Veniturile inregistrate de compania de constructii Concefa SA - Sibiu, societate aflata in insolventa, au scazut cu 48% in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2014, in timp ce pierderile au scazut usor. Astfel, cifra de afaceri s-a injumatatit, astfel, de la doua milioane de lei in primul trimestru al anului trecut la putin peste un milion de lei la finele lunii martie 2015, in timp ce pierderile nete ale societatii au ajuns la 2,2 milioane de lei. Potrivit celui mai recent raport financiar al firmei, veniturile obtinute din prestarea de servicii de constructii (ce detin o pondere de peste 97% din totalul afacerilor), sunt aferente contractelor pe care societatea le are incheiate cu diversi beneficiari publici si privati si, in trimestrul intai din 2015, pe acest segment compania a raportat o reducere de 32,87% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Diferenta de 3% este reprezentata de incasarile din chirii, vanzari de marfuri si alte activitati.
Pentru perioada 2015-2016, Concefa SA are in derulare lucrari de constructii in valoare totala de 21,4 milioane de lei (inclusiv TVA), corespunzatoare mai multor contracte de executie. Astfel, societatea se ocupa de reparatiile la suprastructura si punerea in siguranta a infrastructurii podului peste Dunare intre Giurgiu si Ruse, proiect in valoare de 7,11 milioane de lei atribuit de CFR SA. Pentru acelasi beneficiar, societatea executa lucrarile de modernizare a garii din Ramnicu Valcea (9,25 milioane de lei). Un alt proiect vizeaza realizarea suprastructurii liniei ferate in cadrul obiectivului de refacere a tunelului Filesti, situat pe linia ferata Bucuresti-Galati. Valoarea investitiei este de 4,75 milioane de lei, contractorul fiind reprezentat de compania Tunele SA Brasov. Totodata, Concefa SA realizeaza o cale ferata fara joante, prin sudura electrica, pentru societatea Proiect Consult, din Sibiu, proiect in valoare de circa 280.000 de lei.
***
Concefa SA Sibiu a intrat in insolventa in anul 2012, in prezent societatea aflandu-se in perioada de observatie in cadrul acestei proceduri. In luna octombrie 2014, Adunarea Generala a Creditorilor a votat planul de reorganizare a firmei, iar la termenul de judecata din martie 2015 instanta a respins contestatiile la acest plan, formulate de BCR SA si de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Totodata, a fost respinsa si cererea de interventie formulata de furnizorul de materiale de constructii Arabesque, in cadrul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Sibiu. Instanta acordat termen pentru continuarea procedurii in data de 20 mai 2015, cand judecatorii urmeaza sa se pronunte si asupra confirmarii planului de reorganizare depus de Concefa SA.
Strategia de reorganizare va consta in divizarea societatii si preluarea unei parti din activul si pasivul firmei aflate in insolventa pe o noua firma. Astfel, activitatea de constructii va fi continuata pe noua entitate, iar activele care nu vor fi preluate vor fi vandute, pentru a fi valorificate.