuit la finele anului 2012 asocierii Construdava – ICCO Brasov, in momentul in care aceasta a ofertat un pret de 6,5 milioane de lei, in opozitie cu antreprenorul Con-A Sibiu, ce a propus pentru executie suma de 14 milioane de lei. Astfel, obiectivul ar fi trebuit definitivat in 2014, insa, din cauza insolventei antreprenorului, cel mai probabil va fi reatribuit prin licitatie. Societatea Construdava a executat, de asemenea, parcarea supraterana din cartierul Gheorgheni al municipiului Cluj-Napoca si in prezent lucreaza la noul sediu al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, dupa trei ani de la atribuire stadiul acestuia fiind de numai 35%, din motive care tin insa de lipsa finantarii. Recent, seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat ca, dupa configurarea bugetului pentru lucrari pe anul 2015, proiectul ar putea fi definitivat abia in 2016, fiind necesare inca doua milioane de lei pentru finalizarea acestui obiectiv, edificat conform planurilor intocmite de proiectantul general Interproiect, pe un teren cu o arie de 4.830 mp, amplasat pe strada Arges nr. 22. Oficialul a mai precizat, insa, ca suma necesara ar putea fi primita de la Guvern dupa o eventuala rectificare bugetara in 2015.
***
Inregistrata pe portalul Ministerului Finantelor Publice in anul 2006, compania Construdava a lucrat in 2013 cu 45 de angajati, raportand o cifra de afaceri de 15,9 milioane de lei si o pierdere neta de 7,2 milioane de lei. In schimb, la 31 decembrie 2013, societatea consemna datorii totale de 17,2 milioane de lei, avand active imobilizate in cuantum de 1,4 milioane de lei si lichiditati de numai 0,6 milioane de lei in casa si in conturile bancare. De asemenea, firma este decapitalizata, la rubrica de capitaluri – total a bilantului de acum doi ani figurand o suma negativa (-6,6 milioane de lei). Informatii suplimentare, la www.just.ro