RO EN
Coșul este gol

Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica “Ghidul privind intelegerile verticale”

Consiliul Concurentei a elaborat „Ghidul privind intelegerile verticale” cu scopul de a veni in sprijinul companiilor care trebuie sa-si evalueze singure, de la caz la caz, compatibilitatea cu normele de concurenta nationale si europene a acordurilor verticale pe care doresc sa le incheie.
De regula, acordurile verticale sunt, contractele de furnizare si distributie. Termenul "vertical" subliniaza faptul ca aceste contracte sunt incheiate intre companii care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie. Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti/ comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale, informeaza Consiliul Concurentei.
Astfel, daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul, concurenta poate fi afectata. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva/ selectiva), ceea ce poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/ sau la intelegere intre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile pe piata ale producatorilor existenti.
"Intelegerile verticale reprezinta incalcari frecvente ale normelor de concurenta si, de aceea, vrem sa ajutam firmele sa cunoasca si sa inteleaga mai usor conditiile in care pot incheia contracte de distributie/ furnizare fara a fi sanctionate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ghidul cuprinde exemple relevante din practica Consiliul Concurentei din Romania si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si o serie de recomandari pentru evitarea incalcarii legii.
Ghidul privind intelegerile verticale este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile. Sugestiile si propunerile pot fi transmise prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter